Tosty mają dwie podstawowe postaci. Jedna to kromki lekkiego pieczywa zrumienione w tosterze i podane ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Druga to dwie kromki pieczywa tostowego, przełożone pysznymi dodatkami i zapieczone. Te kanapki na ciepło mają chrupiącą skórkę, wilgotne wnętrze i są bardzo pożywne. Moje tosty z jajkiem biją je jednak na głowę. Cała rodzina tak uważa.
Jak zrobić tosty na patelni?
Tosty zwykle przyrządza się w tosterze pionowym lub poziomym. Pierwszy rumieni pojedyncze kromki pieczywa, drugi jest zamykany, dzięki czemu doskonale zgrzewa dwie przełożone kromki pieczywa tostowego. Ja i moja rodzina jednak najbardziej lubimy tosty z patelni. Są przyjemnie chrupiące i można je podsmażyć z różnymi dodatkami. U mnie wszystkim najbardziej smakuje ich połączenie z sadzonym jajkiem. A takich tostów nie uda się zrobić w żadnym gotowym tosterze.
Jak zrobić tosty z jajkiem?
Przygotowanie tostów z jajkiem jest proste i szybkie. W kromkach pieczywa tostowego wykrawam tylko szklanką otwory, a potem takie kromki rumienię na patelni. Gdy zrumienią się z jednej strony, przewracam je na drugą i wtedy w wykrojony otwór wybijam jajko. Całość smażę na średnim ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. By przyspieszyć proces ścinania się jajka, patelnię najlepiej jest przykryć.
Przepis: Tosty z sadzonym jajkiem
Tosty z patelni z sadzonym jajkiem w środku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 440
Składniki
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju
- 2 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczywaW każdej kromce pieczywa po środku wykrój szklanką lub specjalną foremką okrągły otwór. Wycięty krążek zachowaj.
- Smażenie tostówNa patelni rozgrzej tłuszcz. Połóż tosty i smaż je kilka minut z jednej strony, aż zrobią się chrupiące. Wtedy obróć je na drugą stronę i w środek każdego tosta wybij jajko. Tosty smaż do momentu, aż jajko się odpowiednio zetnie. Oprósz je solą i pieprzem.
Co podać do tostów z jajkiem?
Do tostów z jajkiem można podać plasterki zrumienionego boczku. Dobrym dodatkiem będzie też szynka dojrzewająca czy pokrojone w plasterki awokado. Ogólnie dobrze będą do nich pasować świeże warzywa typu pomidor czy rzodkiewki. Po zdjęciu tostów z patelni, jajka warto posypać posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj też:
Podsmażam popularne warzywo i wlewam jajka. Ta jajecznica doskonale wygląda i smakujeCzytaj też:
To u mnie najlepsze śniadanie na słodko. Nie uwierzysz, jak łatwo zrobić te obłędne roladki