To najlepsza surówka z kapusty, jaką znam. Robi się ją ekspresowo

To najlepsza surówka z kapusty, jaką znam. Robi się ją ekspresowo

Dodano: 
Surówka z kapusty
Surówka z kapusty Źródło: Shutterstock / Tserliukevich Sviatlana
Kiedy obiad jest już niemal gotowy, możesz zabrać się do przygotowania tej pysznej, pełnej warzyw surówki. Jej bazą jest biała kapusta.

To surówka z kapusty, chociaż można o niej też powiedzieć: surówka warzywna, bo jest pełna pysznych i zdrowych dodatków. To obok kapusty soczyste pomidory, pikantna cebula i chrupiący seler naciowy. To surówka, która przełamuje nudę na talerzu i jest prawdziwą bombą cennych dla zdrowia składników.

Jak zrobić surówkę z kapusty i innych warzyw?

Przygotowanie tej surówki do obiadu jest proste i szybkie. Wystarczy poszatkować kapustę i pokroić pozostałe warzywa. To przepis na surówkę z najprostszym sosem winegret z sokiem z cytryny i odrobiną miodu. Warto tu zastosować patent, który polega na wymieszaniu dressingu najpierw z samą kapustą. Dzięki temu kawałki warzywa będą idealnie chrupiące, ale jednocześnie nie za twarde. Dressing można wręcz wetrzeć w kawałeczki kapusty (najprościej wymieszać sałatkę dłonią, można do tego ubrać rękawiczkę).

Przepis: Surowka z kapusty i innych warzyw

Pyszna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
211 w każdej porcji

Składniki

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie surówkiKapustę poszatkuj drobno. Składniki na dressing wymieszaj i dodaj do kapusty, wymieszaj dobrze. Pokrój pomidory, seler i cebulę, dodaj do kapusty i delikatnie wymieszaj.
  2. Serwowanie surówkiGotową surówkę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj do obiadu.

Taka surówka doskonale pasuje niemal do każdego obiadu. Polecam ją zarówno do klasycznych zestawów typ ziemniaki i mięso, ale też do dań z ryżu i kaszy. Świetnie pasuje do kaszy gryczanej z sosem grzybowym albo ryżu podanego z pieczoną lub smażoną rybą. Surówka też doskonale sprawdza się jako dodatek do dań wegetariańskich, np. kotletów jajecznych lub warzywnych, sznycli z boczniaków czy steków z kalafiora.

Co można dodać do surówki warzywnej?

Przepis na surówkę z kapusty to idealna baza do eksperymentów kulinarnych. Do surówki możesz przecież dodać też inne warzywa, np. świeżego ogórka, kukurydze z puszki czy też liście szpinaku. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj pokrojona drobno ostrą papryczkę. Do surówki możesz też dodać inny sos. Zamiast winegretu sprawdzi się tu np. sos będący mieszanką majonezu i gęstego jogurtu (do takiego sosu można też dorzucić garść świeżego koperku).

Czytaj też:
Moja zapiekanka z purée znika ze stołu w kilka minut. Musisz spróbować tego przepisu
Czytaj też:
Chrupiący dodatek sprawia, że moje mielone smakują genialnie. Każdy prosi o dokładkę