Wiśnie zapiekam pod chrupiącą pierzynką ze zdrowymi dodatkami. Przepis jest dziecinnie prosty

Wiśnie zapiekam pod chrupiącą pierzynką ze zdrowymi dodatkami. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano: 
Crumble z wiśniami
Crumble z wiśniami Źródło: Shutterstock / zi3000
Crumble to deserowy klasyk, a w letniej wersji z soczystymi, kwaskowatymi wiśniami to wręcz mistrzostwo świata.

Crumble z wiśniami to jeden z moich ulubionych deserów na ciepło. Gorące owoce i chrupiąca kruszonka, do której dodaję mąkę migdałową i płatki owsiane to połączenie idealne.

Co to jest crumble?

Crumble to klasyczny deser pochodzący z Wielkiej Brytanii, który zdobył popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie, uniwersalności i niezwykłemu smakowi. Składa się z owocowej bazy oraz kruszonki zrobionej z mąki, masła i cukru. Po zapieczeniu deser ma charakterystyczną chrupiącą warstwę na wierzchu i soczyste, miękkie owoce pod spodem. Crumble najlepiej smakuje na ciepło. Deser często jest serwowany z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

Najbardziej klasyczną wersją jest apple crumble, czyli kruszonka z jabłkami. Do jabłek często dodaje się cynamon, gałkę muszkatołową lub odrobinę soku z cytryny. Inne popularne warianty to crumble z rabarbarem, gruszkami, malinami, borówkami, śliwkami czy mieszankami owoców sezonowych. Świetnie sprawdzają się też wersje jesienne – np. z dodatkiem dyni czy orzechów. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców lub tych, które zaczynają już mięknąć i nie są idealne do jedzenia na surowo.

Jak zrobić crumble z wiśniami?

Przygotowanie crumble jest bardzo proste – owoce wystarczy wydrylować i zasypać kruszonką. Piecze się całość do momentu, aż owoce będą miękkie, a wierzch złocisty i chrupiący. Czas pieczenia to zwykle około 30 minut.

Ważna rada: ja nie dodaję cukru do owoców, ponieważ lubię kwaśne wiśnie. Jeśli nie przepadasz za bardzo kwaśnymi smakami, koniecznie dodaj do owoców cukier (2-4 łyżki na podane proporcje).

Crumble można zapiekać w dużym naczyniu lub uszykować pojedyncze porcje w mniejszych kokilkach.

Przepis: Crubmle z wiśniami

Owoce pod chrupiącą pierzynką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
309 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wydrylowanych wiśni

na kruszonkę:

  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie kruszonkiWszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj (najlepiej w palcach). Włóż kruszonkę do lodówki lub zamrażarki: powinna być zimna.
  2. Pieczenie deseruPrzełóż wiśnie do naczynia żaroodpornego i przykryj kruszonką. Zapiekaj ok. 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Deser najlepiej serwowować od razu. Crumble z wiśniami świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych.

Czytaj też:
Wystarczy kolorowa galaretka i jeden smaczny dodatek. Ten staroświecki deser zawsze robi furorę
Czytaj też:
Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godziny