To surówka z kapusty, chociaż można o niej też powiedzieć: surówka warzywna, bo jest pełna pysznych i zdrowych dodatków. To obok kapusty soczyste pomidory, pikantna cebula i chrupiący seler naciowy. To surówka, która przełamuje nudę na talerzu i jest prawdziwą bombą cennych dla zdrowia składników.
Jak zrobić surówkę z kapusty i innych warzyw?
Przygotowanie tej surówki do obiadu jest proste i szybkie. Wystarczy poszatkować kapustę i pokroić pozostałe warzywa. To przepis na surówkę z najprostszym sosem winegret z sokiem z cytryny i odrobiną miodu. Warto tu zastosować patent, który polega na wymieszaniu dressingu najpierw z samą kapustą. Dzięki temu kawałki warzywa będą idealnie chrupiące, ale jednocześnie nie za twarde. Dressing można wręcz wetrzeć w kawałeczki kapusty (najprościej wymieszać sałatkę dłonią, można do tego ubrać rękawiczkę).
Przepis: Surowka z kapusty i innych warzyw
Pyszna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 211 w każdej porcji
Składniki
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 pomidory
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie surówkiKapustę poszatkuj drobno. Składniki na dressing wymieszaj i dodaj do kapusty, wymieszaj dobrze. Pokrój pomidory, seler i cebulę, dodaj do kapusty i delikatnie wymieszaj.
- Serwowanie surówkiGotową surówkę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj do obiadu.
Taka surówka doskonale pasuje niemal do każdego obiadu. Polecam ją zarówno do klasycznych zestawów typ ziemniaki i mięso, ale też do dań z ryżu i kaszy. Świetnie pasuje do kaszy gryczanej z sosem grzybowym albo ryżu podanego z pieczoną lub smażoną rybą. Surówka też doskonale sprawdza się jako dodatek do dań wegetariańskich, np. kotletów jajecznych lub warzywnych, sznycli z boczniaków czy steków z kalafiora.
Co można dodać do surówki warzywnej?
Przepis na surówkę z kapusty to idealna baza do eksperymentów kulinarnych. Do surówki możesz przecież dodać też inne warzywa, np. świeżego ogórka, kukurydze z puszki czy też liście szpinaku. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj pokrojona drobno ostrą papryczkę. Do surówki możesz też dodać inny sos. Zamiast winegretu sprawdzi się tu np. sos będący mieszanką majonezu i gęstego jogurtu (do takiego sosu można też dorzucić garść świeżego koperku).
Czytaj też:
Moja zapiekanka z purée znika ze stołu w kilka minut. Musisz spróbować tego przepisuCzytaj też:
Chrupiący dodatek sprawia, że moje mielone smakują genialnie. Każdy prosi o dokładkę