Nie znasz tej rolady z truskawkami? Tracisz lekki deser, który zachwyca tej wiosny

Nie znasz tej rolady z truskawkami? Tracisz lekki deser, który zachwyca tej wiosny

Dodano: 
Rolada z truskawkami
Rolada z truskawkami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Puszysty biszkopt, lekka śmietana i świeże truskawki – ta rolada to hit sezonu, który zrobisz bez wysiłku. Idealna na weekend, rodzinne spotkania i ciepłe dni! Wypróbuj mój przepis.

Rolada z truskawkami zachwyca połączeniem puszystego, niezbyt słodkiego ciasta, lekkiej masy śmietanowej oraz soczystych, aromatycznych owoców. Ten deser ze świeżymi truskawkami przygotowuję bardzo często wiosną i latem, bo nie wymaga wiele pracy, a smakuje wybornie.

Jak przygotować roladę z truskawkami?

Najwięcej czasu i zaangażowania wymaga przygotowanie ciasta biszkoptowego, które powinno być nie tylko lekkie i puszyste, ale także bardzo elastyczne, żeby nie popękało podczas zwijania. Mam na to swoje sposoby – piekę biszkopt w dużej formie prostokątnej, żeby nie wyszedł bardzo wysoki, od razu po upieczeniu roluję i zawijam w ściereczkę lub papierowy ręcznik. Zimne ciasto rozwijam, dodaję nadzienie i ponownie zwijam. Tak przygotowaną roladę zabezpieczam przed wysychaniem folią spożywczą i wstawiam na 1-2 godziny do lodówki.

Krem robię ze śmietanki kremówki, cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego. Truskawki na nadzienie kroję w kostkę, a następnie starannie osuszam papierowym ręcznikiem z soku. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby krem był bardziej stabilny, to dodaj 100-150 g serka mascarpone lub 1 łyżeczkę namoczonej w zimnej wodzie żelatyny (namoczoną żelatynę zmiksuj z niewielką ilością bitej śmietany i połącz z resztą kremu).

Przepis: Rolada z truskawkami

Lekki deser pachnący i smakujący latem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 7 dużych jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie biszkoptuMąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij razem z cukrem na lekką, puszystą i jasną masę. Do masy jajecznej dodaj roztopione masło i miksuj, aż składniki się połączą, a następnie dodaj suche składniki i wymieszaj je rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką.
  2. PieczenieWyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wyrównaj wierzch łyżką i piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika, wyłóż na ściereczkę lub ręcznik papierowy, zdejmij papier do pieczenia i zwiń.
  3. Przygotowanie bitej śmietany i truskawekSchłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno, a następnie wstaw do lodówki. Truskawki umyj, osusz, pokrój w kostkę i odsącz z soku na papierowym ręczniku.
  4. WykonanieRozwiń wystudzony biszkopt i posmaruj go bitą śmietaną. Wzdłuż krótszego boku ułóż pokrojone truskawki i zwiń roladę, a następnie owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Roladę z truskawkami podaję lekko schłodzoną. Wierzch deseru możesz udekorować cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.

Inne wersje rolady biszkoptowej z kremem i owocami

Powyższy przepis możesz na wiele sposobów modyfikować, zmieniając smak ciasta biszkoptowego oraz nadzienia.

Do ciasta możesz dodać np. kakao i startą na tarce czekoladę deserową (4 łyżki kakao i 4 łyżki czekolady), ekstrakt waniliowy, ekstrakt pomarańczowy/cytrynowy, zmielone na pył orzechy lub migdały, suchy mak lub wiórki kokosowe (1 jajko więcej i 4 łyżki suchych składników). Możesz również zmienić kolor ciasta, dodając kilka kropli barwnika spożywczego.

Ze smakiem klasycznego biszkoptu oraz biszkoptu z dodatkami doskonale komponują się np.:

  • krem z mascarpone i białą czekoladą oraz maliny,
  • krem czekoladowy z kawałkami gorzkiej czekolady oraz banany,
  • krem śmietanowy oraz prażone orzechy laskowe,
  • krem kokosowy, prażone migdały i ananas,
  • krem śmietanowy z musem owocowym np. truskawkowym i galaretka,
  • krem śmietanowy, borówki lub jagody i marmolada z czarnej porzeczki/marmolada jagodowa.

Czytaj też:
Najlepszy sernik na weekend? Zakochasz się po pierwszym kęsie i zrobisz go bez pieczenia
Czytaj też:
Ten sernik na zimno robię w kwadrans. Jest kremowy i mocno truskawkowy