Filet kurczaka duszony z cebulą i pomidorami to danie inspirowane kuchnią włoską. Prosta potrawa łączy delikatny smak chudego drobiu ze słodyczą pomidorów, ostrością cebuli oraz subtelnym aromatem ziół i przypraw.
Jak zrobić filet z kurczaka duszony z cebulą i pomidorkami?
Samo przygotowanie składników potrawy zajmuje 10 minut. Całe piersi kurczaka oczyszczam z błon i chrząstek (do potrawy możesz również użyć filetu ze skórą), nacieram przyprawami i ziołami, odstawiam na 10 minut, a następnie obsmażam z obu stron na złoty kolor.
Podsmażone mięso zdejmuję z patelni (możesz również przygotować potrawę w rondlu z grubym dnem) i dodaję cebulę (najlepiej żółtą, ale dobrze sprawdzą się również cebulka szalotka i cebula czosnkowa). Na patelnię możesz dorzucić posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dokładam mięso, wlewam bulion i duszę do miękkości mięsa (około 15-20 minut, ale czas duszenia może się różnić w zależności od wielkości piersi kurczaka). Na kilka minut przed końcem duszenia dodaję na patelnię pomidorki koktajlowe, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Możesz również podsmażyć pomidorki razem z cebulą, ale wówczas rozpadną się podczas duszenia i powstanie sos pomidorowy.
Przepis: Filet kurczaka duszony z cebulą i pomidorkami
Soczyste mięso z lekkim sosem i pysznymi pomidorkami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 387 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi kurczaka (ok. 650 g)
- 2 duże cebule
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść z błon i chrząstek. W małej miseczce umieść zioła, słodką, ostrą oraz wędzoną paprykę i wymieszaj. Natrzyj mięso z każdej strony przyprawami i odstaw na czas przygotowywania warzyw.
- Przygotowanie warzywPomidorki koktajlowe umyj i osusz. Cebule pokrój w piórka.
- Smażenie mięsaObsmaż mięso z każdej strony na 2 łyżkach oliwy z oliwek, a następnie zdejmij z patelni i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Smażenie cebuliDodaj na patelnię resztę oliwy z oliwek i zeszklij cebulę.
- DuszenieDodaj mięso, smaż razem z cebulą 2 minuty, przewracając filety, a następnie dodaj bulion i duś na małym ogniu, aż mięso będzie niemal gotowe.
- Dodanie pomidorkówDodaj pomidorki koktajlowe i duś, aż mięso całkiem zmięknie. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Filet kurczaka duszony z cebulą i pomidorkami podaję na ciepło, udekorowany listkami bazylii lub innymi, które mam pod ręką. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków, ryżu oraz pieczywa.
Inne dodatki do filetu kurczaka duszonego z cebulą i pomidorkami
Danie możesz przygotować z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw, większej ilości warzyw i serów. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem m.in.:
- mieszanki ziół sycylijskich, mieszanki ziół prowansalskich, mieszanki przypraw do dań kuchni włoskiej,
- bakłażana, cukinii, selera naciowego i kolorowych papryk,
- papryczki chili,
- sera mozzarella (plastry sera układam na wierzchu mięsa i podgrzewam pod przykryciem, aż się rozpuści),
- startego na tarce parmezanu lub innego sera np. goudy (mięso posypuję z wierzchu serem tuż przed końcem duszenia).
Czytaj też:
Mięsne kulki piekę z kilkoma warzywami. Ta zapiekanka ma niepowtarzalną formę i smakCzytaj też:
W kapelusze pieczarek wkładam pożywny farsz. Po upieczeniu mam przekąskę jak marzenie