Tę obłędną pieczeń w serowym omlecie kocha u mnie każdy. Przepis idealny na obiad lub przystawkę

Tę obłędną pieczeń w serowym omlecie kocha u mnie każdy. Przepis idealny na obiad lub przystawkę

Dodano: 
Omlet serowy z mięsem
Omlet serowy z mięsem Źródło: Shutterstock / from my point of view
Mięso mielone w serowym omlecie jest przepyszne i ma efektowny wygląd. Wystarczy kilka tanich składników, żeby przygotować wykwintną potrawę na co dzień i od święta.

Mięso mielone można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z mniej znanych dań, które warto włączyć do swojego menu, jest pieczeń w serowym omlecie. Nietypowy wygląd w połączeniu z wyśmienitym smakiem na pewno sprawi, że twoja rodzina pokocha tę potrawę.

Jak zrobić mięso mielone w serowym omlecie?

Połączenie jajecznego specjału, który zwykle serwowany jest na śniadanie, i aromatycznego mięsa mielonego zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Do dania doskonale nadaje się delikatne w smaku mięso mielone drobiowe, które świetnie komponuje się ze smakiem jajek i aromatycznego sera. Mielę udziec z kurczaka bez skóry, ale możesz również użyć mięsa z piersi kurczaka lub indyka lub udźca z indyka oraz innego mięsa mielonego np. z szynki.

Wskazówka: do masy jajecznej możesz dorzucić dowolny ser. Ja używam goudy i cheddara, ale dobrze sprawdzi się również ser mozzarella, morski, edamski i parmezan. Ważne, żeby ser dobrze się topił.

Najwięcej pracy wymaga przygotowanie omletu. Możesz zrobić jajeczny placek zgodnie z moim przepisem, czyli w piekarniku lub usmażyć na patelni mniejsze omlety, ułożyć jeden obok drugiego (omlety powinny lekko na siebie zachodzić), dodać farsz i zwinąć roladę.

Przepis: Mięso mielone w serowym omlecie

Ta rolada z omleta wygląda i smakuje obłędnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
568 w każdej porcji

Składniki

Na omlet:

  • 10 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g sera gouda
  • sól i pieprz

Na masę mięsną:

  • 650 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników omletuSer żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odłóż 1-2 łyżki sera do posypania wierzchu potrawy pod koniec pieczenia. Oddziel żółtka od białek Mąkę pszenną przesiej przez sitko.
  2. Przygotowanie masy jajecznejŻółtka ubij na jasną, puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy z żółtek pianę z białek, starty na tarce ser oraz mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przygotowanie masy mięsnejCzosnek i cebulę obierz oraz zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do mięsa mielonego wbij jajko, dodaj cebulę, czosnek, oregano, tymianek oraz bułkę tartą. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Pieczenie omletuDno średniej wielkości formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Wlej masę jajeczną i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut – omlet powinien być ścięty.
  5. WykonanieNa ciepły omlet wyłóż masę mięsną i rozprowadź ją niezbyt grubą warstwą, pozostawiając 1 cm odstęp od brzegów. Zwiń ciasną roladę i owiń ją papierem do pieczenia.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 45 minut, a następnie odwiń roladę z papieru, posyp wierzch startym serem i piecz jeszcze 10-15 minut – ser powinien się roztopić i ładnie przyrumienić.

Mięso mielone w serowym omlecie podaję na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką oraz jako przystawkę na zimno i wtedy w towarzystwie pieczywa.

Inne dodatki do omletu i farszu z mięsa mielonego

Zarówno smak omletu, jak i farszu zmieniam, dodając różne dodatki. Do masy jajecznej dodaję m.in. drobno posiekaną natkę pietruszki, ostrą i słodką paprykę oraz zblendowane liście szpinaku, a do farszu np. startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, podsmażone pieczarki i pokrojoną w małą kostkę paprykę.

Serowy omlet nadziewam również innymi farszami np. ze szpinaku i sera feta, duszonych warzyw np. gotowej mrożonki wielowarzywnej oraz pokrojonej na małe kawałki szynki (opcjonalnie innej wędliny), żółtego sera i kolorowych papryk.

Czytaj też:
Tę włoską roladę szykuję 10 minut. Poznaj mój patent na szybki obiad lub ciepłą kolację dla rodziny
Czytaj też:
Naleśniki jajeczne to hit w moim domu. Te z sycącym farszem można podać na obiad lub kolację