Ciasto cukrowe jest genialne w swojej prostocie. To puszysty spód i chrupiąca, słodka skórka

Ciasto cukrowe jest genialne w swojej prostocie. To puszysty spód i chrupiąca, słodka skórka

Dodano: 
Ciasto cukrowe
Ciasto cukrowe Źródło: Shutterstock / Irina Bortmann
Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego ciasta, moja pierwsza myśl: focaccia na słodko! Jest łatwe do zrobienia, a smakuje wyjątkowo.

Pierwszy raz jadłam takie ciasto lata temu w niewielkiej knajpce w Berlinie i z miejsca się zakochałam. Proste, a genialne! Natychmiast przypomniała mi się włoska focaccia, bo gdyby ją zrobić w wersji na słodko, to powstałoby właśnie podobne ciasto. To mięciutki, drożdżowy placek z cukrowo-maślaną skórką. Idealny dodatek do filiżanki czarnej kawy lub dobrej herbaty. Okazało się, że ciasto cukrowe to przysmak doskonale znany naszym sąsiadom, dla wielu to wręcz smak dzieciństwa i babcinej kuchni.

Jak zrobić ciasto cukrowe?

Ostatnio ten kultowy przepis przypomniał „Berliner Kurier”. „To szybkie ciasto jest do dziś klasyką na stoiskach z ciastami w wielu piekarniach. Możesz je szybko i łatwo upiec w domu, ponieważ prawdopodobnie każdy ma w domu składniki potrzebne do zrobienia tego puszystego ciasta z cukrową skorupką” – napisali autorzy artykułu.

Ciasto cukrowe to proste ciasto drożdżowe, które piecze się posmarowane roztopionym masłem oraz posypane sporą ilością cukru. Cukier topi się delikatnie podczas pieczenia i tworzy smakowitą skórkę. Ważne jest, aby ta wierzchnia warstwa nie zrobiła się jednak zbyt brązowa, ponieważ wtedy nabierze goryczki. Po 10 minutach w piekarniku najlepiej kontrolować już ciasto.

W przepisie podaję również opcję z płatkami migdałów, ponieważ taką wersję również miałam przyjemność jeść i jest tak samo pyszna.

Przepis: Ciasto cukrowe

Pyszny przysmak z Niemiec.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 500 gramów mąki
  • 300 gramów cukru
  • 250 mililitrów letniego mleka
  • 175 gramów masła
  • 1 jajko
  • 1 kostka drożdży
  • 1 szczypta soli

opcjonalnie:

  • 100 g płatków migdałów

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZ mleka, mąki, 1/3 cukru, drożdży, 75 gramów roztopionego masła, soli i jajka zagnieć ciasto zagnieć ciasto drożdżowe. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Szykowanie ciastaRozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, a następnie przełóż je na płaską blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posmaruj resztą roztopionego masła (100 g) i posyp pozostałym cukrem. Możesz dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów. Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 30-60 minut.
  3. Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz ciasto 10-12 minut.

Jak jeść ciasto cukrowe?

To drożdżowe ciasto z cukrową skórką najlepiej smakuje świeże, jeszcze lekko ciepłe. Jest doskonałe do kawy, do herbaty, rewelacyjnie smakuje ze szklanką mleka czy kakao.

Ciasto można również zaserwować z łyżką dobrej, gęstej śmietany czy gęstego jogurtu. A jeśli chcesz jeszcze więcej słodkości, podaj do deseru domową konfiturę.

Czytaj też:
Te ekspresowe ciastka robię rano zamiast drożdżówek. Potrzebne są tylko dwa składniki
Czytaj też:
Miękkie i wilgotne ciasto z twarogiem i owocami. Przepis na nie jest banalnie prosty

Źródło: smaki.pl, Berliner Kurier