Naleśniki często goszczą na moim stole. Moja rodzina najbardziej lubi te na słodko, ale z wytrawnym farszem też mają wzięcie. Ja lubię zwijać je w rulony, a dzieci składają na cztery. Niezależnie od sposobu formowania moje naleśniki nigdy nie pękają, bo są elastyczne dzięki banalnemu dodatkowi.
Jak zrobić gładkie ciasto na naleśniki?
Dobre ciasto na naleśniki powinno być gładkie i niezbyt gęste. Dzięki temu naleśniki wyjdą smaczne i miękkie. Brak mącznych grudek to ideał, do którego powinniśmy dążyć w czasie mieszania składników na naleśniki. Co jednak zrobić, gdy się pojawią? Ja wyciągam wtedy blender, który momentalnie wygładza ciasto.
Wymieszane ciasto powinno się odstawić na 15 minut, by mąka dobrze napęczniała. Jeśli ciasto zrobi się zbyt gęste, trzeba dodać do niego trochę mleka lub wody, by wymieszaniu miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki.
Co dodać do naleśników, by wyszły elastyczne?
Ciasto na naleśniki robi się zwykle z mąki, jajek i mleka. Niektórzy dodają też do niego olej albo roztopione masło. Ja jednak sięgam po śmietankę kremówkę, którą zastępuję część mleka. Dzięki temu tłustemu płynowi naleśniki wychodzą miękkie, elastyczne i bardzo smaczne.
Przepis: Elastyczne naleśniki
Naleśniki z dodatkiem śmietanki kremówki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki kremówki
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaDo miski wsyp mąkę, dodaj jajko, szczyptę soli, śmietankę i mleko. Rózgą rozmieszaj gładkie ciasto, odstaw je na 15 minut.
- Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj cienką warstwą oleju. Wylewaj na nią porcje ciasta i równomiernie rozprowadzaj, wykonując koliste ruchy. Naleśniki smaż po 1-2 minuty z każdej strony, by były złociste.
Jak składać naleśniki?
Po posmarowaniu dżemem, konfiturą lub nadzianiu, naleśniki można złożyć na kilka sposobów. Ja zwykle je roluję, jednak można też złożyć na cztery. Z wytrawnych naleśników często formuje się krokiety. W tym celu dwa naprzeciwległe boki naleśnika należy lekko zagiąć do środka, a potem zrolować je zaczynając od niezagiętego brzegu. Ciekawym sposobem formowania naleśników są również sakiewki. Na środek naleśnika kładzie się farsz, a potem zbiera nad nim brzegi i obwiązuje np. szczypiorkiem.
Czytaj też:
Z naleśników i słodkich dodatków robię obłędne roladki. Nikt nie potrafi im się oprzećCzytaj też:
Naleśniki bez mąki z 3 składników to mój dietetyczny hit. Robię je co tydzień