Te orzeźwiające ciasteczka zrobisz w pół godziny. Jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo

Te orzeźwiające ciasteczka zrobisz w pół godziny. Jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo

Dodano: 
Ciasteczka miętowe
Ciasteczka miętowe Źródło: Shutterstock / EugeniaSh
To coś dla wielbicieli nietypowych deserów, bo choć to proste ciasteczka kładzione łyżką, to jeden dodatek zupełnie zmienia ich smak.

Ciasteczka miętowe to deser, który pokochają wielbiciele miętowych słodkości. Mają delikatną, kruchą skórkę i mięciutkie wnętrze, ale zachwycają przede wszystkim smakiem.

Jak zrobić ciasteczka miętowe?

Przygotowanie ciastek jest łatwe, ale przyda się do tego mikser lub robot kuchenny, ponieważ zaczynamy od ubicia masła z cukrem (na tę czynność warto poświęcić nawet 5-6 minut, bo masło ma być jaśniutkie i puszyste). Ważne, aby masło było miękkie. Jajka również warto wyjąć wcześniej z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasteczka aromatyzujemy olejkiem miętowym spożywczym. Ważne, żeby był to olejek przeznaczony do celów spożywczych. Olejek można kupić przez internet, ale też w dobrych sklepach z zaopatrzeniem cukierniczym.

Nie przesadź z ilością olejku: jest on dość intensywny i jeśli używasz go pierwszy raz, lepiej dodać mniej, niż o jedną kroplę za dużo. Olejek miętowy ma zwykle dość neutralny kolor, dlatego jeśli chcesz uzyskać efekt zielonych ciasteczek, dodaj do nich odrobinę barwnika w żelu lub w proszku.

Inspiracja: na ciasteczkach przed pieczeniem możesz dodatkowo ułożyć listki świeżej mięty.

Przepis: Ciasteczka miętowe

Proste ciasteczka z miętą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
246 w każdej porcji

Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2-4 krople olejku miętowego spożywczego

dodatkowo:

  • zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaMasło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując, dodaj olejek miętowy i barwnik. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli i wymieszaj.
  2. Pieczenie ciasteczekCiasto nakładaj łyżką lub gałkownicą na wyłożoną papierem blachę. Piecz ok. 12-14 minut w temperaturze 190 stopni. Zostaw na blasze do wystudzenia.

Gotowe ciasteczka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową. Czekolada doskonale pasuje do mięty.

Inne pomysły na ciasteczka z miętą

Ciasteczka z miętą można też zrobić bez olejku miętowego, chociaż jest to najprostsza opcja. Można też do aromatyzowania wykorzystać listki świeżej mięty. Zblenduj je wówczas z masłem lub bardzo drobno posiekaj i dodaj do ciasteczkowej masy. Świeże listki zabarwią ciasto na delikatnie zielony odcień.

Czytaj też:
Dodaję do kruchego ciasta jeden aromatyczny składnik. Przepis jest prosty, a efekt jak z cukierni
Czytaj też:
Nie piekę, tylko robię ten lekki mus na herbatnikach. Raz spróbujesz i będziesz go robić całe lato