Ten malinowy sernik bez pieczenia to hit lata! Zrób go, zanim sezon się skończy

Ten malinowy sernik bez pieczenia to hit lata! Zrób go, zanim sezon się skończy

Dodano: 
Malinowy sernik bez pieczenia
Malinowy sernik bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Jarvna
Sezon na maliny trwa krótko i staram się go wykorzystać do maksimum. Jednym z naszych ulubionych deserów z tymi owocami jest malinowy sernik bez pieczenia. Zapraszam po przepis.

Słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne maliny to doskonały dodatek do różnych deserów. W połączeniu z chrupiącym spodem i kremową masą serową zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.

Jak przygotować sernik bez pieczenia z malinami?

Malinowy sernik bez pieczenia to ciasto idealne na każdą okazję. Nie wymaga wiele pracy i zakupu drogich składników, a smakuje i wygląda obłędnie. Niestety, nie jest od razu gotowe do podawania – ciasto musi trafić do lodówki na minimum 4 godziny.

Spód malinowego sernika na zimno przygotowuję z chrupiących herbatników owsianych i masła, a masę serową z twarogu sernikowego w wiaderku, śmietanki kremówki (możesz pominąć) i białej czekolady, którą zastępuję żelatynę. Pod przepisem znajdziesz kilka inspiracji na masę do ciasta bez pieczenia z innych produktów. Dopełnieniem klasycznego sernika jest soczysta warstwa świeżych owoców, które układam na masie serowej, oraz zalewam tężejącą frużeliną malinową, która stabilizuje owoce, zapobiegając ich spadaniu po pokrojeniu ciasta.

Wskazówka: frużelinę, czyli mus malinowy z dodatkiem żelatyny możesz zastąpić galaretką malinową (zalej owoce tężejącą galaretką o konsystencji kisielu – 1 opakowanie rozpuszczone w 350-400 ml gorącej wody).

Przepis: Malinowy sernik bez pieczenia

Kremowy, słodko-kwaśny sernik z nutą cytryny i malinami rozpływa się w ustach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
4 godz. 30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
417 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 80 g roztopionego masła

Na masę serową:

  • 600 g twarogu sernikowego w wiaderku
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 300 g roztopionej białej czekolady
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 400 g świeżych malin
  • 250 ml musu malinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduCiastka owsiane zmiel na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylep dno masą z ciastek i masła, mocno uklepując. Wstaw spód do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Przygotowanie masy serowejTwaróg sernikowy, roztopioną czekoladę, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy zmiksuj, żeby powstała jednolita masa. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Wmieszaj śmietanę w masę serową silikonową szpatułką.
  3. Przygotowanie frużeliny malinowejMus malinowy doprowadź do wrzenia i połącz z żelatyną. Pamiętaj, żeby dokładnie wymieszać składniki – możesz najpierw połączyć żelatynę z małą porcją musu, zmiksować i dopiero dodać do reszty malin. Odstaw frużelinę do przestygnięcia. Mieszaj od czasu do czasu.
  4. WykonanieWyłóż masę serową na schłodzony spód i wyrównaj wierzch łyżką. Ułóż na masie serowej świeże maliny i zalej tężejącą frużeliną.
  5. ChłodzeniePrzykryj ciasto folią spożywczą i wstaw go lodówki na minimum 4 godziny.

Sernik z malinami najlepiej smakuje podany schłodzony.

Inne wersje masy serowej do sernika bez pieczenia

Masę serową do sernika na zimno możesz również przygotować z:

  • serka mascarpone i śmietanki kremówki (proporcje 1:1) oraz żelatyny (2 łyżeczki na każde 500 g masy).
  • serka mascarpone i gęstego jogurtu np. greckiego (proporcje składników i żelatyny jak wyżej),
  • sera ricotta, jogurtu naturalnego/śmietanki kremówki oraz żelatyny (proporcje składników i żelatyny jak wyżej),
  • serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz roztopionej białej czekolady (150 g roztopionej czekolady na 400 g masy),
  • wegańskiego jogurtu naturalnego/wegańskiej śmietanki kremówki oraz agaru (2 łyżeczki agaru na 500 g masy).

Czytaj też:
Myślisz, że spalony? A ten sernik rozpływa się jak mus. Zrób raz, a nie przestaniesz
Czytaj też:
Robię go bez pieczenia, a znika w kilka minut. Spód chrupie, góra rozpływa się w ustach – i nic dziwnego