Świąteczne śniadanie powinno różnić się od codziennego. Dobrze by było nie tylko smaczne, ale też eleganckie i godne uroczystego stołu. Te wymagania doskonale spełniają jajeczne babeczki. Ich podstawą są jajka rozkłócone z przyprawami, które łączy się z rozdrobnionymi dodatkami i całość zapieka. Takie babeczki doskonale sprawdzą się też jako weekendowe śniadanie.
Co dodać do babeczek jajecznych?
Do babeczek jajecznych można dodać różne składniki, które znajdziecie w lodówce i nie tylko. Pożywnym dodatkiem będzie wędlina, np. szynka, salami, boczek. Jednak bez problemu możecie ją pominąć, jeśli chcecie przygotować śniadanie w wersji bezmięsnej. Drugi dobry, sycący dodatek to ser, np. żółty, pleśniowy, feta. Oprócz wartościowych składników i smaku, doda też babeczkom wilgotności. W śniadaniowych babeczkach warto też postawić na warzywa. Mogą być świeże, mrożone lub z puszki. Doskonale sprawdzą się tu np.: papryka, cukinia, szczypiorek, brokuł, groszek, kukurydza, pomidor, a także posiekana zielenina.
Jak zrobić kolorowe babeczki jajeczne?
Przygotowanie babeczek jajecznych jest proste, a danie wychodzi pyszne i efektowne. Wystarczy tylko posiekać kilka składników, wymieszać z masą jajową i rozlać całość do foremek. Ja używam tu zwykle foremek na muffinki, które wcześniej wykładam papierowymi papilotkami. Dodają babeczkom elegancji.
Przepis: Kolorowe babeczki jajeczne
Babeczki jajeczne z dodatkiem szynki, sera żółtego i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 1/4 czerwonej cebuli lub szczypiorek
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę i oczyszczone warzywa pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko lub śmietankę, rozkłóć całość widelcem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Pieczenie babeczekDo masy jajecznej dodaj rozdrobnione składniki, wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Przelej do nich masę jajeczną z dodatkami, tak by sięgała do 3/4 wysokości. Piecz ok. 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni.
Jak podać babeczki jajeczne?
Babeczki jajeczne są smaczne same w sobie. By jednak podnieść ich walory, po upieczeniu warto je posypać listkami rukoli czy posiekanym szczypiorkiem. Dobrym dodatkiem do babeczek będzie też sos tatarski albo jogurtowo-ziołowy.
Czytaj też:
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej białej kiełbasy. Raz spróbujesz i robisz co rokuCzytaj też:
Nie uwierzysz, co dodaję do jajek na Wielkanoc. Ten farsz robi furorę co roku