Tiramisu z malinami doskonale orzeźwia, a robi się je kilka chwil. Ten deser to uczta dla podniebienia

Tiramisu z malinami doskonale orzeźwia, a robi się je kilka chwil. Ten deser to uczta dla podniebienia

Dodano: 
Malinowe tiramisu
Malinowe tiramisu Źródło: Shutterstock / nelea33
Ten deser większość z was już zna, ale w nieco innej wersji. Tiramisu z malinami jest idealne na lato, bo nie tylko pięknie się prezentuje, ale też jest lekko kwaskowe i przyjemnie orzeźwiające. A robi się je dosłownie 20 minut.

Większość potraw i deserów najlepiej mi smakuje w oryginalnej wersji. Jednak z tiramisu jest zupełnie inaczej. Lubię je i z dodatkiem kawy i z dodatkiem malin. Najważniejsza jest w nim bowiem podstawa, czyli aksamitny krem i delikatne biszkopty. Smakowe wykończenie to już tylko kropka nad i. Poznajcie letnią wersję słynnego deseru.

Czym nasączyć biszkopty w malinowym tiramisu?

W tradycyjnym tiramisu biszkopty nasącza się naparem kawy i skrapia likierem Amaretto. Do owocowej wersji tego deseru, warto jednak użyć owocowego płynu. Mogą to być sok malinowy czy herbatka malinowa. Mnie najlepiej jednak odpowiada mocny napar herbaty dosłodzony do smaku syropem malinowym. Ten płyn ma aromat i dodaje całości głębokiego smaku.

Oczywiście możecie też pominąć smak malin w płynie do nasączania. Możecie sięgnąć po sam napar herbaty albo wodę z sokiem z cytryny. Też będzie smacznie.

Jak zrobić tiramisu w letniej wersji?

Moja letnia wersja tiramisu pachnie owocami i wygląda niezwykle apetycznie. Warstwy deseru przekładam bowiem rozgniecionymi malinami, a całość dekoruję całymi owocami. Do deseru nie dodaję zbyt dużo cukru, bo w ciepłe dni nie jest on pożądany. Dzięki temu deser ma przyjemny, kwaskowy smak.

Przepis: Tiramisu z malinami

Letnia, owocowa wersja słynnego deseru

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
405 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g świeżych malin
  • ok. 150 g podłużnych biszkoptów
  • 200 ml mocnego naparu czarnej herbaty
  • 2-3 łyżki syropu malinowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMaliny przebierz, odłóż połowę do dekoracji. Resztę rozgnieć widelcem, możesz ewentualnie przetrzeć je przez sito, by oddzielić pesteczki. Napar herbaty wymieszaj z syropem malinowym, całość wystudź.
  2. Przygotowanie kremuŻółtka z cukrem utrzyj w gorącej kąpieli wodnej na puszystą masę. Przestudź ją, połącz z mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z kremem.
  3. Układanie warstwBiszkopty zanurzaj w herbacie i wyłóż nimi dno prostokątnej formy. Przykryj połową kremu, a potem musem malinowym. Ułóż warstwę z nasączonych biszkoptów i resztę kremu. Deser przykryj, dobrze schłodź. Przed podaniem udekoruj go odłożonymi malinami.

Z tym owocami też zrobisz tiramisu

Jeśli chcecie przygotować nieco inną, letnią wersję tiramisu, możecie sięgnąć po zupełnie inne owoce. Najlepiej sprawdzą się tu owoce jagodowe, np. truskawki, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki. Możecie użyć tylko jednego, wybranego owocu lub użyć ich mieszanki. Dobrym wyborem będą też morele, nektarynki, brzoskwinie czy mango. Pamiętajcie o tym, że owoce powinny być dobrze dojrzałe, ale jędrne.

Czytaj też:
Ten deser orzeźwia lepiej niż lody. Nastawiam go rano, a po południu wszyscy się nim schładzają
Czytaj też:
Te borówkowe serniczki na zimno robię co lato. Proste, efektowne i obłędnie pyszne