Jadłam i nie mogłam uwierzyć. Surowa kapusta z tymi składnikami to mistrzostwo świata

Jadłam i nie mogłam uwierzyć. Surowa kapusta z tymi składnikami to mistrzostwo świata

Dodano: 
Surówka z kapusty po indonezyjsku
Surówka z kapusty po indonezyjsku Źródło: Shutterstock / tyasindayanti
Gdy chcę odetchnąć od klasycznej surówki, robię kapustę w ten sposób. Po indonezyjsku smakuje wyjątkowo, o czym przekonałam się kiedyś w restauracji. Ta receptura pozostanie ze mną na zawsze.

Surową kapustę jem równie często, co gotowaną. Nie robię jednak wciąż tej samej surówki. Odkąd poznałam smak dania z Jawy, zawsze trzymam w domu zapas orzeszków. Są podstawą sosu, a to właśnie on nadaje warzywom wyjątkowy charakter. Kto raz spróbuje, zakocha się w takim połączeniu składników.

Jak zrobić indonezyjską surówkę z kapusty?

W tym daniu o nazwie karedok łączy się białą kapustę ze świeżym ogórkiem, kiełkami fasoli mung i zieloną fasolką. Choć w Indonezji używa się długich, surowych strączków wspięgi, z powodzeniem zastąpi ją szparagówka. Odtwarzając smak w domu, pominęłam jeszcze inne warzywo, którym jest młody bakłażan tajski. Nie ma u nas zamiennika, ale wcale nie musi pojawić się w przepisie. Jeśli natomiast chodzi o dressing, zrezygnowałam z dziwnych przypraw. Pasta z krewetek czy sos rybny to nie są przystępne smaki i bez nich surówka jest tak samo dobra.

Przepis: Surówka karedok z białej kapusty

Indonezyjskie danie z surowych warzyw z bogatym sosem z orzeszków ziemnych

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 100 g białej kapusty
  • 100 g ogórka
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Na dressing:

  • 100 g prażonych orzechów ziemnych albo masła orzechowego
  • kawałek imbiru o długości 2 cm albo 1/4 łyżeczki mielonego
  • 1 mała zielona papryczka chili lub jalapeño (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca albo 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru albo zwykłego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywUgotuj fasolkę krótko na parze albo w osolonej wodzie, by wciąż była chrupiąca. Pokrój na małe kawałki. Poszatkuj drobno kapustę, ogórka pokrój w drobną kostkę razem ze skórką, a szczypiorek posiekaj.
  2. Miksowanie dressinguObierz imbir i drobno zetrzyj. Jeśli używasz pasty z tamaryndowca, połącz ją z łyżką wody. Zblenduj orzechy ze wszystkimi składnikami sosu oprócz wody. Gotowy miks rozcieńcz taką ilością wrzątku, by uzyskać płynną konsystencję.
  3. Mieszanie sałatkiPołącz warzywa z ziołami, a następnie polej sosem i wymieszaj.

Co zrobić, żeby kapusta na surówkę była miękka?

W przypadku młodego warzywa twardość zwykle nie jest problemem. Starsza kapusta już nie jest tak miękka, przez co surówka może być trudna do pogryzienia. Łatwo temu zaradzić. Poszatkowane piórka trzeba oprószyć solą, po czym ugniatać dłonią, aż zmiękną. Później odstawia się je na kwadrans i odlewa wydzielony sok. Aby danie nie było za słone, trzeba zmniejszyć ilość soli w dressingu. Inna metoda to krótkie blanszowanie siekanej kapusty we wrzątku, a następnie szybkie studzenie w lodowatej wodzie. Ten sposób zmienia nieco smak, dlatego nie jest idealny.

Co dodać do kapusty, żeby zrobić surówkę?

Typowe składniki to naprawdę tanie i łatwo dostępne produkty. Sprawdzą się przede wszystkim:

  • marchewka,
  • jabłko,
  • cebula lub szczypiorek,
  • ogórek świeży lub kiszony,
  • pomidory,
  • papryka,
  • rodzynki,
  • kukurydza konserwowa,
  • groszek z puszki,
  • olej lub oliwa,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • koperek,
  • natka pietruszki.

Czytaj też:
To najlepsza surówka z kapusty, jaką znam. Robi się ją ekspresowo
Czytaj też:
Wystarczy kapusta pekińska i ekspresowy sos. Zdrowa i pyszna surówka bez wysiłku