To danie z indyka bije na głowę gulasz. Lekkostrawne, pyszne i gotowe w 40 minut

To danie z indyka bije na głowę gulasz. Lekkostrawne, pyszne i gotowe w 40 minut

Dodano: 
Potrawa z indyka
Potrawa z indyka Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Potrawka z indyka nie musi przypominać pod względem konsystencji gulaszu. Robię to danie w wersji lekkostrawnej, dodając aromatyczne warzywa, esencjonalny bulion i makaron orzo.

Indyk to pyszne mięso, po które Polacy rzadko sięgają, a szkoda, bo ma bardzo wysokie wartości odżywcze i jest niskokaloryczne.

Jak wykorzystać mięso z indyka w kuchni?

Indyk to bardzo uniwersalny pod względem zastosowania drób, którego różne części można wykorzystać podczas przygotowywania wielu smacznych dań. Skrzydła i szyje z indyka, na których znajduje się sporo mięsa, to idealny dodatek do wywaru mięsnego i mięsno-warzywnego, a także rosołu. Po ugotowaniu można obrać mięso i wykorzystać jako dodatek do zupy, a także np. domowego pasztetu. Ponadto podgotowane skrzydła z indyka idealnie nadają się na grilla.

Udziec, golonki i pierś z indyka świetnie sprawdzą się jako składnik drugiego dania. Udziec można upiec, przerobić na mielone oraz gulasz. Golonki nadają się do pieczenia, duszenia np. z warzywami, gotowania oraz można obrać z nich surowe mięso i zmielić, a kości dodać do wywaru na zupę. Z delikatnej piersi indyka można przygotować lekkostrawny gulasz, potrawkę, kotlety, szaszłyki, pieczeń, faszerowaną np. szpinakiem lub suszonymi owocami roladę, wędlinę na kanapki. To mięso również nadaje się do zmielenia, choć warto połączyć pierś z mięsem z udźca, żeby mielone/pulpety nie wyszły suche.

Jak zrobić lekkostrawną potrawkę z indyka, warzyw i orzo?

Do przygotowania potrawki z indyka, warzyw i orzo potrzebujesz pierś z indyka, bulion warzywny/mięsno warzywny lub rosół, paprykę, marchewkę oraz makaron. Mięso przyprawiam i podsmażam na oliwie z oliwek (wystarczy, że lekko się przyrumieni). Łączę mięso z wywarem, dodaję surowe warzywa i gotuję niemal do miękkości. Na koniec dorzucam suchy makaron i gotuję na małym ogniu, aż stanie się miękki.

Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby potrawa była jeszcze mniej kaloryczna, to zrezygnuj ze smażenia mięsa i ugotuj pierś z indyka w wodzie z włoszczyzną. Wówczas do potrawki wykorzystasz wywar, mięso oraz włoszczyznę.

Przepis: Potrawa z indyka, warzyw i orzo

Pyszne i lekkostrawne danie dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
512 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g piersi z indyka
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 200 g suchego makaronu orzo
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średnia papryka żółta
  • 10 cm kawałek białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Smażenie mięsaPierś z indyka umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj pieprz ziołowy i oliwę. Smaż, aż mięso lekko się przyrumieni. Zdejmij mięso z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. Gotowanie mięsaBulion doprowadź do wrzenia i dodaj podsmażonego indyka. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie niemal miękkie.
  3. Przygotowanie warzywMarchewkę obierz i pokrój w kostkę. Pora obierz i pokrój w krążki lub półplasterki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  4. Dodanie warzyw i makaronu orzoDo garnka z bazą potrawki dodaj warzywa. Gotuj, aż warzywa nieco zmiękną, a następnie wsyp makaron orzo. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do miękkości wszystkich składników. Gotową potrawkę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Potrawkę podaję ze świeżym pieczywem. Porcje potrawy dekoruję natką pietruszki.

Czytaj też:
Ten kurczak znika z talerzy w minutę. Sekretem jest kremowy sos z przepisu teściowej
Czytaj też:
Rumienię piersi z kurczaka i zapiekam z trzema dodatkami. Ten prosty obiad smakuje rewelacyjnie