Z mięsa mielonego i kilku dodatków robię pyszną roladę. Sprawdzi się nie tylko na świąteczny obiad

Z mięsa mielonego i kilku dodatków robię pyszną roladę. Sprawdzi się nie tylko na świąteczny obiad

Dodano: 
Rolada drobiowa
Rolada drobiowa Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Rolada z mięsa mielonego to prosta potrawa o doskonałym smaku i efektownym wyglądzie. Idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad, ale ponieważ jest dość prosta w przygotowaniu, można ją też przyrządzić bez większej okazji.

Z mięsa mielonego przygotowujemy zwykle kotlety, pulpety i klopsiki. Jednak ta forma mięsa doskonale sprawdzi się też w bardziej efektownych potrawach, takich jak na przykład rolada. Odpowiednio doprawione, uformowane i zwinięte z dodatkami mięso po upieczeniu będzie wspaniale smakować i wyglądać. To delikatne danie warto podać z sosem i ulubionymi dodatkami.

Z jakiego mięsa zrobić roladę?

Na rolady doskonale nadaje się delikatne mięso, które da się rozkroić na prostokątny płat. Jednak rolada z mięsa mielonego będzie o wiele delikatniejsza i smaczniejsza. Na roladę sprawdzą się różne rodzaje mielonego mięsa. Może to być mięso wieprzowe, wieprzowo-wołowe czy cielęce. Ja jednak często sięgam po mięso drobiowe, bo w ten sposób otrzymuję potrawę niemal dietetyczną. Jest chuda, a dzięki dodatkom pozostaje soczysta.

Jak zrobić roladę drobiową z jajkiem i serem?

Przygotowanie rolady z mięsa mielonego sprowadza się do kilku zasadniczych etapów. Po pierwsze mięso mielone trzeba wymieszać z kilkoma dodatkami, po drugie uformować z niego prostokąt, po trzecie nałożyć na niego dodatki i zwinąć, a po czwarte całość upiec. Po pokrojeniu w plastry taka rolada wygląda i smakuje znakomicie.

Przepis: Rolada z mielonego mięsa

Delikatna rolada drobiowa z mielonego mięsa drobiowego, jajek, zieleniny i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 małe jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • majeranek
  • sól, pieprz

Na farsz:

  • 3–4 jajka ugotowane na twardo i posiekane
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy mięsnejCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Przestudzoną dodaj do mielonego mięsa razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, jajkami, bułką tartą, mąką i przyprawami. Dokładnie wyrób masę.
  2. Formowanie roladyPrzygotowaną masę wyłóż na kawałek folii aluminiowej. Równomiernie ją rozprowadź, by powstał prostokąt o grubości ok. 1-1,5 cm. Posyp go posiekanym jajkiem, zieleniną i serem. Pomagając sobie folią aluminiową zwiń dość ścisłą roladę.
  3. Pieczenie roladyRoladę owiń folią aluminiową, skręć końce, by powstał baton. Włóż do do podłużnej formy. Roladę piecz ok. 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz, by się lekko przyrumieniła, odwiń ją z folii na ok. 10 minut przed końcem pieczenia.

Wskazówka: Tę roladę możecie też podać na półmisku pieczonych mięs i wędlin. Wystarczy, że po wystudzeniu pokroicie ją w cienkie plasterki.

Z czym podać roladę drobiową z jajkiem i serem?

Rolada drobiowa dzięki dodatkowi posiekanego jajka zamienia się w potrawę o świątecznym charakterze. Pokrojona w plastry doskonale będzie smakowała podana np. z gotowanymi ziemniakami, purée ziemniaczanym lub z innych warzyw czy z kluskami. Smak rolady świetnie też podkreśli sos, np. pieczarkowy, chrzanowy, koperkowy. Dopełnieniem dania będą warzywa gotowane lub surówka np. z marchewki i jabłka, z białej kapusty.

Czytaj też:
To danie z indyka bije na głowę gulasz. Lekkostrawne, pyszne i gotowe w 40 minut
Czytaj też:
Tę obłędną pieczeń w serowym omlecie kocha u mnie każdy. Przepis idealny na obiad lub przystawkę