Kuroń w 15 minut zrobił genialne danie z makaronem. Sekret to kremowy, zielony sos

Kuroń w 15 minut zrobił genialne danie z makaronem. Sekret to kremowy, zielony sos

Dodano: 
Gotowanie makaronu
Gotowanie makaronu Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Znany kucharz Jasiek Kuroń podzielił się w mediach społecznościowych rewelacyjnym przepisem na sezonowy posiłek. To makaron z bardzo kremowym sosem z dodatkiem zielonych szparagów.

Jasiek Kuroń chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych, a dania łatwe do zrobienia i szybkie to jedna z jego specjalności. Tym razem pokazał danie z makaronem. „Zielony, kremowy, sezonowy — zrobisz go w 15 minut! To makaronowy comfort food, który uzależnia już od pierwszego kęsa” – napisał. To sycące danie może być zarówno obiadem, jak i kolacją.

Jak zrobić makaron z sosem szparagowym?

To jedno z tych dań, które zrobisz niemal dokładnie w tym samym czasie, który jest potrzebny do ugotowania makaronu. Kiedy makaron się gotuje, można zabrać się za przyrządzenie pysznego sosu, którego najważniejszymi składnikami są zielone szparagi oraz groszek. Powinien to być groszek świeży lub mrożony (nie z puszki).

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, jeśli są młode i niezbyt grube. Jeśli jednak są grubsze, warto je najpierw obrać. Kiedy podduszą się na patelni z groszkiem i cebulką, należy je zmiksować z serkiem i wodą z gotowania makaron. Potem już tylko wystarczy połączyć makaron i sos na patelni.

Przepis: Makaron z zielonym sosem szparagowym

Przepis Jaśka Kuronia.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
860 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 zielonych szparagów
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Na odrobinie oliwy zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj czosnek, smaż chwilę. Dodaj pokrojone łodygi szparagów, wrzuć zielony groszek, podlej wodą i duś do miękkości.
  2. Robienie sosuZawartość patelni przełóż do kielicha blendera, dodaj wodę z gotowania makaronu i mascarpone. Dodaj sól, pieprz, zmiksuj na gładki sos. Dopraw jeszcze gałką muszkatołową.
  3. Łączenie składnikówSos przelej na patelnię i dodaj makaron. Smaż kilka minut, aż sos zredukuje się o ok. 1/3. Dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z przesmażonymi główkami szparagów.

Jak podawać makaron z zielonymi szparagami?

Jasiek Kuroń zachęca, aby podać makaron z główkami szparagowymi, ale można go też posypać przesmażonym na złoto boczkiem. To wersja dla tych, którzy lubią mieć mięsny akcent w daniu. Jasiek Kuroń również taką dla siebie zrobił i można ją podejrzeć w jego mediach społecznościowych.

Fani Jaśka Kuronia są zachwyceni. „Pycha! Muszę wypróbować. To będzie kolejny przepis, który od Pana wypróbuje. Wygląda pysznie!” – komentują pod rolką na Instagramie.

Czytaj też:
Na patelnię wrzuć cebulę i jeden tani owoc. Pyszny dodatek do chleba i mięs
Czytaj też:
Podsmażam filety z kurczaka i zalewam sosem. Ten szybki obiad robi się sam, a smakuje każdemu

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje