Sałatkę ziemniaczaną można przygotować z różnymi dodatkami. Moja rodzina przepada za sałatką z dodatkiem m.in. dużej ilości zieleniny, która świetnie podbija smak gotowanych ziemniaków młodych i zeszłorocznych. Poznaj mój przepis na najlepszą sałatkę z ziemniaków, która znika z talerzy szybciej niż mięso i kiełbaski.
Jakie ziemniaki są najlepsze na sałatkę?
Nie wszystkie ziemniaki nadają się do sałatki. Najlepiej wybierać typowe odmiany sałatkowe, które cechuje niska zawartość skrobi. Takie ziemniaki nie rozpadają się podczas gotowania i krojenia. Idealne na sałatkę są ziemniaki typu kulinarnego A oraz B np. odmiany Lord, Mozart, Nikola, Irga, Irys, Sante.
Pyszną sałatkę ziemniaczaną przygotujesz zarówno z zeszłorocznych, jak i młodych ziemniaków. Młode warzywa nie wymagają obierania – wystarczy je wyszorować przed gotowaniem miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej (opcjonalnie oskrobać z nadmiaru łuszczącej się skórki). W tym przypadku najlepiej wybrać bardzo małe ziemniaki, które można podać bez wcześniejszego krojenia.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z zieleniną?
Sałatki ziemniaczane przygotowuję z niewielkich ziemniaków, które nie wymagają długiego gotowania. Starannie wyszorowane i wypłukane z resztek ziemni warzywa zalewam wrzątkiem, dodaję nieco soli i gotuję do miękkości, a następnie odcedzam i przelewam zimną wodą. Zeszłoroczne ziemniaki obieram ze skórki, a następnie kroję na mniejsze kawałki.
Gdy mam gotową bazę sałatki, robię lekki, aromatyczny sos oraz przygotowuję dodatki, a następnie mieszam składniki i schładzam gotową sałatkę, żeby smaki się przegryzły.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z zieleniną
Ta sałatka z ziemniaków smakuje i pachnie wiosną. Idealnie przełamuje smak grillowanych potraw.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 263 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg małych ziemniaków sałatkowych
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2/3 szklanki oliwek
- sól i pieprz
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki umyj i ugotuj do miękkości, a następnie odcedź, obierz ze skórki (jeżeli używasz ziemniaków zeszłorocznych) i pokrój na mniejsze kawałki. Wskazówka: przed krojeniem warto na chwilę zostawić obrane ziemniaki na sitku, żeby odparowały z nadmiaru wody.
- Przygotowanie dodatków i sosuKoperek, natkę pietruszki, szczypiorek oraz rzodkiewkę umyj i osusz. Zioła posiekaj, a rzodkiewkę pokrój na plasterki lub w kostkę. Oliwę z oliwek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Wskazówka: liście rzodkiewki możesz wykorzystać do sosu – wystarczy, że je umyjesz, pokroisz na mniejsze kawałki i zbledniejesz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowany sos do sałatki ma lekko pikantny, bardzo przyjemny i orzeźwiający smak oraz stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, włoskich sosów pesto.
- Wykonanie i chłodzenieZiemniaki i rzodkiewkę umieść w misce, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Następnie skrop składniki sosem i posyp zieleniną oraz dodaj oliwki. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszaj składniki.
Opcjonalne dodatki do sałatki ziemniaczanej z zieleniną
Smak sałatki ziemniaczanej z zieleniną wzbogacam m.in.:
- białą lub czerwona fasolą,
- pokrojoną w piórka cebulą (cebulę można przed dodaniem do sałatki sparzyć lub zblanszować),
- fasolką szparagową,
- boczkiem,
- jajkami na twardo,
- ogórkami konserwowymi lub kiszonymi.
Sałatkę z przepisu podstawowego oraz sałatkę wzbogaconą o dodatkowe składniki podaję z różnymi sosami np.
- klasycznym sosem winegret – oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz,
- sosem jogurtowym z czosnkiem – jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, sok z cytryny,
- sosem musztardowym z miodem – oliwa z oliwek, musztarda, miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
Czytaj też:
Ta przystawka znika u mnie z grilla zanim dopiecze się mięso. Musisz ją podaćCzytaj też:
Tak przygotowuję ziemniaki na grillu. To hit podczas spotkań