Sałatka z jajkami i kukurydzą jest lekka, sycąca i bardzo aromatyczna. Delikatny smak jajek podkreślam nie tylko słodką kukurydzą, ale także innymi dodatkami, które nadają prostej przekąsce charakteru. Wypróbuj mój przepis, a będziesz do niego wracać.
Jaką sałatkę z jajkami podać na Wielkanoc?
Jest mnóstwo przepisów na sałatki z jajkiem, które można bez problemu dopasować do preferencji rodziny i gości. Sałatka z jajkami i kukurydzą do jedna z propozycji, która na pewno trafi w gusta osób przepadających za delikatną konsystencją oraz kremowością sosów na bazie majonezu i śmietany. Jeżeli wolisz lżejsze sałatki, to polecam połączyć pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka na twardo ze świeżymi warzywami (np. pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, rzodkiewką, cebulką dymką, rukolą, roszponką i zieloną sałatą) oraz sosem winegret. Wspaniale smakuje również sałatka z jajkiem, tuńczykiem oraz świeżymi warzywami, którą wystarczy delikatnie skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Jak zrobić sałatkę z jajkami i kukurydzą?
Sałatka z jajkami i kukurydzą nie wymaga wiele pracy i czasu. Efekt wow zapewnia sposób jej podawania – jajka z dodatkami i sosem przekładam do owalnej salaterki, posypuję odsączoną z zalewy kukurydzą i dekoruję źdźbłami szczypioru, więc przypomina pod względem wyglądu kolbę kukurydzy.
Kukurydza do sałatki powinna być dobrze odsączona z zalewy – najpierw przekładam warzywo na sitko, a następnie osuszam papierowym ręcznikiem. Do jajek dodaję białą część pora (możesz zastąpić ten składnik cebulą czosnkową lub szalotką), marynowane pieczarki, ogórki konserwowe i nieco kukurydzy. Sos przygotowuję z majonezu, śmietany 12% oraz ostrej musztardy, która świetnie podbija smak jajek i pozostałych składników.
Przepis: Sałatka z jajkami i kukurydzą
Pyszna i elegancka przekąska na wielkanocny stół.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 268 w każdej porcji
Składniki
- 8 dużych jajek
- 10 cm kawałek białej części pora
- 10 marynowanych pieczarek
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
Do dekoracji:
- cebulka dymka
Sposób przygotowania
- Gotowanie jajekZagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli i za pomocą łyżki włóż jajka do wrzątku. Gotuj na małym ogniu 8 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
- Krojenie składnikówJajka obierz i pokrój w kostkę. Możesz również zetrzeć jajka na tarce o dużych oczkach, rozgnieść widelcem lub skorzystać z rozdrabniacza. Pora obierz, umyj, osusz i pokrój w cienkie półplasterki (opcjonalnie lekko posól i odciśnij lub sparz wrzątkiem i odsącz z wody). Pieczarki oraz ogórki konserwowe pokrój w kostkę i wyłóż na sitko, żeby odciekły z zalewy. Kukurydzę odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotowanie sosuWymieszaj majonez, z jogurtem i musztardą.
- Łączenie składnikówW dużej misce umieść jajka, pieczarki, ogórki konserwowe, pora, 1/3 kukurydzy oraz sos. Wymieszaj składniki i dopraw pieprzem ziołowym, świeżo zmielonym pieprzem czarnym/kolorowym oraz solą. Wskazówka: możesz również doprawić sałatkę np. słodką i ostrą papryką. Przełóż sałatkę do owalnej salaterki. Na wierzch wyłóż resztę kukurydzy, starając się, żeby nie obtoczyć warzywa w sosie. Udekoruj potrawę cebulką dymką.
- ChłodzeniePrzykryj salaterkę folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Inne pomysły na dodatki do sałatki z jajkami i kukurydzą
Smak sałatki możesz wzbogacić, dodając inne warzywa konserwowe, np. marchewkę i groszek oraz gotowe mieszanki np. małą puszkę mieszanki meksykańskiej. Wyśmienicie smakuje również sałatka z jakiem i kukurydzą oraz:
- pokrojonymi na cienkie plasterki drobiowymi i wieprzowymi kabanosami,
- pokrojoną w kostkę szynką,
- pokrojonym w kostkę wędzonym, pieczonym i gotowanym kurczakiem,
- tuńczykiem z puszki oraz wędzonym łososiem lub pstrągiem.
Czytaj też:
Nie cierpiałem pasztetu, a teraz robię ten co roku na Wielkanoc. Zakochasz się od pierwszego kęsaCzytaj też:
To najprostszy przepis na jajka faszerowane. Sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc