Biorę dwa soczyste warzywa i słony ser. Tę ekspresową sałatkę mogę jeść codziennie

Biorę dwa soczyste warzywa i słony ser. Tę ekspresową sałatkę mogę jeść codziennie

Dodano: 
Sałatka z pomidorów, ogórków i fety
Sałatka z pomidorów, ogórków i fety Źródło: Shutterstock / KyivCityUa
Latem taka sałatka często gości u mnie codziennie. Bazą są najlepsze, sezonowe warzywa, a smak dopełnia pyszny ser.

Latem pomidory zajadam na potęgę: ich smak nie może równać się z niczym. Często są to najprostsze dania i taka jest ta sałatka: dorzucam do niej jedynie chrupiące, soczyste ogórki i słony ser feta. Jest idealna na lekką kolację w gorący dzień.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów, ogórków i fety?

Przepis na tę sałatkę jest wręcz dziecinnie prosty, ale warto tu postawić na dobrej jakości składniki. To sezonowe pomidory (ja uwielbiam pomidory malinowe, bawole serca, ale też żółte pomidory ananasowe), ogórki i dobra feta. Feta to grecki ser z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego, dojrzewający w solance. Ma kruchą, lekko ziarnistą strukturę, biały kolor i charakterystyczny słony smak. Warto wiedzieć, że produkt jest chroniony unijnym oznaczeniem PDO, co oznacza, że prawdziwą fetę produkuje się wyłącznie w Grecji według tradycyjnych metod. Takie sery są dostępne w wielu marketach.

Do tak prostych sałatek warto też wybrać dobrą oliwę z oliwek lub dobry olej tłoczony na zimno: np. z ostropestu albo lniany. Przy doprawianiu sałatki trzeba uważać z solą. Feta sama w sobie dodaje sałatce dużo słoności, więc sól można nawet pominąć, jeśli starasz się ją ograniczać w posiłkach. Zamiast zwykłej soli dodaj wówczas do sałatki suszone zioła, np. oregano lub tymianek.

Przepis: Sałatka z pomidorów, ogórków i fety

Pomysł na lekką, pyszną sałatkę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
369 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 150 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywPomidory i ogórki pokrój. Skrop oliwą i octem, delikatnie wymieszaj.
  2. Robienie sałatkiDo warzyw wkrusz fetę, dopraw odrobiną soli i sporą ilością pieprzu.

Jak podawać sałatkę z fetą?

Ta prosta sałatka to u mnie zwykle danie, które zajadam bez żadnych dodatków. Jeśli jednak potrzebuję czegoś bardziej sycącego, serwuję ją ze zrumienioną na maśle kromką chleba lub dobrą, chrupiącą bułką. Sałatka może być też dodatkiem do mięs, np. z grilla (świetnie smakuje z karkówką z rusztu lub grillowaną kiełbasą), ale też z piekarnika czy z patelni (np. pieczonych udek z kurczaka lub kotletów schabowych).

Czytaj też:
Te złociste krążki to sezonowy przysmak. Kiedy się pojawiają, schabowe idą w odstawkę
Czytaj też:
Smażę cienkie naleśniki i napełniam aromatycznym farszem. Te maślane krokiety smakują genialnie