Jeśli macie nieco więcej czasu na przygotowanie kolacji, podsuwam smaczną propozycję. Są nią zapiekane naleśniki z wytrawnym farszem. Przyrządzenie tego ciepłego posiłku nie zajmie wam dużo czasu, a z pewnością posmakuje on całej rodzinie. Na dodatek tymi naleśnikami można się najeść, bo nadzienie jest naprawdę pożywne.
Pomysły na wytrawny farsz do naleśników
Wytrawny farsz do naleśników sprawia, że można się nimi najeść. Takie nadzienie da się przygotować z różnych produktów, które warto połączyć w zestawy. Dobrze sprawdzą się np.:
- mięso mielone i warzywa (np. cukinia, cebula, marchewka);
- szpinak, ser feta i czosnek;
- kurczak, pieczarki i ser;
- kapusta kiszona i grzyby (np. pieczarki, suszone leśne);
- duszone warzywa (np. papryka, bakłażan, czosnek) i tofu.
Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i pieczarkami?
Przygotowanie naleśników z pożywnym farszem składa się z dwóch głównych etapów: usmażenia naleśników i przygotowania farszu. Dalej zostaje już niewiele pracy, bo naleśniki wystarczy tylko nadziać, zrolować, ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika. Po ok. 25 minutach pieczenia danie jest gotowe do podania.
Przepis: Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Naleśniki zapiekane z wytrawnym farszem z kurczaka, pieczarek i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 439 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- sól
Na farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 300–400 g)
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g startego sera (np. mozzarella, gouda)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuKurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw i podsmaż na złoto. Oddzielnie podsmaż pieczarki z cebulą, by się lekko zrumieniły i by odparował nadmiar wody. Dodaj je do kurczaka razem ze śmietanką. Duś całość kilka minut, dopraw gałką, solą i pieprzem.
- Zapiekanie naleśnikówPrzygotowany farsz wyłóż na naleśniki, zwiń rulony, ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Naleśniki posyp startym serem. Całość piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sosy do zapiekania wytrawnych naleśników
Wytrawne naleśniki można zapiec wyłącznie pod kołderką ze startego, żółtego sera. Jeśli jednak chcecie, by danie było jeszcze bardziej pożywne i soczyste, możecie polać naleśniki wybranym sosem. Do wyboru macie sos beszamelowy, pomidorowy lub serowy. Każdy z nich będzie pasował do naleśników z kurczakiem i pieczarkami i do większości naleśników wytrawnych.
Czytaj też:
Biorę makaron, kroję szparagi i w 15 minut mam genialną kolację. Jest zdrowo i smacznieCzytaj też:
Ekspresowa pizza z patelni jest idealna na kolację. Wystarczy 15 minut i można zajadać!