Listkowiec z Suchowoli nie bez powodu zyskał miano podlaskiego produktu lokalnego. Choć można go przygotować z różnym nadzieniem, to listkowiec z makiem jest prawdziwym hitem w gospodarstwie Elżbiety Muchli z Suchowoli, podlaskiej Tatarki, która z wielką pasją kultywuje kulinarne dziedzictwo swoich przodków. Listkowiec z makiem to nie jest ciasto ekspresowe. Potrzeba tu sporo cierpliwości, ale też dużego stołu.
Jak zrobić listkowiec z makiem?
"To proces długi, wymagający delikatności i cierpliwości, ale warty tego. Smak jest niepowtarzalny" – mówiła gospodyni cytowana przez Wrota Podlasia – Portal Informacyjny Województwa Podlaskiego. Cały patent na to ciasto polega na rozciąganiu płatów ciasta na bardzo cieniutkie warstwy, które obficie smaruje się masłem i układa jeden na drugim. Potem na połowę górnego płatu kładzie się masę z maku i całość zawija w rulon. Rozciąganie ciasta może wydawać się trudnym procesem, jednak dobrze wyrobione, powinno rozciągać się dobrze i lekko.
Elżbieta Muchla podzieliła się swoim przepisem m.in. ze słuchaczami Radia Białystok. To przepis przekazywany w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jak mówiła pani Elżbieta, ona nauczyła się go od swojej mamy, babci i teściowej, ale przepisy już przekazała swoim córkom i synowym.
Przepis: Listkowiec z makiem
Przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 1052 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 5 jajek
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 2 kostki masła
na masę makową:
- 70 dkg maku
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy makowejMak dwukrotnie zmiel i zaparz (zalej wodą i gotuj ok. 20 minut). Do tak przygotowanego maku dodaj rodzynki, jajka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Robienie ciasta listkowegoWymieszaj mąkę z jajkami, olejem, wodą i szczyptą soli. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne (gdyby było zbyt twarde, należy dolać więcej wody). Ciasto podziel na cztery równe części, przykryj ściereczką i odłóż na pół godziny. Każdą z części rozwałkuj na niezbyt cienki placek. Znowu odłóż placki na pół godziny (połóż jeden na drugim, oddzielając je ściereczkami).
- Zawijanie ciastaRozpuść w rondelku dwie kostki masła. Na dużym stole rozłóż obrus, bierz kolejno placki z ciasta i rozciągaj je na możliwie duże, cieniutkie płachty. Smaruj płachtę roztopionym masłem, połóż na niej kolejną, smaruj masłem i tak każdą warstwę. Na tak przygotowany placek z czterech warstw wyłóż masę makową (na połowę płachty), zawiń w rulon i dokładnie zlep ciasto na końcach.
- Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj masłem, piecz godzinę i 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Listkowiec w wersji ekspresowej
Ciasto inspirowane tradycyjnym listkowcem można przyrządzić szybciej, chociaż nie będzie ono tak smakowało, jak tradycyjny listkowiec z makiem z Suchowoli. Aby zrobić podobny deser, można wykorzystać płaty ciasta filo, również smarować je masłem, układać warstwy, a potem zawinąć w nie masę makową. W takiej wersji można również sobie ułatwić cały proces i wykorzystać gotową masę makową.
Czytaj też:
Ten tradycyjny makowiec zasługuje na medal. Przepis z notatnika babci to nasz rodzinny skarbCzytaj też:
Łączę dwa uwielbiane ciasta w jedno. Przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie