Moje babeczki nie zawierają ani grama cukru. Dzięki dodatkom robię z nich zdrową, pyszną i sycącą przekąskę

Moje babeczki nie zawierają ani grama cukru. Dzięki dodatkom robię z nich zdrową, pyszną i sycącą przekąskę

Dodano: 
Babeczki ze szpinakiem i serem feta
Babeczki ze szpinakiem i serem feta Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Delikatne oraz puszyste babeczki ze szpinakiem i serem feta zaskakują smakiem. Poznaj mój przepis na wilgotne, aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowaniu babeczki w wytrawnej wersji.

Muffiny to jeden z wypieków, które mógłbym jeść niemal codziennie. Uwielbiam je w każdej odsłonie, szczególnie z dodatkiem orzeźwiającego soku z cytryny oraz aromatycznej czekolady, ale równie chętnie przygotowuję babeczki na słono. Jednym z ulubionych przepisów moich bliskich są babeczki ze szpinakiem i serem feta, które są idealne na drugie śniadanie – również do szkoły i pracy, oraz podwieczorek lub lekką kolację.

Muffiny ze szpinakiem i fetą zaskakują wyrazistym smakiem i wychodzą bardzo puszyste. Za konsystencję babeczek odpowiada dodatek jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia oraz soku z cytryny.

Jak zrobić babeczki ze szpinakiem i serem feta?

Babeczki ze szpinakiem i serem feta polecam przygotować z dodatkiem świeżego szpinaku. Do ciasta możesz też dodać mrożony szpinak w liściach, jednak wymaga on dość długiego odparowywania nadmiaru wody. Szpinak rozdrobniony nie bardzo nadaje się do tego przepisu, bo po podsmażeniu zamienia się w wodnistą masę.

Ciasto na babeczki ze szpinakiem i serem feta uwzględnia jedynie podstawowe składniki (m.in. mąkę pszenną, jajka i jogurt naturalny). Przestrzegam przed dodawaniem do ciasta dużej ilości soli, choć może się wydawać, że jest ono bez smaku. Podczas pieczenia ciasto nabierze słonego smaku, „wyciągając” sól z sera feta.

Smak babeczek z poniższego przepisu możesz dowolnie modyfikować, dodając lekko podduszone pomidory, słodką paprykę, papryczkę chili, cebulę, świeże i suszone zioła, ulubioną wędlinę np. salami lub kiełbasę chorizo (pokrojone w drobną kostkę), a także ulubione sery np. ser mozzarella, ser pleśniowy.

Ważne wskazówki: do przygotowania ciasta na babeczki nie musisz używać miksera. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, krótko mieszając łyżką lub rózgą kuchenną. Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij te składniki z lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania babeczek. Do ciasta nie dodawaj ciepłego szpinaku – szpinak również powinien mieć temperaturę pokojową.

Przepis: Babeczki ze szpinakiem i serem feta

Te wytrawne babeczki nie wymagają długiego pieczenia. Są gotowe w około 30 minut.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 350 g świeżych liści szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek
  • pieprz

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 średnie jajka
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników farszuSzpinak pozbaw łodyżek, umyj i odsącz na sitku z nadmiaru wody. Opcjonalnie możesz osuszyć szpinak w wirówce do sałaty lub na ręczniku papierowym. Jeżeli używasz dużych liści szpinaku, to porwij je na mniejsze kawałki. Szpinaku baby nie musisz rozdrabniać. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ser feta pokrój w drobną kostkę lub pokrusz na małe kawałeczki.
  2. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Na podsmażony czosnek dodaj osuszone liście szpinaku. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minuty, często mieszając. Gdy szpinak zwiędnie, zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze kilka minut – liście powinny zmięknąć. Podduszony szpinak dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odstaw do przestygnięcia. Porada: jeżeli usmażony szpinak jest bardzo wodnisty, to przełóż go na sitko i za pomocą łyżki lub tłuczka do ziemniaków odciśnij nadmiar wody. Gdy szpinak ostygnie, przystąp do przygotowywania ciasta. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), przygotuj papierowe lub silikonowe papilotki i formę do pieczenia babeczek. Opcjonalnie możesz upiec babeczki ze szpinakiem i serem feta w samych papilotkach.
  3. Przygotowanie składników ciastaMąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z solą oraz proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny. Połącz składniki, mieszając łyżką lub rózgą kuchenną. Następnie dodaj olej i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia się składników
  4. Łączenie suchych i mokrych składników na ciastoDo miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i wymieszaj. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj szpinak i pokrojony w kostkę lub pokruszony ser feta. Krótko mieszaj – jedynie do połączenia się składników.
  5. Przygotowanie do pieczeniaWypełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki z powyższego przepisu możesz również przygotować bez dodawania sera feta i szpinaku do ciasta. Zrób ciasto i wypełnij nim dno papilotek. Szpinak wymieszaj z pokruszonym lub drobno pokrojonym serem feta. Nałóż na warstwę ciasta porcję farszu ze szpinaku z serem i przykryj porcją ciasta.
  6. PieczenieWstaw babeczki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 20 minut – do zrumienienia.

Jak podawać babeczki ze szpinakiem i serem feta?

Babeczki ze szpinakiem i serem feta możesz podawać na ciepło i na zimno.

Czytaj też:
Te bułeczki z ciasta drożdżowego znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Ich wnętrze kryje niespodziankę
Czytaj też:
Szybkie muffiny cytrynowe robię bez miksera. Sprawdzony przepis na orzeźwiający deser