Filet z piersi kurczaka to mięso, które doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Wszystko zależy od tego, jak go przygotujemy. Moja dzisiejsza potrawa wygląda tak, że można ją podać nawet na uroczystym obiedzie. Natomiast jej przygotowanie jest na tyle proste i szybkie, że takie danie można zrobić każdego dnia.
Jak przygotować soczysty filet z kurczaka?
Filet z piersi kurczaka to delikatne mięso, które potrafi doskonale smakować. Trzeba jednak je odpowiednio przygotować, bo z powodu niewielkiej zawartości tłuszczu dosyć łatwo wysycha. Jeśli je więc smażycie, to krótko, gdy pieczecie, też nie nie przesadzajcie z czasem. Zbyt długa obróbka termiczna nie służy temu mięso. Ja często piekę filet z kurczaka, ale żeby zachował soczystość, wcześniej rumienię go na patelni. Dzięki temu mięso jest też smaczniejsze i ma apetyczny wygląd.
Jak zrobić filet z kurczaka w aromatycznym sosie?
Przygotowując filet z kurczaka w aromatycznym sosie używam patelni i piekarnika. Na patelni najpierw rumienię mięso, a potem je dopiekam. W czasie, gdy filet się piecze, przyrządzam aromatyczny sos. Robię go na bazie pieczarek, które nie wymagają długiego duszenia. A dzięki dodatkowi kremowego serka, sos wychodzi aksamitny i pełen smaku.
Przepis: Filet z kurczaka w aromatycznym sosie
Pieczony filet z piersi kurczaka podany z aromatycznym, aksamitnym sosem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
- czosnek granulowany
- 1 łyżka oleju
- 250 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki masła
- 150 ml mleka
- 100 g serka mascarpone
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Zrumień na patelni z olejem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryj i wstaw na ok. 25 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem, odparuj nadmiar płynu. Dodaj mleko i mascarpone, podgrzewaj całość ok. 10 minut na niedużym ogniu, aż pieczarki zmiękną i powstanie kremowy sos. Całość dopraw do smaku.
- Serwowanie potrawyUpieczone filety z piersi kurczaka wyjmij z piekarnika i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie mięso pokrój w grubsze plastry, podawaj z sosem pieczarkowym, posypane posiekaną natką pietruszki.
Jak podać filet z kurczaka w aromatycznym sosie?
Filet z piersi kurczaka w aksamitnym sosie najlepiej będzie smakował podany z ziemniakami. Mogą to być ziemniaki gotowane, czyli tzw. z wody albo ziemniaczane purée. Jednak ugotowany ryż również dobrze sprawdzi się w roli dodatku. Poza tym do potrawy warto podać łagodną w smaku surówkę. Może to być np. surówka z marchewki albo zielona sałata z dodatkami.
Czytaj też:
Nacinam pierś z kurczaka i dodaję 2 składniki. Rodzina chce ten obiad co tydzieńCzytaj też:
Natrzyj filety z piersi kurczaka aromatyczną przyprawą. To pyszne mięso do obiadu zrobisz na patelni