Te ekspresowe ciastka robię rano zamiast drożdżówek. Potrzebne są tylko dwa składniki

Te ekspresowe ciastka robię rano zamiast drożdżówek. Potrzebne są tylko dwa składniki

Dodano: 
Ciastka francuskie z dżemem
Ciastka francuskie z dżemem Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Lubisz zjeść do porannej kawy coś słodkiego? Jeśli tak, to przychodzę z pyszną propozycją na ekspresowe ciastka z dżemem. Robię je zawsze, kiedy nie mam czasu na tradycyjne drożdżówki.

Drożdżówka i kubek kawy to śniadanie, które kojarzy mi się z czasami studenckimi. Duża, puszysta bułka ze słodkim nadzieniem smakowała najlepiej na świecie i syciła na długo. Dziś lubię wracać od czasu do czasu do takich poranków, jednak zamiast biegać do piekarni, sama piekę drożdżówki. Domowe, drożdżowe bułeczki wymagają jednak nieco pracy i czasu, dlatego sięgam też po prosty i ekspresowy patent. To przepis na ciastka francuskie z dżemem. Są doskonałe nie tylko jako słodka przekąska o poranku, ale też ciastko na popołudnie czy przekąska do pracy albo szkoły.

Jak zrobić ciastka francuskie z dżemem?

Jedyne czego potrzebujesz to gotowe ciasto francuskie i ulubiony dżem. Ja najczęściej wykorzystuję domowy dżem z czarnej porzeczki, ale też czasem kupuję gęsty i aromatyczny dżem pomarańczowy. Do takich ciastek nadaje się również gęsta marmolada, jednak lepiej nałożyć jej drobinę mniej, ponieważ jest zwykle dużo słodsza niż dżem.

Możesz zrobić ciastka o dowolnym kształcie. Ja lubię je kroić na kwadraty lub romby, doklejać ramki z ciasta i środki wypełniać dżemem (patrz zdjęcie). Proste ramki można też zrobić, zawijając brzegi ciasta do środka. Ciasto warto posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem, dzięki temu ładnie się zarumieni i będzie błyszczące pod upieczeniu. Takie jajko przyda się też do lepszego sklejenia ciasta.

Rada: wnętrze ciastek można wypełnić również innym, słodkim nadzieniem. Może to być np. słodki twarożek, może to być krem czekoladowy. Na dżemie czy twarożku można też dodatkowo położyć świeże owoce, np. maliny czy kawałki jabłek.

Przepis: Ciastka francuskie z dżemem

Prosty pomysł na słodką przekąskę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 6 łyżek dżemu

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekCiasto francuskie pokrój na kwadraty. Z każdego odkrój dookoła paski. Rozmąć jajko z mlekiem, posmaruj brzegi kwadratów i przyklej paski, aby utworzyły coś w rodzaju ramki. Środki wypełnij dżemem.
  2. Pieczenie ciastekBrzegi ciastek posmaruj resztą jajka z mlekiem. Piecz ciastka ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni (lub wg instrukcji na opakowaniu ciasta).

Jak podawać ciastka francuskie z dżemem?

Te ciastka nie potrzebują żadnych dodatków. Można je jedynie oprószyć odrobiną cukru pudru. Świetnie smakują zarówno podane na ciepło (jeśli ostygną można je na chwilę włożyć do mikrofalówki lub odgrzać w piekarniku), jak i na zimno.

Są doskonałym dodatkiem do kawy, herbaty czy szklanki gorącego kakao.

Czytaj też:
Leniwa drożdżówka wychodzi miękka i puszysta. Bez wyrabiania i nagrzewania piekarnika
Czytaj też:
Te drożdżówki z jabłkami zawsze wychodzą. Przepis jest prosty, a efekt jak z najlepszej cukierni