Ten makowiec zachwyca smakiem i delikatnym ciastem. To tradycyjny wypiek z Podlasia

Ten makowiec zachwyca smakiem i delikatnym ciastem. To tradycyjny wypiek z Podlasia

Dodano: 
Listkowiec z makiem
Listkowiec z makiem Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza/Smaki.pl
Listkowiec z makiem to jedno z najlepszych ciast, jakie możecie zjeść na Podlasiu. To tradycyjny przysmak tutejszych Tatarów.

Listkowiec z Suchowoli nie bez powodu zyskał miano podlaskiego produktu lokalnego. Choć można go przygotować z różnym nadzieniem, to listkowiec z makiem jest prawdziwym hitem w gospodarstwie Elżbiety Muchli z Suchowoli, podlaskiej Tatarki, która z wielką pasją kultywuje kulinarne dziedzictwo swoich przodków. Listkowiec z makiem to nie jest ciasto ekspresowe. Potrzeba tu sporo cierpliwości, ale też dużego stołu.

Jak zrobić listkowiec z makiem?

"To proces długi, wymagający delikatności i cierpliwości, ale warty tego. Smak jest niepowtarzalny" – mówiła gospodyni cytowana przez Wrota Podlasia – Portal Informacyjny Województwa Podlaskiego. Cały patent na to ciasto polega na rozciąganiu płatów ciasta na bardzo cieniutkie warstwy, które obficie smaruje się masłem i układa jeden na drugim. Potem na połowę górnego płatu kładzie się masę z maku i całość zawija w rulon. Rozciąganie ciasta może wydawać się trudnym procesem, jednak dobrze wyrobione, powinno rozciągać się dobrze i lekko.

Elżbieta Muchla podzieliła się swoim przepisem m.in. ze słuchaczami Radia Białystok. To przepis przekazywany w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jak mówiła pani Elżbieta, ona nauczyła się go od swojej mamy, babci i teściowej, ale przepisy już przekazała swoim córkom i synowym.

Przepis: Listkowiec z makiem

Przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
1052 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2 kostki masła

na masę makową:

  • 70 dkg maku
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy makowejMak dwukrotnie zmiel i zaparz (zalej wodą i gotuj ok. 20 minut). Do tak przygotowanego maku dodaj rodzynki, jajka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Robienie ciasta listkowegoWymieszaj mąkę z jajkami, olejem, wodą i szczyptą soli. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne (gdyby było zbyt twarde, należy dolać więcej wody). Ciasto podziel na cztery równe części, przykryj ściereczką i odłóż na pół godziny. Każdą z części rozwałkuj na niezbyt cienki placek. Znowu odłóż placki na pół godziny (połóż jeden na drugim, oddzielając je ściereczkami).
  3. Zawijanie ciastaRozpuść w rondelku dwie kostki masła. Na dużym stole rozłóż obrus, bierz kolejno placki z ciasta i rozciągaj je na możliwie duże, cieniutkie płachty. Smaruj płachtę roztopionym masłem, połóż na niej kolejną, smaruj masłem i tak każdą warstwę. Na tak przygotowany placek z czterech warstw wyłóż masę makową (na połowę płachty), zawiń w rulon i dokładnie zlep ciasto na końcach.
  4. Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj masłem, piecz godzinę i 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Listkowiec w wersji ekspresowej

Ciasto inspirowane tradycyjnym listkowcem można przyrządzić szybciej, chociaż nie będzie ono tak smakowało, jak tradycyjny listkowiec z makiem z Suchowoli. Aby zrobić podobny deser, można wykorzystać płaty ciasta filo, również smarować je masłem, układać warstwy, a potem zawinąć w nie masę makową. W takiej wersji można również sobie ułatwić cały proces i wykorzystać gotową masę makową.

Czytaj też:
Ten tradycyjny makowiec zasługuje na medal. Przepis z notatnika babci to nasz rodzinny skarb
Czytaj też:
Łączę dwa uwielbiane ciasta w jedno. Przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie

Źródło: smaki.pl, Wrota Podlasia, Radio Białystok