Racuchy z twarożkiem to genialny pomysł na szybki, pożywny posiłek. Uwielbiają je nie tylko dzieci

Racuchy z twarożkiem to genialny pomysł na szybki, pożywny posiłek. Uwielbiają je nie tylko dzieci

Dodano: 
Racuchy z cukrem pudrem
Racuchy z cukrem pudrem Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Jeśli chcecie ulepszyć racuchy, dodajcie do ciasta twarożek. To prosty sposób na to, by potrawa wyszła smaczniejsza, pożywniejsza i bardziej puszysta. Za tymi racuchami przepadają moje dzieci, ale my z mężem też nie potrafimy ich sobie odmówić.

Najlepsze potrawy to te, które są smaczne, a robi się je raz-dwa. Do tej kategorii z pewnością można zaliczyć racuchy, które każdy kojarzy z dzieciństwa. Jednak tak naprawdę lubią je nie tylko dzieci. By jednak potrawa była nie tylko smaczna, ale też dostarczyła wartościowych składników, warto ją wzbogacić prostym dodatkiem. Bogaty w białko twarożek to naprawdę świetne rozwiązanie.

Jaki twarożek dodać do racuchów?

Do ciasta na racuchy warto dodać twarożek. Ten składnik jest nie tylko smaczny, ale też dostarcza pełnowartościowego białka. Ja zwykle sięgam po twarożek, a w zasadzie serek homogenizowany waniliowy lub naturalny. Można też jednak wykorzystać twaróg sernikowy czy serek ricotta. Wszystkie są pyszne i zdrowe.

Jak zrobić odżywcze racuchy z twarożkiem?

W moich racuchach twarożek nie gra głównej roli, a stanowi ważny dodatek do ciasta. Dzięki temu racuchy wychodzą puszyste, jak zawsze, ale też przyjemnie wilgotne i odżywcze. Do ciasta wsypuję też trochę proszku do pieczenia, który pozwala szybko uzyskać efekt puchatych placuszków. Jeśli sięgniecie po naturalny serek homogenizowany, możecie dodać do ciasta trochę cukru wanilinowego. Racuchy wyjdą pełne smaku i aromatu.

Przepis: Racuchy z twarożkiem

Pożywne racuchy z ciasta z dodatkiem twarożku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarożku homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce umieść twarożek, mąkę, szczyptę soli, jajka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego trochę mleka.
  2. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, oprósz przez sitko cukrem pudrem.

Z czym podać twarożkowe racuchy?

Twarożkowe racuchy nie wymagają wymyślnych dodatków. Najlepiej smakują lekko oprószone cukrem pudrem. Jak ktoś lubi, może też dodać trochę cukru waniliowego albo cynamonu. Potrawę można także polać smużkami miodu czy podać z odrobiną dżemu, konfitury albo powideł. Dobrze też będzie smakować w towarzystwie pokrojonego banana czy kiwi.

Czytaj też:
Dwa dodatki sprawiają, że te racuchy biją inne na głowę. Są pyszne i pożywne
Czytaj też:
Te puszyste racuchy z jabłkami według przepisu babci smakują obłędnie! Sprawdź prosty przepis