Ta zapiekanka składa się z trzech pysznych warstw. Robię ją na szybki obiad lub pożywną kolację

Ta zapiekanka składa się z trzech pysznych warstw. Robię ją na szybki obiad lub pożywną kolację

Dodano: 
Zapiekanka z porem
Zapiekanka z porem Źródło: Shutterstock / Cesarz
Zapiekanka to proste danie, które można przygotować z tego, co się ma pod ręką. Dziś zrobię ją z trzech warstw, które dają jej smak i pożywność. Takie danie z piekarnika sprawdzi się w porze obiadowej, czy na kolację.

Lubię dania z piekarnika, bo mają wiele zalet. Są dosyć proste do zrobienia, w czasie pieczenia nie wymagają dużej uwagi, a wychodzą smaczne i lekkostrawne. Zapiekanka to doskonały przykład takiego pożywnego dania, które można zrobić z prostych składników. Dziś sięgnę po ziemniaki, filet z piersi kurczaka i pora.

Jak przygotować składniki do zapiekanki?

Moją pożywną zapiekankę robię z ziemniaków, piersi z kurczaka i pora. By nie wymagała zbyt długiego pieczenia, składniki warto odpowiednio przygotować. Ziemniaki warto wcześniej obgotować i pokroić w talarki. Filet z piersi kurczaka dobrze jest pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dzięki czemu mięso zyska na smaku. Por wystarczy oczyścić i pokroić w plasterki. Będzie na wierzchu, więc

Jak zrobić pożywną zapiekankę z porem?

Przygotowanie pożywnej zapiekanki z porem jest łatwe i szybkie. Składniki wystarczy tylko rozdrobnić i ewentualnie poddać wstępnej obróbce termicznej. Później układa się je warstwami, zlewa prostą masą, posypuje startym serem i wstawia do piekarnika. Po 30 minutach pieczenia, danie jest gotowe do podania.

Przepis: Pożywna zapiekanka z porem

Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka i pora pod serową pierzynką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
665 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 400-500 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj, aż zaczną się robić miękkie. Odcedź je, osusz, pokrój w talarki. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, zrumień krótko na oleju. Por oczyść, pokrój w talarki.
  2. Układanie warstwNaczynie do zapiekania natłuść, ułóż w nim warstwę ziemniaków. Na ziemniaki wyłóż kawałki kurczaka, przykryj je kawałkami pora. Jajka rozmieszaj ze śmietanką, dopraw gałką, solą i pieprzem. Masą polej zapiekankę, posyp startym serem.
  3. PieczenieCałość piecz 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia temperaturę można podnieść do 200 stopni Celsjusza, by zapiekanka ładnie się zrumieniła.

Co można dodać do zapiekanki z porem?

Do zapiekanki z porem, kurczakiem i ziemniakami możecie też dołożyć inne składniki. Dzięki nim potrawa będzie miała wyższą wartość odżywczą i pełniejszy smak. Możecie więc dorzucić do np. podsmażone pieczarki, pokrojoną marchewkę, paprykę czy kukurydzę z puszki. Przed podaniem potrawę warto posypać posiekaną natką pietruszki, która doda apetycznego wyglądu i orzeźwiającego smaku.

Czytaj też:
Robię ją zawsze, gdy chcę zjeść porządnie bez kombinowania. Ta zapiekanka robi robotę
Czytaj też:
Szybka zapiekanka z młodej kapusty. Mało pracy, krótkie pieczenie, a efekt przepyszny