Piekę filet z kurczaka i podaję z aksamitnym sosem. Obiad jak z restauracji, a kosztuje grosze

Piekę filet z kurczaka i podaję z aksamitnym sosem. Obiad jak z restauracji, a kosztuje grosze

Dodano: 
Kurczak z sosem pieczarkowym
Kurczak z sosem pieczarkowym Źródło: Shutterstock / denio109
Filet z kurczaka to delikatne, tanie mięso, które łatwo można zamienić w genialny obiad. Dziś właśnie taka propozycja – prosta do przygotowania, a niezwykle smaczna. Na dodatek wygląda bardzo apetycznie i elegancko.

Filet z piersi kurczaka to mięso, które doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Wszystko zależy od tego, jak go przygotujemy. Moja dzisiejsza potrawa wygląda tak, że można ją podać nawet na uroczystym obiedzie. Natomiast jej przygotowanie jest na tyle proste i szybkie, że takie danie można zrobić każdego dnia.

Jak przygotować soczysty filet z kurczaka?

Filet z piersi kurczaka to delikatne mięso, które potrafi doskonale smakować. Trzeba jednak je odpowiednio przygotować, bo z powodu niewielkiej zawartości tłuszczu dosyć łatwo wysycha. Jeśli je więc smażycie, to krótko, gdy pieczecie, też nie nie przesadzajcie z czasem. Zbyt długa obróbka termiczna nie służy temu mięso. Ja często piekę filet z kurczaka, ale żeby zachował soczystość, wcześniej rumienię go na patelni. Dzięki temu mięso jest też smaczniejsze i ma apetyczny wygląd.

Jak zrobić filet z kurczaka w aromatycznym sosie?

Przygotowując filet z kurczaka w aromatycznym sosie używam patelni i piekarnika. Na patelni najpierw rumienię mięso, a potem je dopiekam. W czasie, gdy filet się piecze, przyrządzam aromatyczny sos. Robię go na bazie pieczarek, które nie wymagają długiego duszenia. A dzięki dodatkowi kremowego serka, sos wychodzi aksamitny i pełen smaku.

Przepis: Filet z kurczaka w aromatycznym sosie

Pieczony filet z piersi kurczaka podany z aromatycznym, aksamitnym sosem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
335 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki masła
  • 150 ml mleka
  • 100 g serka mascarpone
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Zrumień na patelni z olejem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryj i wstaw na ok. 25 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  2. Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem, odparuj nadmiar płynu. Dodaj mleko i mascarpone, podgrzewaj całość ok. 10 minut na niedużym ogniu, aż pieczarki zmiękną i powstanie kremowy sos. Całość dopraw do smaku.
  3. Serwowanie potrawyUpieczone filety z piersi kurczaka wyjmij z piekarnika i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie mięso pokrój w grubsze plastry, podawaj z sosem pieczarkowym, posypane posiekaną natką pietruszki.

Jak podać filet z kurczaka w aromatycznym sosie?

Filet z piersi kurczaka w aksamitnym sosie najlepiej będzie smakował podany z ziemniakami. Mogą to być ziemniaki gotowane, czyli tzw. z wody albo ziemniaczane purée. Jednak ugotowany ryż również dobrze sprawdzi się w roli dodatku. Poza tym do potrawy warto podać łagodną w smaku surówkę. Może to być np. surówka z marchewki albo zielona sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Nacinam pierś z kurczaka i dodaję 2 składniki. Rodzina chce ten obiad co tydzień
Czytaj też:
Natrzyj filety z piersi kurczaka aromatyczną przyprawą. To pyszne mięso do obiadu zrobisz na patelni