Zapiekanki to proste dania z piekarnika, które robi się bez większego wysiłku i nakładu czasu. Wystarczy umieścić w naczyniu do zapiekania kilka składników i całość wstawić do piekarnika. Po 30-40 minutach pieczenia danie jest gotowe do podania. Sprawdzi się na obiad lub kolację.
Jakie składniki warto dodać do jarskiej zapiekanki?
Jeśli chcecie przygotować pożywną, jarską zapiekankę, dodajcie do niej skrobiowy składnik. Mogą to być np. ziemniaki, makaron, ryż czy kasza. Dobrym, zdrowym dodatkiem będą warzywa, np. cukinia, papryka, marchewka, cebula, por, brokuł. Do spojenia składników warto użyć sera, np. żółtego, pleśniowego, mozzarelli albo masy jajeczno-śmietanowej. Te dodatki zwiększą też pożywność potrawy.
Jak zrobić sycącą zapiekankę z trzech składników?
Tą prostą, pożywną zapiekankę z trzech składników robię z ziemniaków, cebuli i sera. Składniki te są tanie, łatwo dostępne, a przy okazji dobrze ze sobą harmonizują. Ziemniaki tylko obieram i kroję w cienkie talarki, a cebulę w krążki lub piórka. Warzywa układam warstwami, przesypując je startym serem. Po upieczeniu całość ma doskonały smak.
Przepis: Jarska zapiekanka
Szybka zapiekanka z trzech składników
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- ok. 800 g ziemniaków
- 3 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 200 g startego żółtego sera
- kminek
- czosnek granulowany
- papryka słodka i wędzona
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki umyj, osusz, obierz, pokrój w talarki. Oprósz je przyprawami z wyjątkiem soli, wymieszaj z częścią oleju. Cebulę obierz, pokrój w piórka, zeszklij na oleju.
- Układanie warstw i pieczenieNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż w nim połowę ziemniaków. Wyłóż na nie cebulę, posyp startym serem, przykryj resztą ziemniaków. Całość posyp startym serem. Piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Czym można wzbogacić zapiekankę z trzech składników?
Jeśli bezmięsny obiad nie jest dla was wystarczająco sycący, możecie oczywiście dołożyć do tej zapiekanki również mięso. Najlepiej mielone, np. wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Wcześniej przesmażcie je na oleju z czosnkiem i przyprawami. Dzięki temu mięso nabierze lepszego smaku i aromatu. Umieśćcie je jako środkową warstwę zapiekanki.
Czytaj też:
Muszle makaronowe z prostym farszem są pyszne i efektowne. Koniec z nudnymi obiadamiCzytaj też:
Ta zapiekanka składa się z trzech pysznych warstw. Robię ją na szybki obiad lub pożywną kolację