Muffiny to jeden z wypieków, które mógłbym jeść niemal codziennie. Uwielbiam je w każdej odsłonie, szczególnie z dodatkiem orzeźwiającego soku z cytryny oraz aromatycznej czekolady, ale równie chętnie przygotowuję babeczki na słono. Jednym z ulubionych przepisów moich bliskich są babeczki ze szpinakiem i serem feta, które są idealne na drugie śniadanie – również do szkoły i pracy, oraz podwieczorek lub lekką kolację.
Muffiny ze szpinakiem i fetą zaskakują wyrazistym smakiem i wychodzą bardzo puszyste. Za konsystencję babeczek odpowiada dodatek jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia oraz soku z cytryny.
Jak zrobić babeczki ze szpinakiem i serem feta?
Babeczki ze szpinakiem i serem feta polecam przygotować z dodatkiem świeżego szpinaku. Do ciasta możesz też dodać mrożony szpinak w liściach, jednak wymaga on dość długiego odparowywania nadmiaru wody. Szpinak rozdrobniony nie bardzo nadaje się do tego przepisu, bo po podsmażeniu zamienia się w wodnistą masę.
Ciasto na babeczki ze szpinakiem i serem feta uwzględnia jedynie podstawowe składniki (m.in. mąkę pszenną, jajka i jogurt naturalny). Przestrzegam przed dodawaniem do ciasta dużej ilości soli, choć może się wydawać, że jest ono bez smaku. Podczas pieczenia ciasto nabierze słonego smaku, „wyciągając” sól z sera feta.
Smak babeczek z poniższego przepisu możesz dowolnie modyfikować, dodając lekko podduszone pomidory, słodką paprykę, papryczkę chili, cebulę, świeże i suszone zioła, ulubioną wędlinę np. salami lub kiełbasę chorizo (pokrojone w drobną kostkę), a także ulubione sery np. ser mozzarella, ser pleśniowy.
Ważne wskazówki: do przygotowania ciasta na babeczki nie musisz używać miksera. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, krótko mieszając łyżką lub rózgą kuchenną. Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij te składniki z lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania babeczek. Do ciasta nie dodawaj ciepłego szpinaku – szpinak również powinien mieć temperaturę pokojową.
Przepis: Babeczki ze szpinakiem i serem feta
Te wytrawne babeczki nie wymagają długiego pieczenia. Są gotowe w około 30 minut.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 350 g świeżych liści szpinaku
- 200 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek
- pieprz
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 średnie jajka
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników farszuSzpinak pozbaw łodyżek, umyj i odsącz na sitku z nadmiaru wody. Opcjonalnie możesz osuszyć szpinak w wirówce do sałaty lub na ręczniku papierowym. Jeżeli używasz dużych liści szpinaku, to porwij je na mniejsze kawałki. Szpinaku baby nie musisz rozdrabniać. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ser feta pokrój w drobną kostkę lub pokrusz na małe kawałeczki.
- SmażenieNa dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Na podsmażony czosnek dodaj osuszone liście szpinaku. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minuty, często mieszając. Gdy szpinak zwiędnie, zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze kilka minut – liście powinny zmięknąć. Podduszony szpinak dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odstaw do przestygnięcia. Porada: jeżeli usmażony szpinak jest bardzo wodnisty, to przełóż go na sitko i za pomocą łyżki lub tłuczka do ziemniaków odciśnij nadmiar wody. Gdy szpinak ostygnie, przystąp do przygotowywania ciasta. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), przygotuj papierowe lub silikonowe papilotki i formę do pieczenia babeczek. Opcjonalnie możesz upiec babeczki ze szpinakiem i serem feta w samych papilotkach.
- Przygotowanie składników ciastaMąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z solą oraz proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny. Połącz składniki, mieszając łyżką lub rózgą kuchenną. Następnie dodaj olej i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia się składników
- Łączenie suchych i mokrych składników na ciastoDo miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i wymieszaj. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj szpinak i pokrojony w kostkę lub pokruszony ser feta. Krótko mieszaj – jedynie do połączenia się składników.
- Przygotowanie do pieczeniaWypełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki z powyższego przepisu możesz również przygotować bez dodawania sera feta i szpinaku do ciasta. Zrób ciasto i wypełnij nim dno papilotek. Szpinak wymieszaj z pokruszonym lub drobno pokrojonym serem feta. Nałóż na warstwę ciasta porcję farszu ze szpinaku z serem i przykryj porcją ciasta.
- PieczenieWstaw babeczki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 20 minut – do zrumienienia.
Jak podawać babeczki ze szpinakiem i serem feta?
Babeczki ze szpinakiem i serem feta możesz podawać na ciepło i na zimno.
Czytaj też:
Te bułeczki z ciasta drożdżowego znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Ich wnętrze kryje niespodziankęCzytaj też:
Szybkie muffiny cytrynowe robię bez miksera. Sprawdzony przepis na orzeźwiający deser