Uwielbiam kluski w każdej wersji, ale te robię najczęściej. Są szybkie, pyszne i tylko z 3 składników

Uwielbiam kluski w każdej wersji, ale te robię najczęściej. Są szybkie, pyszne i tylko z 3 składników

Dodano: 
Kluski łyżką kładzione z boczkiem i cebulką
Kluski łyżką kładzione z boczkiem i cebulką Źródło: Shutterstock / ar1930
Kiedy masz już dosyć ziemniaków z wody, frytek, kaszy lub ryżu przychodzą one! Kluski, które można robić na wiele sposobów. Dziś polecam mój ulubiony przepis na kluski kładzione.

Kluski często są traktowane jako dodatek, jednak kilka składników sprawi, że same w sobie będą już pysznym i sycącym daniem. Ten przepis wykorzystuję zawsze, kiedy w lodówce mam za dużo wędlin i istnieje ryzyko, że mogą się popsuć.

Jak zrobić kluski łyżką kładzione?

Zacznijmy od podstaw: jajko, mąka, sól i woda. Te proste składniki potrafią przemienić się w prawdziwe cudo na talerzu. Najpierw ubij jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą, idealną masę, powinna ona mieć lejącą konsystencję. Porada: jeśli masa okaże się zbyt gęsta i zbita dodaj więcej wody i ponownie wymieszaj. Teraz możesz przejść do kolejnego etapu.

Kluski łyżką kładzione można wykorzystywać na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do zupy mlecznej lub rosołu, ale w tym przepisie wykorzystaj osoloną wodę. Do gotującej się wody wlewaj porcje używając łyżki. Gotuj przez 2-3 minuty i wyjmuj używając cedzaka. Wszystko powtarzaj, aż wykorzystasz całą masę.

Co dodać do klusek łyżką kładzionych?

Kiedy kluski kładzione łyżką są gotowe, możesz przystąpić do przygotowania dodatków. Tutaj podstawą będą boczek i cebula, ale świetnym pomysłem będzie wykorzystanie wędlin, które masz w lodówce i mogą się popsuć. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać kilka rodzajów. Wszystko pokrój w małe kostki i wrzuć na patelnię. Zacznij od mięsa, a cebulę dodaj, gdy będzie już chrupkie. Smaż dalej, mieszając, aż cebula zrobi się złocista.

Przepis: Kluski kładzione ze skwarkami i cebulką

Kluski łyżką kładzione ze smażonym boczkiem i cebulą smakują obłędnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
641 w każdej porcji

Składniki

Kluski łyżką kładzione:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody (lub więcej, w razie potrzeby)
  • Szczypta soli

Okrasa:

  • 1 duża cebula
  • 200 gramów boczku
  • 100 gramów dowolnych wędlin
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie klusek łyżką kładzionychW dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajka i stopniowo dolewaj wodę, mieszając ciasto łyżką. Ciasto powinno być lejące, ale gęste. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej wody.
  2. Gotowanie klusek łyżką kładzionychGotuj kluski na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywierały do dna garnka. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie odcedź na durszlaku.
  3. OkrasaRozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj pokrojony boczek na suchą patelnię (tłuszcz z boczku sam się wytopi podczas smażenia). Smaż boczek, aż zacznie się rumienić i stanie się chrupiący. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać, żeby boczek nie przywarł do patelni. Dodaj inne wędliny, które mają mniej tłuszczu. Na koniec wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, żeby nie przesadzać z solą, ponieważ boczek jest już zazwyczaj dość słony.

Jak podać kluski kładzione łyżką

Kluski wyłóż na talerz i okraś je smażonym boczkiem z wędlinami oraz cebulą. Dla ozdoby możesz użyć pietruszki lub szczypiorku, które sprawią, że danie będzie bardziej kolorowe. Możesz także posypać całość pokruszonym twarogiem lub serem feta.

Czytaj też:
Ziemniaki łączę z dodatkami i nadziewam pożywnym farszem. Takie kluski często robiła moja babcia
Czytaj też:
Mój trik na genialne kopytka. Dodaj te 2 składniki i zrób danie, które zachwyca smakiem