Czytaj też:
Ten niedzielny obiad zachwyci rodzinę. Odkryj sekret chrupiącego kurczaka i ziemniaków z piekarnikaMoja teściowa co roku kupuje kalendarze kulinarne, a najciekawsze przepisy z kartek zachowuje. Przepis na drobiowe kieszonki z białym serem to jeden z nich. Składniki są proste, a danie jest gotowe w niecałą godzinę. To nadziewane filety z piersi kurczaka oraz prosty sos śmietanowo-czosnkowy.
Jak zrobić drobiowe kieszonki z białym serem?
Aby zrobić drobiowe kieszonki, filety z piersi kurczaka należy naciąć tak, aby można było włożyć w środek plastry twarogu. Najlepiej kupić do tego dania twaróg w kostkach, ewentualnie klinek.
Filety z piersi kurczaka najpierw należy natrzeć przyprawami, a potem zapiekać z samym serem. Przed końcem pieczenia należy je polać śmietanowym sosem doprawionym czosnkiem i dusić jeszcze chwilę wszystko razem.
Rada: jeśli nie przepadasz za czosnkiem, możesz do śmietany dodać inny składnik, np. łyżkę musztardy lub chrzanu. Mogą to być także świeże albo suszone zioła. Wierch kurczaka z sosem można też dodatkowo posypać tartym, żółtym serem i zapiekać, aż się rozpuści.
Przepis: Drobiowe kieszonki
Filety z kurczaka nadziewane twarogiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 840 w każdej porcji
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 150 g białego sera
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka oregano
- 200 ml śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPiersi z kurczaka natnij w poprzek, aby utworzyć kieszonki. Natrzyj mięso papryką, oregano, dopraw solą i pieprzem. W środek włóż plaster białego sera. Ułóż mięso ciasno w naczyniu żaroodpornym, polej dwoma łyżkami oliwy i zapiekaj ok. 20-25 minut.
- Duszenie mięsa w sosieŚmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj łyżkę oliwy dopraw solą i pieprzem. Wlej całość do kurczaków i duś jeszcze ok. 10 minut.
Jak podawać drobiowe kieszonki?
Drobiowe kieszonki najlepiej podawać od razu, po wyjęciu z piekarnika. Są idealne na obiad. Podaj je na przykład z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej, ogórków i pomidorów. Kurczaki przygotowane w ten sposób sprawdzą się też jako dodatek do ryżu czy makaronu (makaron można wymieszać z sosem z pieczenia). Do kurczaka będą pasowały także warzywa na ciepło, np. gotowany brokuł, kalafior albo fasolka szparagowa.
Drobiowe kieszonki można też zaserwować z pieczywem. To wersja dobra na spotkania przy stole, ale też pomysł na mięsną, sycącą kolację.
Czytaj też:
Polacy rzadko wykorzystują to warzywo, a jest genialne na surówkę. Przepis jest prosty