Co zwykle przyrządzacie na śniadanie? Moja rodzina najbardziej lubi jajka i to w każdej postaci. Jajecznica i jajka gotowane już nam się trochę przejadły, dlatego wymyśliłam inną potrawę. Jest smaczna, zdrowa i niezwykłe apetyczna, a robi się ją ekspresowo. Wystarczy przekroić papryki, napełnić je dwoma składnikami i wstawić do piekarnika.
Jaka papryka jest najlepsza do zapiekania?
Do zapiekania można przeznaczyć różne rodzaje papryki, w zależności od upodobań. Może to być papryka ostra, żółta czy zielona. Ja jednak najbardziej lubię słodką, czerwoną paprykę, ze względu na łagodny smak i soczystość. Do zapiekania z jajkiem najlepiej wybrać niezbyt duże strąki, tak by wbite jajko w jak największym stopniu wypełniło oczyszczoną połówkę warzywa.
Jak zrobić paprykę zapiekaną z jajkami?
Przygotowanie papryki zapiekanej z jajkami jest całkiem proste. Wystarczy tylko przekroić papryki wzdłuż na połowę i oczyścić z nasion i białych błon. Potem połówki warzywa układamy w naczyniu do zapiekania, w każdą wbijamy jajko, dodajemy posiekane oliwki i trochę przypraw. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy papryki do czasu, aż jajka lekko się zetną, a papryka nieco zmięknie. Zwykle trwa to ok. 20 minut.
Przepis: Papryka zapiekana z jajkiem
Jajka zapiekane w połówkach papryki na śniadanie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 4 nieduże strąki czerwonej papryki
- 4 łyżki zielonych oliwek
- 8 jajek M
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPapryki umyj, wytrzyj, każdą przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z nasion. Oliwki osącz, pokrój w talarki. Połówki papryk ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej odrobiną wody.
- Zapiekanie paprykiDo każdej połówki papryki włóż trochę posiekanych oliwek, a potem wybij na nie jajko. Oprósz solą i pieprzem. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz papryki 20-25 minut, aż jajka lekko się zetną.
Inna wersja farszu do papryki
Papryki możecie też nadziać nieco innym, bogatszym farszem. Do każdej połówki warzywa warto wsypać również np. trochę posiekanej cebuli, pokruszonej fety i świeżych ziół (bazylii, natki pietruszki, szczypiorku). Dopiero na te składniki wbijcie jajko i całość zapieczcie. Ta wersja śniadania będzie miała jeszcze pełniejszy smak.
Czytaj też:
Tak omlety robiła moja babcia. Poznaj najłatwiejszy sposób na pyszne śniadanieCzytaj też:
Jogurt i dwa proste dodatki. To zdrowe śniadanie robię raz-dwa, a zachwyca smakiem