Weź zwykły jogurt i szklankę borówek. Te przepyszne babeczki zrobisz bez miksera

Weź zwykły jogurt i szklankę borówek. Te przepyszne babeczki zrobisz bez miksera

Dodano: 
Robienie babeczek z borówkami
Robienie babeczek z borówkami Źródło: Shutterstock / Wita Design
Babeczki z borówkami to prosty pomysł na rewelacyjną przekąskę na słodko. Są idealne jako deser do kawy, można je spakować do pracy czy szkoły.

Aby zrobić te babeczki z borówkami, nie potrzebujesz ani miksera, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. To przepis z rodzaju tych, z którymi radzą sobie nawet dzieci. Wystarczy jedna miska i kilka minut pracy, aby babeczki mogły wylądować w piekarniku.

Jak zrobić babeczki z borówkami?

Nasz przepis to najprostsze muffinki z borówkami na bazie ciasta jogurtowego. Często w takich ciastach jest olej, my proponujemy, aby dodać roztopione masło. Ten jeden dodatek sprawia, że gotowe babeczki mają wyjątkowy, delikatnie maślany posmak. Ważne jest, aby roztopione masło nie było gorące, a pozostałe produkty (przede wszystkim jajka i jogurt) były w temperaturze pokojowej.

Kiedy już dodasz do ciasta mąkę oraz środki spulchniające, nie mieszaj go długo, a jedynie do połączenia składników. Jeśli widzisz w cieście grudki, nie przejmuj się, może tak zostać.

Borówki najprościej ułożyć na wylanym do foremek cieście, ale jest też druga metoda. Można owoce wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej i na koniec wmieszać do ciasta.

Rada: przepis na te babeczki można wykorzystać jako bazową recepturę na muffinki – zamiast borówek można dodać tu inne składniki, np. inne owoce, ale też pastylki czekolady czy bakalie.

Przepis: Babeczki z borówkami

Proste muffiny z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
216 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka borówek
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaJajka rozmąć z cukrem, cukrem waniliowym, roztopionym (przestudzonym) masłem, szczyptą soli i jogurtem. Na koniec przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj do połączenia składników.
  2. Pieczenie babeczekCiasto nakładaj do foremek na muffinki (do 2/3 wysokości). Na każdą wyłóż po kilka borówek. Piecz ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).

Jak podawać muffiny z borówkami?

Babeczki z borówkami smakują doskonale bez żadnych dodatków, ale można je przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Takie muffiny można także udekorować polewą z białej lub ciemnej czekolady, albo polać lukrem. Najprostszy lukier, który idealnie będzie pasował do tego deseru, zrobisz z cukru pudru i soku z cytryny: wystarczy szklankę cukru pudru wymieszać z łyżką lub dwoma soku z cytryny.

Czytaj też:
Ten makowiec zachwyca smakiem i delikatnym ciastem. To tradycyjny wypiek z Podlasia
Czytaj też:
Lepsza niż napoleonka? Ten chrupiący deser zachwyci każdego przy weekendowej kawie