Crumble z wiśniami to jeden z moich ulubionych deserów na ciepło. Gorące owoce i chrupiąca kruszonka, do której dodaję mąkę migdałową i płatki owsiane to połączenie idealne.
Co to jest crumble?
Crumble to klasyczny deser pochodzący z Wielkiej Brytanii, który zdobył popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie, uniwersalności i niezwykłemu smakowi. Składa się z owocowej bazy oraz kruszonki zrobionej z mąki, masła i cukru. Po zapieczeniu deser ma charakterystyczną chrupiącą warstwę na wierzchu i soczyste, miękkie owoce pod spodem. Crumble najlepiej smakuje na ciepło. Deser często jest serwowany z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Najbardziej klasyczną wersją jest apple crumble, czyli kruszonka z jabłkami. Do jabłek często dodaje się cynamon, gałkę muszkatołową lub odrobinę soku z cytryny. Inne popularne warianty to crumble z rabarbarem, gruszkami, malinami, borówkami, śliwkami czy mieszankami owoców sezonowych. Świetnie sprawdzają się też wersje jesienne – np. z dodatkiem dyni czy orzechów. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców lub tych, które zaczynają już mięknąć i nie są idealne do jedzenia na surowo.
Jak zrobić crumble z wiśniami?
Przygotowanie crumble jest bardzo proste – owoce wystarczy wydrylować i zasypać kruszonką. Piecze się całość do momentu, aż owoce będą miękkie, a wierzch złocisty i chrupiący. Czas pieczenia to zwykle około 30 minut.
Ważna rada: ja nie dodaję cukru do owoców, ponieważ lubię kwaśne wiśnie. Jeśli nie przepadasz za bardzo kwaśnymi smakami, koniecznie dodaj do owoców cukier (2-4 łyżki na podane proporcje).
Crumble można zapiekać w dużym naczyniu lub uszykować pojedyncze porcje w mniejszych kokilkach.
Przepis: Crubmle z wiśniami
Owoce pod chrupiącą pierzynką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 309 w każdej porcji
Składniki
- 500 g wydrylowanych wiśni
na kruszonkę:
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g płatków owsianych
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Sposób przygotowania
- Robienie kruszonkiWszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj (najlepiej w palcach). Włóż kruszonkę do lodówki lub zamrażarki: powinna być zimna.
- Pieczenie deseruPrzełóż wiśnie do naczynia żaroodpornego i przykryj kruszonką. Zapiekaj ok. 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Deser najlepiej serwowować od razu. Crumble z wiśniami świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych.
Czytaj też:
Wystarczy kolorowa galaretka i jeden smaczny dodatek. Ten staroświecki deser zawsze robi furoręCzytaj też:
Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godziny