Jeśli znudziły wam się już kotlety i makarony, przygotujcie potrawkę. Jest czymś pośrednim między gulaszem, a zupą, a robi się ją naprawdę szybko. Potrawkę można podać np. z kaszą lub ryżem. Ja jednak dorzucam do niej ziemniaki, dzięki czemu od razu mogę nałożyć na talerze pełny obiad. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu moja propozycja.
Co to jest potrawka?
Potrawka to lekka, sycąca potrawa przyrządzana z kawałków mięsa, drobiu, ryb lub warzyw. Gotuje się je w sosie i zwykle podaje z dodatkami, np. z kaszą, ryżem, ziemniakami, pieczywem. Potrawka ma kremową konsystencję, bo dodaje się do niej np. śmietanę wymieszaną z mąką. Idealnie na potrawkę nadaje się filet z piersi kurczaka. Można go bowiem ekspresowo zamienić w pyszne danie.
Jak zrobić potrawkę z ziemniakami?
Moja potrawka oprócz mięsa zawiera też inne, wartościowe składniki. Kolejno wrzucam je do garnka i podsmażam. Na koniec przychodzi czas na ziemniaki i bulion. Całość gotuję na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wtedy zagęszczam potrawkę mieszanką śmietany i mąki.
Przepis: Potrawka z kurczakiem
Sycąca potrawka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła lub oleju
- 200 g pieczarek
- 250 ml bulionu drobiowego
- 400 g ziemniaków
- 150 ml śmietany
- tymianek
- papryka słodka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub w paski. Grzyby oczyść, pokrój na cząstki lub w plasterki.
- Podsmażanie składnikówW garnku lub rondlu rozgrzej średnio masło lub olej. Wrzuć cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj pokrojonego kurczaka, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż kilka minut. Wrzuć grzyby i smaż, aż puszczą sok.
- Gotowanie potrawkiSkładniki zalej gorącym bulionem, dodaj ziemniaki. Jeśli ziemniaki nie są przykryte płynem, dodaj trochę gorącej wody. Całość gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Wlej wtedy śmietanę rozprowadzoną z częścią płynu z potrawki, wymieszaj, dopraw tymiankiem. Całość gotuj jeszcze 5 minut.
Wskazówka: Zamiast śmietany, do gotującej się potrawki możecie dodać trochę koncentratu pomidorowego. Sprawi on, że danie nabierze wyrazistego smaku i koloru.
Inne pomysły na potrawkę
Potrawka najlepiej smakuje podana na ciepło. Wcześniej warto ją posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Jeśli nie chcecie dorzucać do potrawki ziemniaków, możecie podać ją np. z ugotowaną kaszą jęczmienną lub gryczaną, sypkim ryżem lub chrupiącym pieczywem.
Czytaj też:
Weź ziemniaki, kiełbasę i jedno warzywo. Genialne szaszłyki będą gotowe w 30 minutCzytaj też:
Mój mąż robi najlepsze roladki z kurczaka. W 50 minut mamy obiad, jak z restauracji