Kroję pieczarki i dorzucam dwa aromatyczne dodatki. Grzyby podaję do obiadu lub zajadam na kolację

Kroję pieczarki i dorzucam dwa aromatyczne dodatki. Grzyby podaję do obiadu lub zajadam na kolację

Dodano: 
Pieczarki
Pieczarki Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Te pieczarki do obiadu to prawdziwe mistrzostwo. Bez wydziwiania, same proste składniki, a smakują niebiańsko.

Te smażone pieczarki to dowód na to, że w kuchni proste rozwiązania zawsze się obronią. Przygotowanie grzybów trwa góra 20 minut, a są nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu. Ja lubię kłaść je na bułkę i zajadać jako kolację. Często też są dla mnie bazą do pysznego sosu do makaronu – możliwości jest dużo i o nich dalej.

Jak zrobić smażone pieczarki z cebulą i czosnkiem?

Cały sekret tego dania czy dodatku do obiadu to odpowiednie usmażenie pieczarek. To grzyby jako pierwsze lądują na patelni, a kiedy już zaczną się rumienić, dorzucam aromatyczne dodatki, czyli cebulę i czosnek. Wtedy też dodaję masło. Można je pominąć i w razie potrzeby dolać na patelnię odrobinę oliwy, jednak masło pasuje tu wprost idealnie: sprawia, że całość pięknie się karmelizuje, a smaki przenikają. Tak przygotowane pieczarki wystarczy doprawić jedynie solą i pieprzem.

Przepis: Smażone pieczarki

Pomysł na pyszne grzyby.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 żabki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój pieczarki, cebulę i czosnek.
  2. SmażenieRozgrzej oliwę na patelni i wrzuć pieczarki. Smaż, aż zaczną się rumienić. Dorzuć cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj masło, dopraw solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę wszystko razem.

Do czego wykorzystać smażone pieczarki?

Ten przepis to idealne pieczarki do obiadu: pasują do mięs, placków ziemniaczanych, kasz czy ziemniaków. Wystarczy nałożyć porcję na talerz. Przykładowy zestaw: kotlety mielone, pieczarki, ziemniaki z koperkiem i mizeria.

Smażone pieczarki ekspresowo można zamienić w sos do makaronu czy kasz. Dodaj do nich śmietanę lub passatę pomidorową, duś chwile razem na patelni, dopraw i gotowe.

Takie pieczarki świetnie smakują z pieczywem. Można je też zawijać w tortille lub naleśniki. To nie wszystko, bo grzyby uszykowane w taki sposób są świetną bazą do sycącej jajecznicy: kiedy pieczarki będą gotowe, wbij na patelnię jajka, wymieszaj i smaż, aż się zetną.

Czytaj też:
Zupa pieczarkowa, do której wracam od lat. Ten jeden składnik robi całą robotę
Czytaj też:
W kapelusze pieczarek wkładam pożywny farsz. Po upieczeniu mam przekąskę jak marzenie