Cebula duszona w tej wersji to cebula z jabłkiem. Smaku dodaje masło i najprostsze przyprawy: sól i pieprz. Ten cebulowy przysmak można rozsmarować na chlebie niczym smalec czy pastę kanapkową. To jednocześnie dodatek, który nie zrujnuje kieszeni.
Jak zrobić cebulę duszoną z jabłkiem?
Najpierw trzeba zeszklić cebulę na odrobinie tłuszczu, w tym przypadku masła. Ale tu od razu rada i inspiracja: cebulę można przesmażyć również na wytopionym boczku wędzonym. Na podane w przepisie proporcje wystarczy ok. 50 g boczku. Pokrój go wówczas w kostkę, wrzuć na patelnię, a kiedy tłuszcz się ładnie wytopi, dodaj cebulę i dalej postępuj jak w przepisie. Podczas duszenia cebulę można podlać odrobiną wody, ale nie przesadź z jej ilością.
Do przygotowania przysmaku można użyć dowolnego jabłka. Świetnie sprawdzi się np. szara reneta czy antonówka, czyli jabłka o kwaśnym smaku.
Przepis: Duszona cebula
Pyszny dodatek do pieczywa, mięs i ziemniaków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 269
Składniki
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebulę pokrój w kostkę lub cienkie piórka. Obrane jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Duszenie cebuliCebulę podsmaż krótko na maśle, aż się zeszkli. Podlej odrobiną wody, przykryj i duś ok. 4 minut. Dodaj jabłko i duś jeszcze 1-2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Jak podawać duszoną cebulę?
Cebulę z jabłkiem możesz kłaść na kanapki. Weź kromkę dobrego pieczywa lub chrupiącą bułkę i pyszna przekąska gotowa. Do takiej cebulki doskonale pasują wszelkie kiszonki czy pikle. Na chleb z cebulą połóż plasterki ogórka kiszonego, marynowanych pieczarek czy papryki. Takie dodatki szczególnie dobrze sprawdzą się dla wersji cebuli robionej na boczku. Cebulka będzie idealnie pasowała do kanapek z mięsem czy domowych burgerów.
Taka cebula jest dobrym dodatkiem do mięs czy ziemniaków. Może służyć za coś w rodzaju gęstego sosu czy dipu. Dla świeżości i lekkości gotową cebulkę można posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.
Czytaj też:
To jest lepsze od pizzy! Prosty przepis na aromatyczny placek z cebulą i kiełbasą