Przezorność i zapasy to coś, czego nauczyłem się od mamy i co sprawdza się w codziennym gotowaniu. W lodówce i zamrażarce zawsze mam małe dodatki, które pozwalają szybko przygotować smaczne posiłki – mogą to być kawałki mięsa poddane lekkiej obróbce albo, jak w dzisiejszym temacie, warzywa.
Takie składniki dają dużą swobodę w kuchni i pozwalają uniknąć marnowania jedzenia. Warzywa można przygotować na później na kilka sposobów, na przykład podsmażyć, zamrozić lub dodać do zupy. Jednak pieczenie to zdecydowanie mój ulubiony sposób – wydobywa z warzyw ich naturalną słodycz i intensyfikuje smak, sprawiając, że każde danie staje się wyjątkowe. Dodatkowo pieczone warzywa są wszechstronne – można je podać jako samodzielne danie, dodatek do obiadu lub wykorzystać do przygotowania sałatek i kanapek.
Jak piec warzywa w piekarniku?
Przed ułożeniem warzyw na blasze dokładnie je umyj, a jeśli trzeba – obierz. Ważne jest, aby pozbyć się resztek ziemi, w której rosły.
Dobierając warzywa do pieczenia, zwróć uwagę na ich rodzaje oraz czas, jaki potrzebują w piekarniku. Marchewka i ziemniaki wymagają podobnego czasu, podobnie jak fasola, ale cebula położona obok może się szybko przypalić. W takim przypadku warto przykryć ten fragment blachy folią aluminiową, aby zapobiec przypaleniu.
Świetnym pomysłem będzie dodanie cukinii lub bakłażana – podczas pieczenia puszczą soki i sprawią, że całość pozostanie wilgotna i nie wyschnie.
Przepis: Warzywa do pieczenia
Ułóż warzywa na blasze i ciesz się ich cudownym aromatem. Wystarczy 20
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 64 w każdej porcji
Składniki
- 2 czerwone cebule
- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- świeży tymianek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywDokładnie umyj warzywa, osusz i pokrój na kawałki – cebulę w plastry, cukinię w talarki, a paprykę w paski.
- Układanie i pieczenieNa blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż warzywa równą warstwą. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, a na wierzchu ułóż gałązki tymianku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25–30 minut, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane.
Z czym podać pieczone warzywa?
- Kasza lub ryż – świetnie chłoną aromaty warzyw i dodają sytości.
- Pieczywo – chrupiąca bagietka, focaccia lub chleb na zakwasie to doskonałe uzupełnienie.Tak zrobisz pyszną włoską focaccię.
- Jajka – sadzone, gotowane na twardo lub w formie pasty dodają kremowej konsystencji.
- Mięso – pieczone lub grillowane kawałki kurczaka, wołowiny, indyka czy kiełbasy podkreślą smak warzyw.
Czytaj też:
Wrzucam warzywa na blachę i mam gotowy posiłek lub dodatek do obiadu. Jest zdrowo i pysznieCzytaj też:
Ten tani obiad zrobisz bez wysiłku. Soczysty kurczak z warzywami prosto z piekarnika