Surówka z cukinii to dodatek do obiadu, który odmieni kulinarną rutynę. Taka surówka wygląda bardzo efektownie, szczególnie jeśli jest zrobiona z cukinii zielonej i żółtej. Surówka jest przyjemnie chrupiąca, a aromatyczny dressing dodaje smaku delikatnej cukinii.
Jak zrobić surówkę z cukinii?
Aby zrobić surówkę z cukinii, najlepiej wybrać warzywa małe lub średniej wielkości: takie, które nie mają rozrośniętych części nasiennych i twardej skórki. Wówczas nie trzeba ich nawet obierać. Cukinie na surówkę zawsze kroję na długie, cienkie paski: można do tego wykorzystać obieraczkę lub mandolinę. Tak pokrojona cukinia tworzy efektowne wstążki. Oczywiście można ją również kroić na plastry, tak samo jak ogórki na mizerię.
Smak warzyw idealnie podkręca dressing: aby go zrobić, wystarczy wymieszać składniki. To m.in. czosnek, pietruszka czy sok z cytryny.
Przepis: Surówka z cukinii
Pyszna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 184 w każdej porcji
Składniki
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
na dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię pokrój wzdłuż na cieniutkie plastry. Składniki na dressing dokładnie wymieszaj.
- Robienie surówkiDressing wylej na cukinię. Wymieszaj całość delikatnie.
Gotową surówkę można dodatkowo posypać chrupiącymi, uprażonymi na patelni płatkami migdałów, pestek słonecznika albo orzechów włoskich czy piniowych.
Do czego podać surówkę z cukinii?
Surówka z cukinii świetnie pasuje do lekkich, letnich obiadów. Ja lubię ją serwować z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Pasuje też do mięs z grilla. Dobrze komponuje się z tradycyjnymi daniami, takimi jak kotlety mielone czy schabowe, albo pieczone udka z kurczaka.
Taka surówka jest też smaczna w wersji sałatkowej: wystarczy do surówki dorzucić pokruszony ser feta lub kawałki wędzonego na zimno łososia i pyszna, lekka sałatka gotowa. Można ją zjeść jako kolację lub przekąskę.
Czytaj też:
Wrzuć na patelnię szynkę i posiekaj koperek. Sycące danie z makaronem zrobisz w 15 minutCzytaj też:
Kroję pieczarki i dorzucam dwa aromatyczne dodatki. Grzyby podaję do obiadu lub zajadam na kolację