Te roladki z szynki znikają z półmiska błyskawicznie! Smakują rewelacyjnie, a przepis jest banalnie prosty

Te roladki z szynki znikają z półmiska błyskawicznie! Smakują rewelacyjnie, a przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Ekaterina Bratova
Te roladki z szynki to przekąska idealna nie tylko na Wielkanoc. Możesz je zrobić na każdą imprezę, albo dla siebie i bliskich: zawsze, kiedy macie ochotę na coś dobrego zamiast kanapek.

Proste roladki z szynki zawsze obronią się jako przekąska na wielkanocny stół. Smakują każdemu, a nie ma przy nich wiele pracy. Składniki są najprostsze z możliwych, bo farsz składa się z majonezu, tartego sera oraz chrzanu.

Jak zrobić wielkanocne roladki z szynki?

Do zrobienia roladek najlepiej wykorzystać równe, duże plastry szynki. Może to być dowolna szynka, jednak najlepiej sprawdzą się tu wędliny bez grubej skórki. Idealnie też, jeśli plastry będą dość cienkie (nie grubsze niż 2 mm), dzięki temu łatwo się zrolują, a roladki nie będą pękać. Aby roladki się nie rozwijały, możesz je dodatkowo spiąć wykałaczką lub związać szczypiorkiem.

Farsz do roladek z szynki to mieszanka majonezu, tartego żółtego sera (może być dowolny) i ostrego chrzanu. Ser najlepiej zetrzeć na drobnych oczkach.

Przepis: Roladki z szynki

Pyszna przekąska na Wielkanoc i nie tylko

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
113 w każdej porcji

Składniki

  • 8 plastrów szynki
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuMajonez wymieszaj z serem i chrzanem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie roladekNa plastry szynki kładź porcje farszu i zawijaj wędlinę w rolkę.

Gotowe roladki możesz udekorować majonezem. Roladki ładnie wyglądają ułożone na kołderce z zielonych liści sałaty lub rukoli.

Inne pomysły na roladki z szynki

Nasz przepis na farsz możesz potraktować jako bazę, do której można śmiało dorzucać inne składniki. Mogą to być zioła (np. posiekany koperek lub natka pietruszki), jajka ugotowane na twardo (pokrój je w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce), ale też pokrojone w kosteczkę warzywa, np. kolorowa papryka czy ogórek konserwowy. Do farszu można też dodać szynkę: wystarczy część plastrów pokroić drobno i wymieszać z masą majonezowo-serową.

Jeśli lubisz pikantne smaki, oprócz chrzanu dodaj do farszu ostrą musztardę. Do farszu można też dodać pokrojoną drobniutko ostrą papryczkę.

Czytaj też:
W 10 minut robię zielony sos, który wymiata klasyczne pesto. Rodzina prosi o dokładkę
Czytaj też:
Szybki omlet zamieniam w pyszne roladki na kolację. Rodzina zawsze prosi o więcej