Babcia miała najlepszy sposób na jędrne ogórki kiszone. To jeden składnik, który nic nie kosztuje

Babcia miała najlepszy sposób na jędrne ogórki kiszone. To jeden składnik, który nic nie kosztuje

Dodano: 
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Jędrne i chrupiące – takie powinny być idealne ogórki kiszone. Moja babcia miała na to swój sposób i do słoików z kiszeniakami zawsze dodawała liść jednego drzewa.

Pamiętam, jak babcia prosiła, żeby przynieść jej ze spaceru liście dębu. Dokładała je do słoików, w których kisiła ogórki. Powtarzała, że dzięki temu pozostaną twarde i chrupiące, nawet po ukiszeniu. Tak się rzeczywiście działo. Patent jest bardzo prosty.

Po co dodawać liście dębu do ogórków kiszonych?

Liście dębu są bogate w garbniki, a te zapobiegają rozpadowi pektyn w ogórkach, które odpowiadają za ich jędrność. Wystarczy jeden liść dodany do słoika. Trzeba pamiętać, że liście dębu delikatnie wpływają także na smak ogórków, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.

Oczywiście nie jest to sposób, który znała tylko moja babcia. Tradycja dodawania liści dębów do ogórków to patent, który stosowano w wielu domach. Warto wiedzieć, że ogórki kiszone z liściem dębu są wpisane na listę produktów tradycyjnych w województwie mazowieckim. Z takich ogórków słyną gospodynie ze wsi Rębisze Kolonia, położonej nad rzekami Orz i Narew. „Do kiszenia najczęściej używano ogórków odmiany śremski, z uwagi na jego dużą plenność oraz regularny kształt. Do kiszenia razem z ogórkami używano kopru, chrzanu oraz czosnku. Na wierzch kładziono liść dębu i zalewano całość osoloną wodą. Tak ukwaszone ogórki miały i mają do dziś wielu zwolenników” – czytamy w opisie na stronach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ważne: jeśli zbierasz liście dębu do ogórków, znajdź drzewo, które rośnie z dala od źródeł zanieczyszczeń, czyli np. ruchliwych dróg czy centrum miasta. Nie niszcz drzewa i zerwij tyle liści, ile rzeczywiście potrzebujesz.

Co dodać do ogórków kiszonych, aby były jędrne?

Nie tylko liście dębu są bogate w garbniki. Można do kiszenia ogórków dodać także liście roślin, które znajdziesz w ogrodzie. To liście czarnej porzeczki, wiśni czy liście winogron. Wystarczy, że do kiszenia, do każdego słoika dorzucić 1-2 takie liście razem z ogórkami i pozostałymi dodatkami.

Czytaj też:
Dodaj ten składnik jak Ewa Wachowicz. Twoje ogórki małosolne znikną ze słoika w jeden dzień
Czytaj też:
Weź kilka ogórków małosolnych i dwa dodatki. Ekspresowa surówka do obiadu

Źródło: smaki.pl