Chrupiącą surówkę do obiadu robię z cukinii. Sekret to prosty dressing

Chrupiącą surówkę do obiadu robię z cukinii. Sekret to prosty dressing

Dodano: 
Surówka z cukinii
Surówka z cukinii Źródło: Shutterstock / Andi Berger
Jedzenie cukinii na surowo nie jest bardzo popularne, a szkoda. Szczególnie młode warzywa są wyjątkowo smaczne i ja lubię wykorzystać je na surówkę.

Surówka z cukinii to dodatek do obiadu, który odmieni kulinarną rutynę. Taka surówka wygląda bardzo efektownie, szczególnie jeśli jest zrobiona z cukinii zielonej i żółtej. Surówka jest przyjemnie chrupiąca, a aromatyczny dressing dodaje smaku delikatnej cukinii.

Jak zrobić surówkę z cukinii?

Aby zrobić surówkę z cukinii, najlepiej wybrać warzywa małe lub średniej wielkości: takie, które nie mają rozrośniętych części nasiennych i twardej skórki. Wówczas nie trzeba ich nawet obierać. Cukinie na surówkę zawsze kroję na długie, cienkie paski: można do tego wykorzystać obieraczkę lub mandolinę. Tak pokrojona cukinia tworzy efektowne wstążki. Oczywiście można ją również kroić na plastry, tak samo jak ogórki na mizerię.

Smak warzyw idealnie podkręca dressing: aby go zrobić, wystarczy wymieszać składniki. To m.in. czosnek, pietruszka czy sok z cytryny.

Przepis: Surówka z cukinii

Pyszna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
184 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta

na dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię pokrój wzdłuż na cieniutkie plastry. Składniki na dressing dokładnie wymieszaj.
  2. Robienie surówkiDressing wylej na cukinię. Wymieszaj całość delikatnie.

Gotową surówkę można dodatkowo posypać chrupiącymi, uprażonymi na patelni płatkami migdałów, pestek słonecznika albo orzechów włoskich czy piniowych.

Do czego podać surówkę z cukinii?

Surówka z cukinii świetnie pasuje do lekkich, letnich obiadów. Ja lubię ją serwować z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Pasuje też do mięs z grilla. Dobrze komponuje się z tradycyjnymi daniami, takimi jak kotlety mielone czy schabowe, albo pieczone udka z kurczaka.

Taka surówka jest też smaczna w wersji sałatkowej: wystarczy do surówki dorzucić pokruszony ser feta lub kawałki wędzonego na zimno łososia i pyszna, lekka sałatka gotowa. Można ją zjeść jako kolację lub przekąskę.

Czytaj też:
Wrzuć na patelnię szynkę i posiekaj koperek. Sycące danie z makaronem zrobisz w 15 minut
Czytaj też:
Kroję pieczarki i dorzucam dwa aromatyczne dodatki. Grzyby podaję do obiadu lub zajadam na kolację