Pierwszy raz jadłam takie ciasto lata temu w niewielkiej knajpce w Berlinie i z miejsca się zakochałam. Proste, a genialne! Natychmiast przypomniała mi się włoska focaccia, bo gdyby ją zrobić w wersji na słodko, to powstałoby właśnie podobne ciasto. To mięciutki, drożdżowy placek z cukrowo-maślaną skórką. Idealny dodatek do filiżanki czarnej kawy lub dobrej herbaty. Okazało się, że ciasto cukrowe to przysmak doskonale znany naszym sąsiadom, dla wielu to wręcz smak dzieciństwa i babcinej kuchni.
Jak zrobić ciasto cukrowe?
Ostatnio ten kultowy przepis przypomniał „Berliner Kurier”. „To szybkie ciasto jest do dziś klasyką na stoiskach z ciastami w wielu piekarniach. Możesz je szybko i łatwo upiec w domu, ponieważ prawdopodobnie każdy ma w domu składniki potrzebne do zrobienia tego puszystego ciasta z cukrową skorupką” – napisali autorzy artykułu.
Ciasto cukrowe to proste ciasto drożdżowe, które piecze się posmarowane roztopionym masłem oraz posypane sporą ilością cukru. Cukier topi się delikatnie podczas pieczenia i tworzy smakowitą skórkę. Ważne jest, aby ta wierzchnia warstwa nie zrobiła się jednak zbyt brązowa, ponieważ wtedy nabierze goryczki. Po 10 minutach w piekarniku najlepiej kontrolować już ciasto.
W przepisie podaję również opcję z płatkami migdałów, ponieważ taką wersję również miałam przyjemność jeść i jest tak samo pyszna.
Przepis: Ciasto cukrowe
Pyszny przysmak z Niemiec.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 500 gramów mąki
- 300 gramów cukru
- 250 mililitrów letniego mleka
- 175 gramów masła
- 1 jajko
- 1 kostka drożdży
- 1 szczypta soli
opcjonalnie:
- 100 g płatków migdałów
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZ mleka, mąki, 1/3 cukru, drożdży, 75 gramów roztopionego masła, soli i jajka zagnieć ciasto zagnieć ciasto drożdżowe. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Szykowanie ciastaRozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, a następnie przełóż je na płaską blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posmaruj resztą roztopionego masła (100 g) i posyp pozostałym cukrem. Możesz dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów. Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 30-60 minut.
- Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz ciasto 10-12 minut.
Jak jeść ciasto cukrowe?
To drożdżowe ciasto z cukrową skórką najlepiej smakuje świeże, jeszcze lekko ciepłe. Jest doskonałe do kawy, do herbaty, rewelacyjnie smakuje ze szklanką mleka czy kakao.
Ciasto można również zaserwować z łyżką dobrej, gęstej śmietany czy gęstego jogurtu. A jeśli chcesz jeszcze więcej słodkości, podaj do deseru domową konfiturę.
Czytaj też:
Te ekspresowe ciastka robię rano zamiast drożdżówek. Potrzebne są tylko dwa składnikiCzytaj też:
Miękkie i wilgotne ciasto z twarogiem i owocami. Przepis na nie jest banalnie prosty