Zapomnij o ciężkich sernikach! Ten obłędnie puszysty deser zrobisz nie tylko na Wielkanoc

Zapomnij o ciężkich sernikach! Ten obłędnie puszysty deser zrobisz nie tylko na Wielkanoc

Dodano: 
Sernik lekki jak chmurka
Sernik lekki jak chmurka Źródło: Shutterstock / Ricardo Villasenor
Sernik Chmurka robię, bazując na przepisie na sernik japoński. To zupełnie inny rodzaj tego ciasta. Jest delikatny, puszysty i lekki. Nie ma nic wspólnego z ciężkimi, kremowymi sernikami. W tym roku zrobię go na Wielkanoc.

Pod względem konsystencji sernik Chmurka przypomina mus, ale ciasto nie opada po upieczeniu. Dlaczego tak się dzieje, skoro większość serników bywa „kapryśna” i z wysokiego, pięknego ciasta w kilka chwil robi się płaski placek? Sekret serowej chmurki tkwi w dodatkach. Składniki, które wpływają na jego konsystencję, to m.in. cukier żelujący oraz piana ubita z białek.

Przepis idealnie sprawdzi się na specjalne okazje i święta. Sernikiem japońskim z powodzeniem zastąpisz tradycyjne torty i inne wypieki, a domownicy i goście na pewno będą zachwyceni. Choć przygotowanie sernika japońskiego wymaga trochę cierpliwości i precyzji, to jego smak i wygląd w pełni wynagradzają czas spędzony w kuchni.

Jak zrobić sernik Chmurka?

Sekret delikatnego i puszystego sernika japońskiego tkwi w odpowiednich składnikach oraz sposobie ich połączenia. Aby osiągnąć idealną konsystencję, ważne jest, aby nie przebić białekpiec sernik w kąpieli wodnej, co zapewnia jego niezwykłą delikatność. Składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. Tortownicę przed wstawieniem do piekarnika warto owinąć folią aluminiową, żeby do jej wnętrza nie dostała się woda (nie jest to konieczne, jeżeli masz szczelną formę).

Masę serową przygotowuję z kremowego i delikatnego w smaku, lekkiego serka śmietankowego, który podgrzewam z mlekiem, masłem i jajkami oraz łączę masę z cukrem żelującym. Do masy serowej dodaję również mąkę pszenną i proszek budyniowy. Smak sernika wzbogacam ekstraktem waniliowym. Z poniższego przepisu upieczesz sernik w tortownicy o średnicy 22-24 cm. Polecam użyć tortownicy z wysokim rantem.

Przepis: Sernik Chmurka

Puszysty sernik to wyjątkowy deser. Zachwyca nie tylko lekkością, ale także ma zachwycający, delikatny smak.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
432 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g kremowego serka śmietankowego
  • 105 g mąki tortowej
  • 225 ml mleka półtłustego
  • 400 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 1 i 1/2 łyżki waniliowego proszku budyniowego
  • 120 g cukru żelującego
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem budyniowym.
  2. Przygotowanie masy serowejSerek śmietankowy podgrzej w kąpieli wodnej razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym, dodaj masło i gotuj, często mieszając, aż składniki się połączą. Dodaj cukier żelujący i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  3. Dodanie żółtek i mąkiPołącz masę serową z żółtkami (dodawaj po jednym żółtku), a następnie dodaj mąkę z budyniem i miksuj do połączenia się składników.
  4. Dodanie piany z białekZa pomocą szpatułki delikatnie połącz pianę z białek z resztą składników. Przełóż masę do formy i umieść tortownicę w wypełnionym gorącą wodą naczyniu.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz grzanie do 160 stopni i piecz 60 minut. Gotowy sernik pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 30-40 minut, a następnie wyjmij i wystudź.

Sernik puszysty jak chmurka podaję bez dodatków, ale możesz udekorować jego wierzch np. cukrem pudrem.

Jakie dodatki pasują do sernika puszystego jak chmurka?

Sernik jest bardzo delikatny, dlatego warto dobierać dodatki, które podkreślą jego subtelny smak, nie przytłaczając delikatnej struktury deseru. Oto kilka propozycji:

  • Świeże owoce – maliny, truskawki, borówki, jagody delikatnie przełamują słodycz sernika.
  • Karmelizowane owoce – polecam plastry brzoskwiń lub gruszek oraz banany podsmażone na maśle z odrobiną miodu.
  • Sosy, musy i polewy – w wersji owocowej (np. malinowe) świetnie podkreślają waniliowy smak sernika lub czekoladowej – najlepiej z białej lub mlecznej czekolady, aby nie przytłoczyć smaku sernika. Można też wykorzystać syrop klonowy – cienka warstwa na wierzchu sprawi, że sernik nabierze dodatkowej głębi smaku.
  • Likier lub nalewka – genialny dodatek dla dorosłych smakoszy. Sernik można podać z odrobiną likieru waniliowego, cytrynowego lub kokosowego.

Czytaj też:
Poznaj sekret mojej mamy. Zrób „sernik” bez sera, który zachwyca smakiem
Czytaj też:
Dwie lekkie warstwy i słodka polewa. To jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie robiłam