Ten ekspresowy dodatek do obiadu poprawia odporność i pomaga schudnąć. Przepis ma tylko 4 składniki

Ten ekspresowy dodatek do obiadu poprawia odporność i pomaga schudnąć. Przepis ma tylko 4 składniki

Dodano: 
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty Źródło: Shutterstock / Natalya Stepowaya
Surówka z kiszonej kapusty to tradycyjny dodatek do dań, który od dawna cieszy się dużą popularnością. Zapraszam po sprawdzony przepis na chrupiącą surówkę z 4 składników. To ekspresowy przepis.

Kapusta kiszona to tani produkt, z którego można przygotować wiele pysznych surówek oraz dań na ciepło. Warto jednak wiedzieć, że najlepiej na nasze zdrowie wpływa kapusta kiszona spożywana na surowo, bo w czasie obróbki termicznej traci wiele składników odżywczych.

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta to prawdziwa skarbnica witamin oraz minerałów, co czyni ją cennym składnikiem zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. Jest również naturalnym probiotykiem – zawiera żywe kultury bakterii, które wspomagają pracę układu pokarmowego.

Bogactwo witaminy C w kiszonej kapuście sprawia, że jest ona doskonałym i naturalnym środkiem wspomagającym odporność. Witamina C jest dodatkowo silnym antyoksydantem, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników tlenowych, spowalniając procesy starzenia się organizmu. Niepozorna kiszonka zawiera też m.in. potas, kwas foliowy, wapń, witaminę K i błonnik pokarmowy – zbawienny w procesie odchudzania. Regularne spożywanie kapusty kiszonej może wspomóc metabolizm, a to często przyspiesza proces odchudzania.100 g kiszonej kapusty to zaledwie ok. 20 kcal, więc można ją jeść niemal bez ograniczeń i bez obaw o przybieranie na wadze. Warto też wiedzieć, że warzywo w tej wersji ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi jest pomocne w kontroli apetytu, co z kolei jest bardzo ważne w procesie odchudzania.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Najprostszym i najszybszym sposobem na włączenie kiszonej kapusty do diety jest przygotowanie pysznej surówki. Wystarczy posiekać kiszonkę, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę i odrobinę oleju lub oliwy z oliwek i przyprawić. Dodanie tłuszczu ma kluczowe znaczenie, bo ułatwia on przyswajanie witamin z surówki.

Przepis: Surówka z kiszonej kapusty

Ta tradycyjna surówka kuchni polskiej jest smaczna i wpływa korzystnie na stan zdrowia.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
128 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę kiszoną odciśnij z soku i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Marchewkę obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wskazówka: do surówki możesz również dodać starte na tarce jabłko.
  2. WykonanieUmieść warzywa w misce, skrop oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i wymieszaj.

Do czego podawać surówkę z kiszonej kapusty?

Surówka z kiszonej kapusty to dodatek o bardzo uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, dzięki czemu może wzbogacić niejedno menu. Podaję ją m.in. do:

  • smażonych, duszonych i pieczonych mięs (np. kotletów schabowych i mielonych, pulpetów, roladek, gulaszu, klopsa i pieczeni);
  • dań z grilla (m.in. żeberek i karkówki);
  • ryb (smażonych w panierce i pieczonych oraz rybnych pulpetów i kotlecików);
  • kanapek, burgerów oraz domowych hot dogów.

Czytaj też:
Najlepszą surówkę robię z samej kapusty pekińskiej. Sekretem jest ekspresowy sos
Czytaj też:
Ścieram na tarce seler i dodaję słodki składnik z puszki. Ta surówka jest soczysta i pyszna