Jajecznica jest prostą, pożywną potrawą znaną i lubianą na całym świecie. Dużą jej zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów. Od smażenia na maśle, także z rozmaitymi dodatkami, do przyrządzania na wodzie czy parze. Każda jest smaczna i dostarcza wartościowych składników.
Jak przygotować jajka do jajecznicy?
Jajka przeznaczone na jajecznicę powinno się wybić do miseczki i rozkłócić widelcem z dodatkiem soli i pieprzu. Ja przyznam jednak, że często pomijam ten etap i wybijam jajka od razu na patelnię. W sumie wolę, gdy jajecznica nie jest jednolitą masą, lecz widać w niej ścięte białko i półpłynne żółtko. Taką jajecznicę lubię najbardziej.
Oczywiście w mojej metodzie jest ryzyko, że kiedyś trafię na nieświeże jajko i cała zawartość patelni będzie do wyrzucenia. By temu zapobiec, każde jajko można wcześniej wybić do szklanki i sprawdzić jego świeżość.
Jak zrobić jajecznicę z porem?
Przygotowanie jajecznicy z porem to prawdziwa bułka z masłem. Taką jajecznicę robi się w ten sam sposób, jak np. jajecznicę z cebulą czy szynką. Por należy tylko dobrze oczyścić, pokroić w krążki lub półkrążki i podsmażyć na średnim ogniu, by nieco zmiękł. Wtedy warzywo zalewa się masą jajeczną i smaży do pożądanego ścięcia.
Przepis: Jajecznica z porem
Pożywna i apetyczna jajecznica z dodatkiem pora
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- pół małego pora
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie poraPora oczyść z wierzchnich liści. Przekrój go wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą wodą, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp por i smaż go na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie.
- Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć jajka widelcem. Masę wylej na patelnię z porem. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.
Z czym najlepiej podać jajecznicę?
Jajecznica jest bardzo pożywnym daniem, bo dostarcza mnóstwo wartościowych składników. Gdy zestawimy ją z warzywami, będzie jeszcze zdrowsza. Potrawę tę warto jednak zaserwować z pieczywem, bo czego, jak czego, ale wartościowych węglowodanów w niej brakuje. Najlepiej więc sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste, np. chleb razowy, orkiszowy czy bułki grahamki.
Czytaj też:
To u mnie najlepsze śniadanie na słodko. Nie uwierzysz, jak łatwo zrobić te obłędne roladkiCzytaj też:
Podsmaż na patelni 2 składniki i wlej jajka. Wszyscy zachwycą się tym szybkim omletem