Paprykę faszeruję inaczej niż wszyscy. Oryginalny składnik sprawia, że każdy jest w szoku

Paprykę faszeruję inaczej niż wszyscy. Oryginalny składnik sprawia, że każdy jest w szoku

Dodano: 
Nadziewana papryka
Nadziewana papryka Źródło: Shutterstock / zefirchik06
Klasyczna papryka faszerowana mięsem i ryżem to dość przewidywalna opcja, ale istnieje ciekawsza alternatywa. Ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom warzyw i potraw bez mięsa.

Pieczona papryka ma w sobie coś niezwykle kuszącego. Jej opieczona skórka nabiera głębokiego aromatu, któremu trudno się oprzeć. Dlatego często szukam nowych sposobów na podanie faszerowanych papryk. Najbardziej oczywistym wyborem w naszej kuchni jest nadzienie podobne do tego, które zawijamy w kapustę, przygotowując gołąbki. Można to jednak zrobić inaczej – a nawet lepiej! Spróbuj przepisu na paprykę nadziewaną złocistym kuskusem i warzywami.

Jak zrobić paprykę nadziewaną kuskusem i warzywami?

Przygotowanie zacznij od papryk. Jeśli chcesz, aby danie miało bardziej zwartą strukturę, zamiast odcinać „kapelusze”, złap mocno za łodygę i wciśnij ją do środka. Następnie wyciągnij wraz z gniazdem nasiennym. Paprykę dokładnie opłucz pod silnym strumieniem wody, aby pozbyć się resztek nasion.

Kiedy będziesz przygotowywać kuskus, warto wzbogacić go ulubionymi przyprawami. Dzięki temu możesz nadać daniu bardziej wyrazisty charakter – czy to pikantny, czy aromatyczny i ziołowy. Wszystko zależy od tego, jakie składniki dodasz przed zalaniem wrzątkiem. Świetnie sprawdzą się suszone zioła, curry, kurkuma, a także odrobina chili lub czosnku w proszku, jeśli lubisz intensywniejsze smaki.

Przepis: Papryka nadziewana warzywami

Pomysł na paprykę, która sprawdzi się jako dodatek i danie główne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
211 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże papryki
  • 100 g kuskusu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kukurydzy
  • 100 g groszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 50 g tartego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników na farszKuskus zalej wrzątkiem z dodatkiem soli, według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie zeszklij na oliwie. Dodaj groszek i kukurydzę, smaż przez kilka minut. Na koniec dosyp ser i pomieszaj.
  2. Łączenie farszu z paprykąPołącz warzywa z kuskusem i dopraw solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Odetnij górną część papryk, usuń gniazda nasienne i napełnij je farszem.
  3. PieczenieUstaw papryki w naczyniu żaroodpornym, posyp startym serem i przykryj kapeluszami papryki. Piecz w 180°C przez 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko przypieczone.

Co można dodać do nadziewanej papryki?

Oto cztery składniki, które doskonale uzupełnią nadziewaną paprykę z kuskusem i warzywami, dodając jej wyjątkowego smaku i aromatu. Dzięki nim potrawa nabierze głębi, będzie bardziej wyrazista i pełna charakteru.

  • Ser feta – jego kremowa konsystencja doskonale komponuje się z kuskusem, a słony smak wzbogaca całość dania.
  • Suszone pomidory – intensywny aromat i lekka kwasowość dodają głębi smaku, sprawiając, że nadzienie staje się bardziej wyraziste.
  • Pieczarki – po podsmażeniu nabierają głębokiego, lekko orzechowego smaku, który świetnie uzupełnia warzywa i kuskus.

Czytaj też:
Chwila pracy i idealny dodatek do każdego dania gotowy. Musisz wypróbować!
Czytaj też:
Nadziewam paprykę tym farszem i zapiekam w pysznym sosie. To ulubiony, letni obiad mojej rodziny