Najczęściej przygotowuję ciasta ucierane. Lubię je robić, bo nie zajmuje to więcej niż 20 minut, a są pyszne. Zachwycają miękkością i delikatnością i długo zachowują świeżość. Zazwyczaj jest to zasługa dodatku oleju, ale ostatnio zamieniłam go na twaróg. Ciasto wyszło przyjemnie wilgotne, choć nie było zbyt kaloryczne. Naprawdę warte jest polecenia.
Jaki twaróg dodać do ciasta ucieranego?
Ciasta ucierane zwykle zawierają sporo tłuszczu. To on dodaje im wilgotności, miękkości i przedłuża świeżość. Niestety jest dość kaloryczny, dlatego częściowe zastąpienie oleju twarogiem, to naprawdę dobry pomysł. A po jaki twaróg najlepiej sięgnąć? Polecam klasyczny twaróg w kostce lub klinek, tłusty lub półtłusty. Przed dodaniem do ciasta można go przepuścić przez praskę lub tylko rozgnieść widelcem. W drugim przypadku ciasto będzie miało ciekawszą strukturę.
Jak zrobić ciasto ucierane z twarogiem i brzoskwiniami?
Ciasto z twarogiem i brzoskwiniami przygotowuje się, jak klasyczne ciasto ucierane. Najpierw należy ubić jaja z cukrem, a potem połączyć słodką masę z olejem, twarogiem i sypkimi składnikami. Jaja z cukrem warto ubić na parze, bo wtedy masa lepiej się spulchni. Do ciasta należy dodać część pokrojonych owoców, resztę zaś wyłożyć na wierzch i od razu wstawić do piekarnika.
Przepis: Ciasto z twarogiem i owocami
Ciasto ucierane z dodatkiem twarogu i brzoskwiń z puszki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 100 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Okrągłą lub prostokątną, średniej wielkości formę wyłóż papierem do pieczenia. Twaróg rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę. Brzoskwinie osącz z syropu, pokrój na kawałki.
- Przygotowanie ciastaJajka wbij do miski, lekko zmiksuj, dodaj cukier, miksuj 2-3 minuty. Miskę z masą podgrzewaj na parze i cały czas ubijaj masę, aż będzie ciepła i puszysta. Miskę postaw na blacie i ubijaj masę jeszcze kilka minut, aż przestygnie. Masę zmiksuj krótko z olejem i twarogiem. Na końcu dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane i całość krótko wymieszaj.
- Pieczenie ciastaDo ciasta dodaj 2/3 owoców, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię, ułóż na wierzchu pozostałe owoce. Ciasto piecz 45-50 minut, aż do suchego patyczka. Po przestygnięciu oprósz cukrem pudrem.
Wskazówka: Do ciasta można też dodać trochę cukru wanilinowego lub skórki otartej z cytryny.
Te owoce też możesz dodać do ciasta ucieranego
Do mojego ciasta z twarogiem dodałam brzoskwinie z puszki. Jednak o tej porze roku możecie też sięgnąć po jabłka czy gruszki. Po pokrojeniu na kawałki warto je skropić sokiem z cytryny i oprószyć mąką. Można też dodać trochę mielonego cynamonu dla podkręcenia smaku.
Czytaj też:
To najbardziej efektowne ciasto bez pieczenia, jakie znam. Potrzebne są tylko trzy składnikiCzytaj też:
To ciasto bez pieczenia robię z taniej kaszy i ciastek. W życiu lepszego nie jadłem