Kruche ciasto, budyń i owoce. Piekę je w jednej formie, a rodzina zjada do ostatniego okruszka

Kruche ciasto, budyń i owoce. Piekę je w jednej formie, a rodzina zjada do ostatniego okruszka

Dodano: 
Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto z owocami i kruszonką Źródło: Shutterstock / A_Lein
Przygotowanie kruchego ciasta jest całkiem szybkie. A gdy obłoży się je budyniem i owocami, zamieni się w pyszny, wilgotny deser. Cała rodzina uwielbia go do tego stopnia, że za każdym razem zjada do ostatniego okruszka.

Niektórzy na szybko robią ciasto bez pieczenia, inni ucierane. Jak dla mnie, bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem jest ciasto kruche. Wystarczy tylko połączyć w całość 3-4 składniki, schłodzić, rozwałkować i upiec. Jednak oczywiście nie samo ciasto, a z wybornymi dodatkami. To budyń, mrożone owoce i chrupiąca kruszonka.

Czy trzeba dodawać jajko do ciasta kruchego?

Do przygotowania ciasta kruchego, słodkiego wystarczą: mąka, tłuszcz i cukier puder. Dodatek jajka nie jest konieczny, ale ma swoje zalety. Ciasto z dodatkiem jajka łatwiej się wałkuje i nie kruszy się w czasie formowania. Po upieczeniu ciasto ma ładniejszy kolor, ale może stać się twardsze i mniej chrupiące. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta samych żółtek, które zwiększają kruchość wyrobu. Zwłaszcza jeśli część z nich zostanie ugotowana na twardo, a przed dodatniem do ciasta, przetarta przez sitko.

Jak zrobić kruche ciasto z budyniem, owocami i kruszonką?

Przygotowanie kruchego ciasta z budyniem, owocami i kruszonką można przeprowadzić na dwa sposoby. Pierwszy przewiduje wyłożenie składników na surowe, rozwałkowane ciasto. Drugi – na podpieczony, kruchy spód. Ja zdecydowanie wolę drugi sposób, bo wtedy ciasto wychodzi bardziej kruche i chrupiące.

Przepis: Ciasto z budyniem i owocami

Kruche ciasto pieczone z budyniem, mrożonymi owocami i kruszonką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Budyń śmietankowy:

  • 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Owoce:

  • 250 g jagód, malin, borówek lub jeżyn (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania

  1. Kruche ciastoPosiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę zimnej wody. Podziel ciasto na dwie części (jedna większa na spód, druga mniejsza na kruszonkę). Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotowanie budyniuBudyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj tylko 750 ml mleka, by był bardziej gęsty. Odstaw go do lekkiego przestudzenia, mieszając, aby nie powstał kożuch.
  3. Podpiekanie spoduCiasto na spód rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wyłóż nim dużą, prostokątną formę. Ponakłuwaj widelcem, piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Wykańczanie ciastaNa podpieczony spód wyłóż budyń, posyp go owocami, a potem pokruszonym w palcach, pozostałym ciastem. Całość piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jakie inne owoce pasują do kruchego ciasta z budyniem?

Moim zdaniem najsmaczniejszym dodatkiem do ciasta kruchego z budyniem są owoce leśne. W sezonie sięgam po świeże, zimą po mrożone. Jeśli jednak nie macie pod ręką tych delikatnych owoców, możecie też sięgnąć po inne. Dobrze tu sprawdzą się np. brzoskwinie z puszki, wiśnie mrożone lub z syropu. Można też wykorzystać cząstki mandarynek.

Czytaj też:
Tak robię najlepsze ciasto czekoladowe. Przepis jest łatwy i ekspresowy
Czytaj też:
To kremowe ciasto skradło moje serce! Nie uwierzysz, jak prosty jest przepis na ten belgijski hit

Źródło: smaki.pl