Z mięsa mielonego przygotowujemy zwykle kotlety, pulpety i klopsiki. Jednak ta forma mięsa doskonale sprawdzi się też w bardziej efektownych potrawach, takich jak na przykład rolada. Odpowiednio doprawione, uformowane i zwinięte z dodatkami mięso po upieczeniu będzie wspaniale smakować i wyglądać. To delikatne danie warto podać z sosem i ulubionymi dodatkami.
Z jakiego mięsa zrobić roladę?
Na rolady doskonale nadaje się delikatne mięso, które da się rozkroić na prostokątny płat. Jednak rolada z mięsa mielonego będzie o wiele delikatniejsza i smaczniejsza. Na roladę sprawdzą się różne rodzaje mielonego mięsa. Może to być mięso wieprzowe, wieprzowo-wołowe czy cielęce. Ja jednak często sięgam po mięso drobiowe, bo w ten sposób otrzymuję potrawę niemal dietetyczną. Jest chuda, a dzięki dodatkom pozostaje soczysta.
Jak zrobić roladę drobiową z jajkiem i serem?
Przygotowanie rolady z mięsa mielonego sprowadza się do kilku zasadniczych etapów. Po pierwsze mięso mielone trzeba wymieszać z kilkoma dodatkami, po drugie uformować z niego prostokąt, po trzecie nałożyć na niego dodatki i zwinąć, a po czwarte całość upiec. Po pokrojeniu w plastry taka rolada wygląda i smakuje znakomicie.
Przepis: Rolada z mielonego mięsa
Delikatna rolada drobiowa z mielonego mięsa drobiowego, jajek, zieleniny i sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mielonego mięsa drobiowego
- 2 małe jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- sól, pieprz
Na farsz:
- 3–4 jajka ugotowane na twardo i posiekane
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy mięsnejCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Przestudzoną dodaj do mielonego mięsa razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, jajkami, bułką tartą, mąką i przyprawami. Dokładnie wyrób masę.
- Formowanie roladyPrzygotowaną masę wyłóż na kawałek folii aluminiowej. Równomiernie ją rozprowadź, by powstał prostokąt o grubości ok. 1-1,5 cm. Posyp go posiekanym jajkiem, zieleniną i serem. Pomagając sobie folią aluminiową zwiń dość ścisłą roladę.
- Pieczenie roladyRoladę owiń folią aluminiową, skręć końce, by powstał baton. Włóż do do podłużnej formy. Roladę piecz ok. 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz, by się lekko przyrumieniła, odwiń ją z folii na ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
Wskazówka: Tę roladę możecie też podać na półmisku pieczonych mięs i wędlin. Wystarczy, że po wystudzeniu pokroicie ją w cienkie plasterki.
Z czym podać roladę drobiową z jajkiem i serem?
Rolada drobiowa dzięki dodatkowi posiekanego jajka zamienia się w potrawę o świątecznym charakterze. Pokrojona w plastry doskonale będzie smakowała podana np. z gotowanymi ziemniakami, purée ziemniaczanym lub z innych warzyw czy z kluskami. Smak rolady świetnie też podkreśli sos, np. pieczarkowy, chrzanowy, koperkowy. Dopełnieniem dania będą warzywa gotowane lub surówka np. z marchewki i jabłka, z białej kapusty.
Czytaj też:
To danie z indyka bije na głowę gulasz. Lekkostrawne, pyszne i gotowe w 40 minutCzytaj też:
Tę obłędną pieczeń w serowym omlecie kocha u mnie każdy. Przepis idealny na obiad lub przystawkę