Przekrawam paprykę i napełniam dwoma składnikami. To najlepsze śniadanie, jakie jadłam

Przekrawam paprykę i napełniam dwoma składnikami. To najlepsze śniadanie, jakie jadłam

Dodano: 
Papryka zapiekana z jajkiem
Papryka zapiekana z jajkiem Źródło: Shutterstock / Chatham172
Uwielbiam leniwe, weekendowe śniadania. Można sobie wtedy pozwolić na przyrządzenie czegoś niezwykłego, co zje się z prawdziwą przyjemnością. Do takich śniadań z pewnością należy nadziewana, pieczona papryka.

Co zwykle przyrządzacie na śniadanie? Moja rodzina najbardziej lubi jajka i to w każdej postaci. Jajecznica i jajka gotowane już nam się trochę przejadły, dlatego wymyśliłam inną potrawę. Jest smaczna, zdrowa i niezwykłe apetyczna, a robi się ją ekspresowo. Wystarczy przekroić papryki, napełnić je dwoma składnikami i wstawić do piekarnika.

Jaka papryka jest najlepsza do zapiekania?

Do zapiekania można przeznaczyć różne rodzaje papryki, w zależności od upodobań. Może to być papryka ostra, żółta czy zielona. Ja jednak najbardziej lubię słodką, czerwoną paprykę, ze względu na łagodny smak i soczystość. Do zapiekania z jajkiem najlepiej wybrać niezbyt duże strąki, tak by wbite jajko w jak największym stopniu wypełniło oczyszczoną połówkę warzywa.

Jak zrobić paprykę zapiekaną z jajkami?

Przygotowanie papryki zapiekanej z jajkami jest całkiem proste. Wystarczy tylko przekroić papryki wzdłuż na połowę i oczyścić z nasion i białych błon. Potem połówki warzywa układamy w naczyniu do zapiekania, w każdą wbijamy jajko, dodajemy posiekane oliwki i trochę przypraw. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy papryki do czasu, aż jajka lekko się zetną, a papryka nieco zmięknie. Zwykle trwa to ok. 20 minut.

Przepis: Papryka zapiekana z jajkiem

Jajka zapiekane w połówkach papryki na śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 4 nieduże strąki czerwonej papryki
  • 4 łyżki zielonych oliwek
  • 8 jajek M
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPapryki umyj, wytrzyj, każdą przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z nasion. Oliwki osącz, pokrój w talarki. Połówki papryk ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej odrobiną wody.
  2. Zapiekanie paprykiDo każdej połówki papryki włóż trochę posiekanych oliwek, a potem wybij na nie jajko. Oprósz solą i pieprzem. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz papryki 20-25 minut, aż jajka lekko się zetną.

Inna wersja farszu do papryki

Papryki możecie też nadziać nieco innym, bogatszym farszem. Do każdej połówki warzywa warto wsypać również np. trochę posiekanej cebuli, pokruszonej fety i świeżych ziół (bazylii, natki pietruszki, szczypiorku). Dopiero na te składniki wbijcie jajko i całość zapieczcie. Ta wersja śniadania będzie miała jeszcze pełniejszy smak.

Czytaj też:
Tak omlety robiła moja babcia. Poznaj najłatwiejszy sposób na pyszne śniadanie
Czytaj też:
Jogurt i dwa proste dodatki. To zdrowe śniadanie robię raz-dwa, a zachwyca smakiem