Mięso mielone można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z mniej znanych dań, które warto włączyć do swojego menu, jest pieczeń w serowym omlecie. Nietypowy wygląd w połączeniu z wyśmienitym smakiem na pewno sprawi, że twoja rodzina pokocha tę potrawę.
Jak zrobić mięso mielone w serowym omlecie?
Połączenie jajecznego specjału, który zwykle serwowany jest na śniadanie, i aromatycznego mięsa mielonego zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Do dania doskonale nadaje się delikatne w smaku mięso mielone drobiowe, które świetnie komponuje się ze smakiem jajek i aromatycznego sera. Mielę udziec z kurczaka bez skóry, ale możesz również użyć mięsa z piersi kurczaka lub indyka lub udźca z indyka oraz innego mięsa mielonego np. z szynki.
Wskazówka: do masy jajecznej możesz dorzucić dowolny ser. Ja używam goudy i cheddara, ale dobrze sprawdzi się również ser mozzarella, morski, edamski i parmezan. Ważne, żeby ser dobrze się topił.
Najwięcej pracy wymaga przygotowanie omletu. Możesz zrobić jajeczny placek zgodnie z moim przepisem, czyli w piekarniku lub usmażyć na patelni mniejsze omlety, ułożyć jeden obok drugiego (omlety powinny lekko na siebie zachodzić), dodać farsz i zwinąć roladę.
Przepis: Mięso mielone w serowym omlecie
Ta rolada z omleta wygląda i smakuje obłędnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 568 w każdej porcji
Składniki
Na omlet:
- 10 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 g sera cheddar
- 100 g sera gouda
- sól i pieprz
Na masę mięsną:
- 650 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników omletuSer żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odłóż 1-2 łyżki sera do posypania wierzchu potrawy pod koniec pieczenia. Oddziel żółtka od białek Mąkę pszenną przesiej przez sitko.
- Przygotowanie masy jajecznejŻółtka ubij na jasną, puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy z żółtek pianę z białek, starty na tarce ser oraz mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie masy mięsnejCzosnek i cebulę obierz oraz zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do mięsa mielonego wbij jajko, dodaj cebulę, czosnek, oregano, tymianek oraz bułkę tartą. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Pieczenie omletuDno średniej wielkości formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Wlej masę jajeczną i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut – omlet powinien być ścięty.
- WykonanieNa ciepły omlet wyłóż masę mięsną i rozprowadź ją niezbyt grubą warstwą, pozostawiając 1 cm odstęp od brzegów. Zwiń ciasną roladę i owiń ją papierem do pieczenia.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 45 minut, a następnie odwiń roladę z papieru, posyp wierzch startym serem i piecz jeszcze 10-15 minut – ser powinien się roztopić i ładnie przyrumienić.
Mięso mielone w serowym omlecie podaję na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką oraz jako przystawkę na zimno i wtedy w towarzystwie pieczywa.
Inne dodatki do omletu i farszu z mięsa mielonego
Zarówno smak omletu, jak i farszu zmieniam, dodając różne dodatki. Do masy jajecznej dodaję m.in. drobno posiekaną natkę pietruszki, ostrą i słodką paprykę oraz zblendowane liście szpinaku, a do farszu np. startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, podsmażone pieczarki i pokrojoną w małą kostkę paprykę.
Serowy omlet nadziewam również innymi farszami np. ze szpinaku i sera feta, duszonych warzyw np. gotowej mrożonki wielowarzywnej oraz pokrojonej na małe kawałki szynki (opcjonalnie innej wędliny), żółtego sera i kolorowych papryk.
Czytaj też:
Tę włoską roladę szykuję 10 minut. Poznaj mój patent na szybki obiad lub ciepłą kolację dla rodzinyCzytaj też:
Naleśniki jajeczne to hit w moim domu. Te z sycącym farszem można podać na obiad lub kolację