Dwa dodatki sprawiają, że te racuchy biją inne na głowę. Są pyszne i pożywne

Dwa dodatki sprawiają, że te racuchy biją inne na głowę. Są pyszne i pożywne

Dodano: 
Racuchy z dynią i twarogiem
Racuchy z dynią i twarogiem Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Jeśli lubicie racuchy, te z pewnością pokochacie. Są nie tylko smaczne, ale też niezwykle pożywne. To zasługa dwóch tanich dodatków, które dodaję do ciasta. Te racuchy można jeść bez większych wyrzutów sumienia.

,Racuchy potrafią być bardzo smaczne, ale nie uchodzą za nadzwyczaj zdrowe. Składają się bowiem przede wszystkim z białej mąki, która nie dostarcza wielu składników odżywczych. Wystarczy jednak dodać do ciasta pożywny składnik, by ta prosta potrawa zyskała na wartości odżywczej. Ja wzbogacam ją nawet dwoma takimi produktami, a mianowicie dynią i twarogiem. Racuchy smakują doskonale.

Jak przygotować dynię do racuchów?

Dynię do ciasta na racuchy można dodać w dwóch postaciach. Jedną jest świeże warzywo starte na średnich oczkach. W czasie smażenia nieco zmięknie i doda racuchom smaku i koloru. Ja jednak zwykle dodaję do ciasta puree z dyni. Przygotowuję je jesienią i pakuję w małe słoiczki, a potem korzystam z niego przez cały rok. Jeśli jednak nie macie gotowego puree, możecie go przygotować ze świeżego warzywa. W tym celu dynię należy oczyścić ze skórki, pestek i luźnego miąższu i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywo umieszczam w rondelku, podlewam odrobiną wody i gotuję do momentu, aż całkowicie się rozpadnie.

Jak zrobić racuchy z dynią i twarogiem?

Racuchy z puree z dyni i z twarogiem robi się podobnie, jak te klasyczne. Dyniowym puree zstępuję tylko część mąki i mleka, a po wymieszaniu gładkiego ciasta, łączę je z twarogiem. Twaróg dodaję zwykle tradycyjny, pokruszony na małe kawałki. Są widoczne po usmażeniu, co dodaje racuchom ciekawego wyglądu.

Przepis: Racuchy z dynią i twarogiem

Pożywne racuchy z dodatkiem puree z dyni i twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 300 g miąższu dyni
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pureeDynię oczyść, pokrój w kostkę, wsyp do rondelka. Dodaj odrobinę wody, gotuj ją na średnim ogniu, aż się całkowicie rozpadnie. Warzywo możesz też upiec do miękkości. Po wystudzeniu warzywo zmiksuj na gładką masę.
  2. Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia, puree z dyni, sól i cynamon. Gdy powstanie gładka, dość gęsta masa, połącz ją z pokruszonym twarogiem.
  3. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż racuchy po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmuj je z patelni i osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać racuchy dyniowo-twarogowe?

Racuchy dyniowo-twarogowe najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami. Można je polać np. miodem czy syropem klonowym. Dobrze też będą smakować z prażonymi jabłkami, doprawionymi odrobiną cynamonu. Znam jednak i takich, którym smakują te racuchy z klasycznym ketchupem.

Czytaj też:
Z prostych składników robię szybko pożywne placki. Można je podać na obiad lub kolację
Czytaj też:
Te puszyste racuchy z jabłkami według przepisu babci smakują obłędnie! Sprawdź prosty przepis