Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacji

Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacji

Dodano: 
Gulasz drobiowy w lekkim sosie z warzywami
Gulasz drobiowy w lekkim sosie z warzywami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Szukasz pomysłu na lekki obiad lub kolację? Jednym z moich ostatnich odkryć jest pierś kurczaka w aromatycznym sosie z warzywami. Polecam ten prosty przepis.

Latem lubimy lekkie posiłki, w których wykorzystujemy sezonowe warzywa. Przygotowując dania mięsne, najczęściej sięgam po piersi kurczaka. Są niskokaloryczne i dostarczają pełnowartościowe białko oraz witaminy z grupy B (szczególnie B3 i B6). Przygotowuje się je szybko, ponieważ białe mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej. W połączeniu z delikatnym sosem jest soczyste i rozpływa się w ustach. Zrób ten aromatyczny, kremowy i lekki zarazem gulasz, a będziesz do niego wracać.

Jak zrobić pierś z kurczaka w lekkim sosie z warzywami?

Przygotowanie kurczaka w śmietankowym sosie z kalarepą i młodą marchewką jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Pokrój filet z kurczaka i warzywa. Następnie podsmaż mięso na maśle i odłóż je na bok. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę i kalarepę, dodaj bulion i mięso. Duś całość przez kilkanaście minut. Na koniec wlej wcześniej wymieszany sos, dopraw do smaku i gotuj jeszcze chwilę, aż lekko zgęstnieje. W przepisie wykorzystuję śmietankę 18%, ale jeśli zależy ci na bardziej kremowym smaku, możesz użyć 30%.

Przepis: Kurczak w kremowym sosie z warzywami

Delikatny gulasz z aromatycznym, kremowym sosem z genialnie wkomponowaną marchewką i kalarepą.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
512 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka2 marchewki
  • 1 duża kalarepa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Na sos:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 150 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Do posypania:

  • posiekana natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPokrój mięso w kostkę o boku 2 x 2 cm. Obierz marchewkę i kalarepę, pokrój w plasterki lub słupki. Czosnek drobno posiekaj.
  2. PodsmażanieNa dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej z masłem. Podsmaż kurczaka 3–4 minuty na średnim ogniu, aż się lekko zarumieni. Wyłóż mięso do miski. Do tej samej patelni lub garnka wrzuć marchewkę i kalarepę. Smaż przez 4–5 minut, aż zaczną mięknąć.
  3. DuszenieDodaj mięso z powrotem. Wlej bulion. Przykryj i duś 15 minut na małym ogniu.
  4. Przygotowanie sosuW kubku wymieszaj mąkę ze śmietanką, dodaj odrobinę gorącego bulionu z garnka, żeby zahartować. Wlewaj powoli do potrawy, cały czas mieszając.
  5. Gotowanie i przyprawienieGotuj bez przykrycia jeszcze 5–10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Na końcu posyp świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Jakie dodatki pasują do drobiu w lekkim sosie z marchewką i kalarepą?

Danie jest bardzo uniwersalne – świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Polecam m.in.:

  • Młode ziemniaki z koperkiem, które możesz lekko polać masłem lub oliwą z natką pietruszki.
  • Ryż jaśminowy lub basmati, które dobrze chłoną sos.
  • Makaron typu tagliatelle lub pappardelle ugotowany al dente. Szerokie wstążki dobrze zbierają sos, a po wymieszaniu ich bezpośrednio z mięsem w sosie, powstanie pyszne danie jednogarnkowe.
  • Kluski kładzione lub lane to szczególnie dobry wybór, jeśli chcesz danie bardziej sycące.
  • Grzanki lub bagietka czosnkowa, które można maczać w sosie. To wygodna i szybka opcja na kolację.

Do lekkiego gulaszu z kurczaka podanego z dowolnym dodatkiem pasuje prosta surówka z pomidorów i dwóch wyrazistych dodatków.

Czytaj też:
Zrób pierś z kurczaka, która rozpływa się w ustach. Ten kremowy sos ma sekretny składnik
Czytaj też:
Ten obiad to mój letni pewniak! Duszony filet z kurczaka robi się sam, a smakuje każdemu