Robię go bez pieczenia, a znika w kilka minut. Spód chrupie, góra rozpływa się w ustach – i nic dziwnego

Robię go bez pieczenia, a znika w kilka minut. Spód chrupie, góra rozpływa się w ustach – i nic dziwnego

Dodano: 
Sernik na zimno
Sernik na zimno Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Ten sernik powstaje bez pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. To zasługa chrupiącego spodu, lekkiej masy i aromatycznych owoców. Jestem pewna, że gdy raz go zrobicie, będziecie do niego wracać.

Serniki to niewątpliwie jedne z najbardziej wartościowych ciast. I to niezależnie od tego, czy robi się je na ciepło, czy na zimno. Te drugie są idealne na lato, bo doskonale orzeźwiają, a przy ich przyrządzaniu nie nagrzewa się cała kuchnia. Warto dorzucić do nich sezonowe owoce. Dadzą aromat, smak i podniosą wartość odżywczą.

Jakie owoce warto dodać do sernika na zimno?

Owoce to doskonały dodatek do sernika na zimno. Potrafią podnieść jego smak, aromat i poprawić kolor. Ja zwykle do masy sernikowej dodaję zblendowane owoce. Jeśli mają pesteczki, jak maliny czy porzeczki, wcześniej przecieram je przez sito. Do takiego użycia najlepiej nadają się dość miękkie owoce. Idealne są owoce jagodowe, np. truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie. Można też sięgnąć po brzoskwinie czy morele.

Owoce do sernika na zimno dodaje się też w całości lub pokrojone na kawałki. Można je dorzucić do masy serowej albo użyć do dekoracji. Tu w sumie sprawdzą się te same owoce, które wymieniłam wyżej. Poza tym warto postawić na mięsiste wiśnie, czereśnie czy kolorowe porzeczki.

Jak zrobić cieniowany sernik na zimno?

Do mojego sernika na zimno dodałam borówki amerykańskie. Najpierw zblendowałam je na gładką masę, a potem łączyłam ją w różnych proporcjach z masą serową. Dzięki temu powstały warstwy o różnym natężeniu barwy, co wygląda po prostu bajecznie. Na ten sernik wszyscy zawsze mają ochotę.

Przepis: Cieniowany sernik na zimno

Sernik na zimno z borówkami na pełnoziarnistym spodzie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 70 g masła

Na masę:

  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduCiasteczka rozdrobnij na piasek w malakserze lub przy pomocy wałka do ciasta. Masło podgrzej do roztopienia, wymieszaj z ciasteczkami. Masę przesyp do tortownicy, równomiernie rozprowadź, dociśnij łyżką, wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie masy serowejŻelatynę wymieszaj z 4-5 łyżkami zimnej wody. Podgrzej ją do rozpuszczenia, przestudź. Owoce opłucz, osącz, zblenduj na gładką masę, odłóż 2-3 łyżki do dekoracji. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, dodaj do twarogu, delikatnie wymieszaj.
  3. Formowanie warstwMasę sernikową podziel na trzy mniej więcej równe części. Jedną połącz z połową zblendowanych borówek i 1/3 żelatyny. Wylej ją na ciasteczkowy spód, zastudź w lodówce. Drugą część masy sernikowej połącz z 2/3 zblendowanych owoców i połową żelatyny. Masę wylej na ciemniejszą warstwę, zastudź. Ostatnią część masy sernikowej połącz z resztą owoców i żelatyny. Przełóż ją na sernik, wyrównaj powierzchnię.
  4. Dekorowanie sernikaOdłożone, zblendowane owoce wymieszaj ze skrobią rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Podgrzewaj do zgęstnienia, wystudź. Z gęstniejącej masy owocowej zrób esy-floresy na wierzchu sernika. Całość wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik możesz ozdobić świeżymi borówkami.

Wskazówka: Jeśli żelatyna zgęstnieje przed dodaniem do masy sernikowej, należy ją podgrzać np. w mikrofalówce.

Jak ozdobić sernik na zimno?

Cieniowany sernik na zimno można udekorować na wiele sposobów. Ja lubię delikatne esy-floresy, które robię z odrobiny przecieru owocowego zagęszczonego skrobią ziemniaczaną. Można też jednak wylać na wierzch cienką warstwę polewy owocowej z dodatkiem żelatyny. Dobrym pomysłem jest również ozdobienie sernika świeżymi owocami czy kawałkami herbatników pełnoziarnistych, z których robi się także spód do ciasta.

Czytaj też:
Ten deser robię w 15 minut. Potem tylko się chłodzi, a smakuje lepiej niż z cukierni
Czytaj też:
Biorę awokado i 3 zdrowe dodatki. Ten krem czekoladowy jem łyżkami, bez wyrzutów sumienia