Jeżeli szukasz przepisu na szybkie, tanie, proste i obłędnie pyszne danie z piersią kurczaka, to poniższy przepis sprawdzi się idealnie. To danie pasuje na co dzień i od święta i można je podawać z różnymi dodatkami.
Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka w sosie porowym?
Pieczona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie to danie, które nie wymaga zakupu wielu składników. Mięso przyprawiam i obsmażam przed pieczeniem na klarowanym maśle. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażam pora oraz czosnek, a następnie łączę go ze śmietaną 12%, śmietanką 30% oraz bulionem drobiowym (dobrze sprawdzi się również rosół). Ułożone w naczyniu żaroodpornym mięso zalewam sosem, wstawiam do piekarnika i piekę do miękkości. Podczas pieczenia sos staje się bardzo kremowy.
Przepis: Pieczona pierś z kurczaka w sosie porowym
Soczyste mięso w kremowym sosie porowo-śmietanowym z nutą czosnku i tymianku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 498 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
Na sos:
- 1 średni por (biała i jasnozielona część)
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietany 12%
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 150 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, a następnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj pieprz ziołowy z papryką i natrzyj mięso z obu stron oraz oprósz solą.
- SmażenieNa patelni rozgrzej klarowane masło i obsmaż piersi z kurczaka z obu stron. Mięso powinno się przyrumienić. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć pokrojonego w półplasterki pora oraz drobno posiekany czosnek. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż por nieco zmięknie. Wyłącz grzanie, dodaj na patelnię bulion oraz obie śmietany, wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj sos do naczynia z mięsem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć mięso na drugą stronę i pomieszaj sos.
Danie obłędnie smakuje z każdym dodatkiem. Ja podaję je z ziemniakami, makaronem, ryżem, różnymi kaszami oraz świeżym pieczywem lub tostami. Dopełnieniem obiadu zawsze jest surówka lub sałatka.
Co zrobić, żeby pierś z kurczaka wyszła soczysta i rozpływała się w ustach?
Pierś z kurczaka to bardzo delikatne, chude mięso, które łatwo jest wysuszyć na wiór. Wówczas staje się twarde i łykowate. Sprawdzonym sposobem na soczystą pierś z kurczaka jest zamknięcie soków w mięsie dzięki obsmażeniu na gorącym tłuszczu. Podczas smażenia i pieczenia nie należy nakłuwać mięsa, bo wówczas soki wypłyną. Co więcej, trzeba pamiętać, że pierś z kurczaka jest gotowa ekspresowo. Małe, pojedyncze piersi są gotowe po około 18 minutach, średnie piersi po około 20 minutach, a duże po 22-25 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Istotny wpływ na konsystencję mięsa ma również jego jakość. Filety z piersi kurczaków z intensywnych hodowli często wychodzą gumowate i rozpadają się na pojedyncze włókna, co ma związek z bardzo szybkim przybieraniem na wadze oraz brakiem ruchu i naturalnego żywienia.
Czytaj też:
Biorę udka kurczaka i kilka dodatków. Ten prosty trik zmienia zwykły obiad w domowy hitCzytaj też:
Chrupiący kurczak zdrowszy niż z KFC. Zrób go w domu i zbieraj oklaski