Ten obiad to mój letni pewniak! Duszony filet z kurczaka robi się sam, a smakuje każdemu

Ten obiad to mój letni pewniak! Duszony filet z kurczaka robi się sam, a smakuje każdemu

Dodano: 
Filety kurczaka duszone z pomidorkami
Filety kurczaka duszone z pomidorkami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Niskokaloryczne mięso, dwa warzywa, bulion drobiowy, odrobina oliwy z oliwek oraz przyprawy – tyle wystarczy, żeby wyczarować aromatyczną potrawę, którą naje się cała rodzina.

Filet kurczaka duszony z cebulą i pomidorami to danie inspirowane kuchnią włoską. Prosta potrawa łączy delikatny smak chudego drobiu ze słodyczą pomidorów, ostrością cebuli oraz subtelnym aromatem ziół i przypraw.

Jak zrobić filet z kurczaka duszony z cebulą i pomidorkami?

Samo przygotowanie składników potrawy zajmuje 10 minut. Całe piersi kurczaka oczyszczam z błon i chrząstek (do potrawy możesz również użyć filetu ze skórą), nacieram przyprawami i ziołami, odstawiam na 10 minut, a następnie obsmażam z obu stron na złoty kolor.

Podsmażone mięso zdejmuję z patelni (możesz również przygotować potrawę w rondlu z grubym dnem) i dodaję cebulę (najlepiej żółtą, ale dobrze sprawdzą się również cebulka szalotka i cebula czosnkowa). Na patelnię możesz dorzucić posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dokładam mięso, wlewam bulion i duszę do miękkości mięsa (około 15-20 minut, ale czas duszenia może się różnić w zależności od wielkości piersi kurczaka). Na kilka minut przed końcem duszenia dodaję na patelnię pomidorki koktajlowe, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Możesz również podsmażyć pomidorki razem z cebulą, ale wówczas rozpadną się podczas duszenia i powstanie sos pomidorowy.

Przepis: Filet kurczaka duszony z cebulą i pomidorkami

Soczyste mięso z lekkim sosem i pysznymi pomidorkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
387 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi kurczaka (ok. 650 g)
  • 2 duże cebule
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść z błon i chrząstek. W małej miseczce umieść zioła, słodką, ostrą oraz wędzoną paprykę i wymieszaj. Natrzyj mięso z każdej strony przyprawami i odstaw na czas przygotowywania warzyw.
  2. Przygotowanie warzywPomidorki koktajlowe umyj i osusz. Cebule pokrój w piórka.
  3. Smażenie mięsaObsmaż mięso z każdej strony na 2 łyżkach oliwy z oliwek, a następnie zdejmij z patelni i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Smażenie cebuliDodaj na patelnię resztę oliwy z oliwek i zeszklij cebulę.
  5. DuszenieDodaj mięso, smaż razem z cebulą 2 minuty, przewracając filety, a następnie dodaj bulion i duś na małym ogniu, aż mięso będzie niemal gotowe.
  6. Dodanie pomidorkówDodaj pomidorki koktajlowe i duś, aż mięso całkiem zmięknie. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Filet kurczaka duszony z cebulą i pomidorkami podaję na ciepło, udekorowany listkami bazylii lub innymi, które mam pod ręką. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków, ryżu oraz pieczywa.

Inne dodatki do filetu kurczaka duszonego z cebulą i pomidorkami

Danie możesz przygotować z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw, większej ilości warzyw i serów. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem m.in.:

  • mieszanki ziół sycylijskich, mieszanki ziół prowansalskich, mieszanki przypraw do dań kuchni włoskiej,
  • bakłażana, cukinii, selera naciowego i kolorowych papryk,
  • papryczki chili,
  • sera mozzarella (plastry sera układam na wierzchu mięsa i podgrzewam pod przykryciem, aż się rozpuści),
  • startego na tarce parmezanu lub innego sera np. goudy (mięso posypuję z wierzchu serem tuż przed końcem duszenia).

Czytaj też:
Mięsne kulki piekę z kilkoma warzywami. Ta zapiekanka ma niepowtarzalną formę i smak
Czytaj też:
W kapelusze pieczarek wkładam pożywny farsz. Po upieczeniu mam przekąskę jak marzenie