Połówki papryki napełniam pożywnym farszem. Ten obiad z piekarnika mogę jeść codziennie

Połówki papryki napełniam pożywnym farszem. Ten obiad z piekarnika mogę jeść codziennie

Dodano: 
Połówki papryki
Połówki papryki Źródło: Shutterstock / DAndreev
Ten obiad z piekarnika to doskonała odmiana od typowych, mięsnych potraw. Pierwszoplanową rolę odgrywają w nim połówki papryki. W połączeniu z pożywnym farszem stanowią sycący i niezwykle smaczny posiłek.

Faszerowane warzywa to jest to, co lubię. Na ich smak w dużym stopniu wpływa nadzienie, jednak dzięki warzywom zawsze jest to danie lekkie i niezbyt kaloryczne. Pieczone, faszerowane warzywa można podać na obiad lub na sycącą kolację. Całkiem dobrze nadają się do odgrzewania, więc taki obiad można od razu przygotować na dwa dni.

Jakie warzywa nadają się do nadziewania?

Do nadziewania najlepiej nadają się warzywa o pustym wnętrzu lub zwartej strukturze. Takie, które łatwo wydrążyć, dobrze utrzymują farsz i nie rozpadają się w czasie pieczenia. Można więc sięgnąć po: paprykę, cukinię, bakłażan, pomidory, kalarepę, duże pieczarki czy ziemniaki.

Jak zrobić paprykę z pożywnym farszem?

Przygotowanie tej potrawy zaczynam od przyrządzenia farszu. Robię go z mielonego mięsa drobiowego i kaszy jaglanej. Farsz jest więc nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pożywny. Nadziewam nim przekrojone na pół papryki, posypuję startym serem, przykrywam plasterkami pomidorów i wstawiam do piekarnika. Po mniej więcej 40 minutach pieczenia obiad jest gotowy do podania.

Przepis: Faszerowana papryka

Pieczone połówki papryki nadziewane mięsnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPapryki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, usuń z niej nasionka i białe błony. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie farszuNa oleju podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso i smaż aż się zrumieni. Dodaj kaszę, koncentrat i przyprawy, wymieszaj.
  3. Nadziewanie i pieczeniePołówki papryk napełnij farszem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp serem, obłóż plasterkami pomidorów. Przykryj, piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym jeszcze można nadziać paprykę?

Jeśli chcecie przygotować bezmięsne danie, macie do wyboru kilka wersji farszu. Możecie go zrobić na przykład z:

  • ciecierzycy lub soczewicy, innych warzyw i sera feta;
  • kaszy kuskus, suszonych pomidorów, oliwek i sera feta;
  • kaszy gryczanej i pieczarek;
  • sera mozzarella i szpinaku.

Warzywa, które dodaje się do nadzienia warto wcześniej podsmażyć, dzięki czemu farsz będzie miał pełniejszy smak i aromat.

Czytaj też:
Przekrawam paprykę i napełniam dwoma składnikami. To najlepsze śniadanie, jakie jadłam
Czytaj też:
To danie z młodej kapusty robi furorę. Zrób raz, a wszyscy będą błagać o więcej