Ten sernik z obłędną galaretką robi furorę. Nie opada, jest lekki i znika w kilka minut

Ten sernik z obłędną galaretką robi furorę. Nie opada, jest lekki i znika w kilka minut

Dodano: 
Sernik z brzoskwiniową galaretką
Sernik z brzoskwiniową galaretką Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Nie znam nikogo, kto nie poprosiłby o dokładkę tego sernika. Jest idealnie puszysty, zawsze się udaje i ma obłędnie brzoskwiniową galaretkę na wierzchu. Polecam ten przepis na co dzień i od święta. To u mnie hit na Wielkanoc.

Nie przesadzam – ten sernik dosłownie robi furorę za każdym razem, gdy go podaję. Czy to rodzinny obiad, święta, czy zwykła kawa z przyjaciółmi – znika z talerzyków w ekspresowym tempie. Co go wyróżnia? Przede wszystkim lekka, delikatna masa serowa, która nie opada i nie pęka. Do tego cudowny brzoskwiniowy akcent w postaci galaretki i owoców, który nie tylko pięknie wygląda, ale też genialnie smakuje. A co najlepsze – nie musisz być mistrzem cukiernictwa, żeby go zrobić. Wystarczy kilka składników i kilka sprawdzonych trików, a efekt naprawdę zachwyca.

Mój przepis gwarantuje, że domowe ciasto nie sprawi niemiłych niespodzianek – jeżeli będziesz przestrzegać poniższych wskazówek, to upieczesz lekki jak chmurka i pyszny sernik.

Co zrobić, żeby sernik nie wyszedł zbity i nie opadł po upieczeniu?

Przygotowanie pysznego i pięknie prezentującego się na stole sernika nie jest trudne, jednak trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedną z nich jest wcześniejsze ogrzanie składników do temperatury pokojowej – wyjmuję twaróg sernikowy oraz jajka na 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.

Drugą i nie mniej ważną kwestią jest powstrzymanie się od długiego miksowania i intensywnego mieszania masy serowej, w której nie powinno znajdować się dużo powietrza. Najlepiej na początku zmiksować sam twaróg, żeby zyskał jednolitą konsystencję, dodać pozostałe składniki i wmieszać je za pomocą rózgi kuchennej lub miksera na najniższych obrotach. Gotowa masa serowa powinna od razu trafić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Opadaniu sernika po upieczeniu zapobiega pozostawienie ciasta w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Jak zrobić lekki i puszysty sernik z brzoskwiniową galaretką?

Do sera z wiaderka dodaję tylko 7 tanich składników, czyli m.in. jajka, sok i skórkę z cytryny oraz proszek budyniowy o smaku waniliowym (możesz zastąpić mąką ziemniaczaną). Spód robię z herbatników i masła. Dekoruję sernik gotową galaretką brzoskwiniową, którą mieszam z musem ze świeżych owoców lub brzoskwiń z puszki w lekkim syropie oraz większymi kawałkami owoców.

Wskazówka: możesz również przygotować domową galaretkę brzoskwiniową bez cukru z 2 szklanek wrzącego soku lub wymieszanego z wodą musu owocowego, cukru (opcjonalnie) i 4 łyżeczek żelatyny.

Przepis: Sernik z brzoskwiniową galaretką

Pyszny sernik na co dzień i od święta. Idealny pomysł na wielkanocne ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
367 w każdej porcji

Składniki

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym
  • 1 cytryna

Na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g roztopionego masła

Na galaretkę:

  • 600 ml wrzątku
  • 300 ml musu brzoskwiniowego
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

Dodatkowo:

  • 2 całe brzoskwinie

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie spodu sernikaHerbatniki zmiel na pył lub pokrusz wałkiem. Masło przestudź, a następnie połącz z herbatnikami. Masą o konsystencji mokrego piasku wylep spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wstaw formę ze spodem sernika do lodówki.
  2. Przygotowanie masy serowejTwaróg sernikowy przełóż do dużej miski i zmiksuj, żeby powstała jednolita masa bez grudek. Wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, przestudzone masło, budyń oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
  3. PieczenieWlej masę serową na spód z herbatników i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz 50-60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Sernik jest gotowy, gdy brzegi się zaokrąglą i odchodzą od formy. Wyłącz grzanie i pozostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na minimum 1 godzinę lub do całkowitego ostygnięcia. Wskazówka: środek gorącego sernika może wydawać się niedopieczony, jednak po wystygnięciu ciasto zyska odpowiednią konsystencję.
  4. Przygotowanie galaretkiDo 600 ml gorącej wody dodaj mus brzoskwiniowy i doprowadź do wrzenia. Wyłącz grzanie, dodaj 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej i wymieszaj. Odstaw galaretkę do ostygnięcia. Świeże brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki pokrój w półplasterki (opcjonalnie w kostkę). Dodaj je do ostygniętej galaretki.
  5. DekorowanieNa wierzch wystygniętego sernika wyłóż galaretkę o konsystencji kisielu. Wyrównaj wierzch łyżką i wstaw ciasto do lodówki, żeby galaretka stężała.

Sernik z brzoskwiniową galaretką najlepiej smakuje schłodzony.

Czytaj też:
Lepsza niż napoleonka? Ten chrupiący deser zachwyci każdego przy weekendowej kawie
Czytaj też:
Ten makowiec zachwyca smakiem i delikatnym ciastem. To tradycyjny wypiek z Podlasia